Claudiu Zamfir
Patronii cu firme mici și mijlocii (IMM) reclamă, joi, faptul că Guvernul vrea să dea și companiilor mari din banii de la stat destinați micilor afaceri în programul de internaționalizare.
Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România cere păstrarea condiţiei pentru beneficiarii programului de a se încadra în categoria IMM-urilor.
„În lipsa acestei condiţii există riscul ca cea mai mare parte din bugetul programului să fie luată de marile companii” - se plâng patronii cu firme mici și mijlocii.
Anul trecut, 383 de firme mici și mijlocii din România s-au înscris în programul Internaționalizare, prin care s-au acordat fonduri nerambursabile de maximum 50.000 de lei. Bugetul pe anul 2017 al programului a fost de 5 milioane de lei, din bugetul de stat. Alocarea a fost acoperită de 108 solicitanți, din totalul de 384 care au aplicat, sistemul fiind ”primul venit-primul servit”.
În anul 2018, Programul de sustinere a internationalizarii operatorilor economici romani ar urma să aibă un buget de 10 milioane lei , dublu față de anul trecut, dar la jumătate față de bugetul pe care l-a promis Guvernul când a demarat programul, în 2017.
Iată că acum micii patroni se tem că vor fi nevoiți să împartă acest buget cu marile companii. CNIPMMR spune că prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, Guvernul României doreşte să modifice dispoziţiile art. 5 din OUG nr. 8/20171 în sensul eliminării pentru beneficiari a condiţiei de a se încadra în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, potrivit Legii nr. 346/2004, privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare.
Astfel, prin modificarea propusă, orice societate care este înregistrată conform Legii societăţilor nr. 31/01990, cu modificările şi completările ulterioare, poate fi beneficiar al programului, indiferent de mărimea întreprinderii sau de cifra de afaceri.