Claudiu Zamfir

Schema de ajutoare HoReCa: Cursul euro folosit și alte precizări oficiale

Thumbnail

Firmele care vor solicita ajutoare de stat prin schema HoReca ar trebui să țină cont și de 3 precizări făcute, joi, de Ministerul Economiei, referitoare la cursul de schimb leu-euro folosit, ordinea de înscriere și competența contabilului pentru certificarea bazei de calcul.

Ministerul Economiei face următoarele precizări, în acord cu legislația care îndrumă schema HoReCa - ajutor de stat de 20% din diferența între cifra de afaceri din 2020 și cea din 2019, pentru CAEN-urile legale eligibile:

  1. „Cursul de referință pentru proiect, stabilit de BNR luni 28 iunie 2021 la ora 13.00 va fi verificat automat din aplicație. În cursul zilei de azi se va modifica Anexa 7, astfel încât să nu mai fie solicitată suma în EUR”.
  2. „Ordinea în care se înscriu potențialii beneficiari ai schemei nu este relevantă. Numărul RUE nu este criteriu de eligibilitate. Schema nu este făcută pe principiul primul venit, primul servit. Întreaga suma alocată se împarte proporțional tuturor beneficiarilor eligibili”. Această explicație a ministerului se referă la atribuirea ajutoarelor, dar instituția nu explică totuși și timing-ul de plată. Și la Măsura 2 - ajutoare COVID pentru IMM - s-a alocat buget pentru toți aplicanții eligibili înscriși, dar una este să primești banii în ianuarie și alta este să-i primești ân iunie, de exemplu. De precizat că la Schema HoReCa există credite bugetare - bani pentru plată - de 1 miliard de lei, iar restul de 1,5 miliarde de lei sunt credite de angajament, deocamdată.
  3. „Expertul contabil, membru CECCAR, care se află în relație contractuală cu beneficiarul și a întocmit evidența contabilă, poate semna certificarea cifrei de afaceri pe anii 2019 și 2020, în sensul stabilirii diferenței de cifră de afaceri remunerabilă în cadrul schemei”.

Ministerul Economiei a făcut apel către firmele cu CAEN-uri eligibile să pregătească raportul privind proveniența pe CAEN-uri a cifrei de afaceri, tocmai pentru a se pregăti pentru această schemă ușor de accesat.

Formularul electronic de înscriere în cadrul “schemei Horeca” va fi activ pe link-ul granturi.imm.gov.ro începând de  MARȚI, 29 IUNIE 2021, ora 10.00.

Formularul de înscriere va rămâne activ timp de 10 zile lucrătoare de la demararea înscrierii, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, respectiv LUNI 12 IULIE 2021, ora 20.00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere - a menționat ministerul.

---

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
4325
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri