Claudiu Zamfir

Rezultate 2023 la ajutoarele de stat: Lista firmelor care au câștigat finanțare pentru industria prelucrătoare. Nou buget de 500 milioane EUR din 2024

Thumbnail

Ministerul Economiei a publicat, vineri, lista firmelor care au obținut ajutoare de stat și lista solicitanților care nu au mai prins buget, în cadrul schemei de sprijin pentru investiții minime de 3 milioane de euro în industria prelucrătoare românească, prin Hotărârea de guvern  959/2022, totodată fiind anunțat și un buget suplimentar de 500 milioane de euro din anul 2024.

Pentru anii 2022 și 2023 s-a alocat un buget de 300 de milioane de euro de la stat. Din cesta s-au alocat 150 de milioane de euro pentru prima sesiune, deschisă în anul 2022, pentru care au apărut rezultatele vineri, 7 aprilie 2023.

„Bugetul alocat a fost suficient pentru a acoperi 8 cereri de finanțare, din cele 97 care au fost depuse. Cererea de finanțare a fost uriașă. Industria are nevoie de sprijin, mai ales după ce a traversat trei crize consecutive,  motiv pentru care vom deschide un nou apel, iar din 2024 schema pentru industria prelucrătoare va deveni una multianuală, cu un fond de sprijin majorat la 500 de milioane de euro/an”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Reamintim că au fost depuse 97 de cereri de sprijin în prima sesiune, însumând aproximativ 600 milioane de euro, mult peste bugetul sesiunii.

Dintre acestea au reușit să se încadreze în buget doar primele 8 firme cu punctaj maxim, de 100 de puncte, care promit investiții de 2,1 miliarde de lei (430 milioane de euro):

  1. ALEX MELCOVICH BH SRL - cu proiectul Unitate de producție băuturi răcoritoare (cod CAEN 1107): investiție propusă de 245,8 milioane lei.
  2. ANDRES ROB CONSTRUCT SRL - Fabrică producție elemente prefabricate pentru construcții (Cod CAEN 2361) - 249,4 milioane lei.
  3. ECOBAC SAL SRL - Înființare unitate de tratare și eliminare deșeuri nepericuloase (cod CAEN 3821) - 113,4 milioane lei.
  4. ECO PARTNERSHEEP INSULATION SRL - Fabrică pentru procesare lână și produse fono și termo izolante din lână (cod CAEN 1395) - 182 milioane lei.     
  5. ECO WIND POWER SRL - EcoMetal (cod CAEN 3821) - 658,1 milioane lei.
  6. FERUCCIO COM SRL  - FerPrefab (cod CAEN 2361) - 109 milioane lei.
  7. HI-Q SOLUTIONS INVEST SRL - Înființare unitate economică nouă – producție mase plastice prin injecție pentru HI-Q SOLUTIONS INVEST SRL (cod CAEN 2229) - 141,8 milioane lei.
  8. NON-WOVEN GLOBAL SRL - Dezvoltarea companiei NON-WOVEN GLOBAL SRL prin înființarea unei unități noi de producție de materiale nețesute (cod CAEN 1395) - 403,2 milioane lei.

„Bătaie” pe ajutoare: 13 firme cu punctaj maxim au ratat finanțarea de la stat

Alte 83 de proiecte nu au prins buget.

13 companii nu au reușit să prindă finanțare, deși au obținut punctaj maxim, de 100 de puncte, ceea ce ilustrează concurența mare pentru aceste ajutoare. Printre ele se numără nume importante ale industriei românești, precum Chimcomplex SA Borzești (controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza), Zarea SA (controlat de fondul de investiții polonez AMBRA) sau fabrica ieșeană de ambalaje eco Exonia (fondată de antreprenorul Tiberiu Stoian).

De asemenea, elvețienii de la Holcim SA au obținut 90 de puncte, Antibiotice SA, 75 p, iar Toneli Holding SA, 60 p, și nu au prins  finanțare.  

Descarcă de AICI lista rezultatelor pentru prima sesiune a schemei de ajutoare de stat în industria prelucrătoare.

Ministerul Economiei gestionează o schemă multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiții inițiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro, prevăzute pentru 2022 şi 2023. Schema a fost aprobată prin Hotărârea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv acordarea de granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare. Schema se aplică în baza acordurilor de finanțare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2022-2027, în baza acordurilor pentru finanţare emise.

Ajutoarele vor fi acordate pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiție inițială în favoarea unei noi activități economice, fiind considerate costuri eligibile investițiile în active corporale și necorporale, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinație între cele două.

 

Parallax

Vizualizari
3209
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Marius
Stan
Tipic romaneste , firme necunoscute primesc ajutoare de zeci de milioane de euro in timp ce firme grele , de antibiotice , ingrasaminte chimice sau materiale de constructii rateaza sprijinul . Ar fi interesant de explicat cum poate o firma sa aiba rca% ( Rca = 100 x (Profit net/Cifra de afaceri)) de 90% daca impozitul e de 16% la care se adauga salarii si alte cheltuieli ?
poza de profil
Cozma
Cristi
Macar de ar fi doar necunoscute, dar firme legitime, cu creșteri sănătoase, însă sunt firme cu 0 angajați și cifre de afaceri de câteva..... mii de lei, care au luat fonduri de.... sute de milioane de lei. Sunt fonduri guvernamentale, sunt banii lor, munciți, moșteniți, de la mamele lor, mătușele,...ce treabă are lumea, doar nu sunt banii mei sau ai tai, că dacă erau, ii băgăm la pușcărie, ca pe orice hoț penal, așa că îi dau cui vor ei, nu? Miroase a metehne vechi!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri