Claudiu Zamfir

Răsturnare de situație la Schema HoReCa: Ajutoarele solicitate sunt sub plafonul de 2,5 miliarde lei

Thumbnail

Totalul ajutoarelor de stat solicitate și plafonate la 800.000 de euro fiecare, în Schema HoReCa, este sub 2,5 miliarde de lei, cât este bugetul maxim prevăzut pentru acest program de finanțare, după cum rezultă din calculul datelor finale, confirmat de un oficial din Ministerul Economiei.

Noile informații răstoarnă ceea ce a spus, marți dimineața, oficial Ministerul Economiei, într-un comunicat, cum că „plafonul de finanțare asigurat de Guvernul României prin bugetul de stat, de 2,5 miliarde de lei, a fost depășit”.

Examinând în Excel lista de aplicanți de la Ministerul Economiei, rezultă că suma totală solicitată de aplicanți este de 3,28 miliarde lei, peste bugetul maxim al schemei, de 2,5 miliarde de lei. Dar, dacă ne uităm mai atent pe listă, vedem că sunt firme care au cerut și sume mult peste plafonul de 800.000 de euro.

De exemplu, o societate din București figurează cu o sumă solicitată de 18 milioane de lei. Aceasta reprezintă fracția de 20% din suma cu care a scăzut activitatea firmei în anul 2020 față de 2019, dar nu și ajutorul cuvenit, care este plafonat la 800.000 de euro (nici 4 milioane de lei).

Așa cum am arătat pe StartupCafe.ro, sunt companii care au raportat scăderi la cifra de afaceri de aproape 10 milioane de euro, dar și în cazul lor suma solicitată este de maximum 800.000 de euro, conform legii.

Astfel, dacă aplici acest plafon, rezultă că valoarea totală a ajutoarelor de stat care se vor putea acorda este de numai 2,4 miliarde lei, sub bugetul de 2,5 miliarde de lei prevăzut la Schema HoReCa (din care 1 miliard de lei - credite de plată și 1,5 miliarde de lei- credite de angajament).

Calculele noastre au fost confirmate, pentru StartupCafe.ro, de Paul Ene, secretar de stat în Ministerul Economiei. Mai mult, el a precizat că suma totală solicitată, de 2,45 miliarde lei, este posibil să mai și scadă, în urma analizei dosarelor.

„Au fost cereri de 3,3 miliarde de lei. Însă, precum știți, în lege exista un maximum de ajutor de 800.000 de euro pe întreprindere. Vom aplica acel plafon înainte să facem pro-ratarea. Cum e și logic, după lege. Astfel, ajungem la o sumă de aproximativ 2,45 miliarde de lei. Și e posibil să mai scadă după analiza dosarelor. Am folosit acest sistem de pro-ratare pentru cazul in care plafonul de 2,5 miliarde de lei era depasit de cereri care se încadrau în condițiile legii. Iată că nu e cazul. Oamenii să stea liniștiți, contractele vor fi semnate pe cei 20% diferenta de cifra de afaceri integral (plafonat la 800.000 euro - n.r.)” - a declarat Paul Ene, marți, pentru StartupCafe.ro.

Ministerul Economiei cere acum Ministerului Finanțelor și premierului Cîțu să transforme, la rectificarea bugetară care se așteaptă, creditele de angajament în credite bugetare, pentru plata integrală a ajutoarelor de stat din Schema HoReCa pe bugetul anului 2021.

„Cum bine știți, în acest moment, există un credit bugetar de un miliard de lei. Cum măsura a atins valoarea creditului de angajament, ne așteptăm ca, la rectificarea bugetară, Ministerul Finanțelor să transforme creditul de angajament în credit bugetar” - a mai afirmat Paul Ene, pentru StartupCafe.ro.

Până la urmă, e o veste bună pentru aplicanți, care nu se vor mai trezi cu ajutorul de stat diminuat pro-rata, așa cum se credea la început, în urma comunicatelor oficiale de la Ministerul Economiei.

În total, la Schema HoReCa au aplicat 10.185 de potențiali beneficiari, în perioada 29 iunie-26 iulie 2021, în condițiile în care Ministerul Economiei a dat și o săptămână de prelungiri.

Pe data de 19 iulie 2021, Ministerul Economiei a decis să prelungească perioada de înscrieri până pe 26 iulie, pentru că se înscriseseră doar 8.000 de aplicanți, mult sub totalul de 74.000 de potențiali beneficiari prevăzut de lege, dar și sub estimarea de 30.000 de solicianți făcută de minister.

„Ministerul a estimat numărul potențialilor beneficiari ai schemei la 30.000. Până astăzi, 19 iulie 2021, cu o zi înainte de expirarea termenului inițial de depunere a a dosarelor online, au aplicat 8000 de firme. Valoarea totală a cererilor de ajutor atinge, la ora publicării comunicatului, aproximativ 2,5 miliarde de lei. Amintim că plățile pe această schemă de ajutor de stat sunt pro-rata. Plata ajutorului nu depinde de  ordinea înscrierii în platforma STS dedicată schemei, iar dacă bugetul total este depășit de suma totală solicitată de beneficiari, cota bugetată de 2,5 miliarde de lei va fi împărțită proporțional tuturor firmelor acceptate” - spunea, pe 19 iulie, Ministerul Economiei, într-un comunicat oficial.

Și marți, 27 iulie, de dimineață, Ministerul Economiei credea că plafonul de finanțare ar fi fost depășit.

„Au aplicat 10.185 de firme din domeniu (update – lista celor înscriși - aplicanți schema HoReCa.xlsx  ), iar plafonul de finanțare asigurat de guvernul României prin bugetul de stat, de 2,5 miliarde de lei a fost depășit, conform ultimelor date disponibile” - se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, din 27 iulie.

Iată însă că valoarea totală a cererilor de ajutor NU depășește bugetul total de 2,5 miliarde de lei nici la finalizarea înscrierilor, cu 10.185 de solicitanți. E nevoie totuși ca Ministerul Economiei să obțină de la Finanțe aproape 1,5 miliarde de lei, bani de plăți în locul actualelor credite de angajament.

Parallax

Vizualizari
11257
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri