Redactia StartupCafe.ro
Marți, 30 iulie, de la ora 10.00, s-a deschis sesiunea de înscrieri online în programul Femeia Antreprenor 2024, prin care firmele românești eligibile pot obține ajutoare de până la 200.000 de lei fiecare, de la bugetul de stat.
UPDATE 30.09.2024: Luni dimineața, 30 septembrie 2024, erau depuse 3934 cereri de finanțare în programul Femeia Antreprenor 2024. Sesiunea de înscrieri continuă până pe 4 octombrie 2024, ora 20.00.
UPDATE 2 august 2024: Întrebări și răspunsuri pentru aplicantele la programul Femeia Antreprenor 2024. Până vineri, 2 august, s-au înscris 476 firme.
UPDATE ora 18.00: Numărul aplocantelor a trecut puțin de 200, în jurul orei 18.00, în prima zi a sesiunii. Reamintim că bugetul ajunge pentru 1.000 de firme, la nivelul maxim al finanțării pe proiect.
UPDATE ora 11.00: Prima aplicantă s-a înscris după 10 minute de la deschiderea sesiunii. În prima oră au fost depuse online 30 de dosare.
UPDATE ora 10.00: S-a deschis aplicația de înscrieri, poate fi accesată AICI. Inițial, în comunicatul MEAT apăruse un link care nu ducea la pagina de înscrieri. Accesați AICI linkul corect pentru înscrieri.
Poți accesa pagina de transparență, cu proiectele înscrise în program.
Perioada de înscriere rămâne deschisă timp de 45 de zile lucrătoare, începând cu ora 10:00 a primei zile și până la ora 20:00 a ultimei zile. Termenul limită poate fi prelungit în funcție de disponibilitatea fondurilor. Aplicațiile vor fi transmise exclusiv online, prin intermediul platformei informatice dedicate, disponibilă AICI.
Descarcă de AICI Procedura de implementare a programului Femeia Antreprenor 2024 și anexele.
Bugetul alocat programului „Femeia Antreprenor”, pentru anul în curs, este de 200.000.000 lei, fiind estimat un număr de 1.000 de beneficiare.
MEAT a publicat vineri și procedura de implementare a programului Femeia Antreprenor 2024 cu anexele relevante (vezi AICI).
Potrivit acesteia, prin program se finanțează cererile de finanțare completate prin formularul de înscriere, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în următoarele condiții:
Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.
Firmele beneficiare trebuie să participe și ele cu minimum 10% din valoarea eligibilă a proiectului, sub sancțiunea neacordării ajutorului financiar nerambursabil.
Potrivit procedurii, sunt cheltuieli eligibile din grant și cheltuieli financiare aferente creditelor/ garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării proiectelor acceptate în cadrul Programului, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului.
Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea și sprijinirea înființării și dezvoltării IMM-urilor înființate și conduse de către femei, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, realizarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială, în contextul problemelor legate de menținerea echilibrului dintre obligațiile familiale și cele profesionale și ale prejudecăților existente încă la nivel local.
Firmele beneficiare trebuie să îndeplinească o serie de condiții cumulative, printre care:
sunt IMM, conform prevederilor art. 2 și ale art. 4 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare;
sunt considerate întreprinderi autonome, legate, partenere;
au capital social integral privat;
persoanele care au calitatea de asociați / acționari în mai multe societăți nu pot aplica în cadrul prezentului Program decât cu o singură societate;
sunt înființate până la data de 31.12.2021, inclusiv și sunt înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului, au sediul social/punct de lucru și își desfășoară activitatea pe teritoriul României;
codul CAEN Rev. 2 pentru care solicită finanțare este eligibil în cadrul Programului și autorizat la locația implementării, până la momentul emiterii acordului de plată de către AIMMT, conform art. 15 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalităților la înregistrarea în Registrul Comerțului a persoanelor fizice, asociațiilor familiale și persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum și la autorizarea funcționării persoanelor juridice, cu modificările și completările ulterioare. Solicitarea finanțării se face pe un singur cod CAEN;
cel puțin 50% din părțile sociale/acțiuni ale societății aplicante sunt deținute de femei. Pentru societățile înființate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, condiția se consideră îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatiști din Consiliul de Administrație este formată din femei.
nu au datorii la bugetul general consolidat, atât pentru sediul social, cât și pentru toate punctele de lucru, la momentul verificării administrative și de eligibilitate. Solicitanții care au datorii eșalonate nu sunt eligibili pentru a accesa Programul.
nu au depășit plafonul de minimis de 300.000,00 Euro pe durata ultimilor 3 ani pentru o întreprindere unică. Plafoanele se aplică indiferent de forma ajutorului de minimis sau de obiectivul urmărit și indiferent dacă ajutorul este acordat din fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri europene. Perioada de 3 ani care trebuie luată în considerare ar trebui evaluată în mod continuu. Pentru fiecare nou ajutor de minimis acordat, trebuie luată în considerare valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate în ultimii 3 ani În cazul în care, prin acordarea unor noi ajutoare de minimis, s-ar depăși plafonul maxim menționat, respectivul ajutor nou nu beneficiază de dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 2023/2831 al Comisiei din 15 decembrie 2023.
nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operațională, insolvență, faliment sau suspendare temporară a activității;
nu au fost subiectul unei decizii emise de către Comisia Europeană / AIMMT / alt furnizor de ajutor de stat/ Consiliul Concurenței, de recuperare a unui ajutor de stat/de minimis sau, în cazul în care au făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executată și creanța integral recuperată, cu penalități aferente;
creează cel puțin două locuri de muncă cu normă completă, pe perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanțare și menține locurile de muncă ocupate cel puțin 12 luni de la momentul emiterii acordului de plată de către AIMMT.
Sunt excluse de la finanțare firmele care au activități:
de prelucrare și comercializare a produselor pescărești și de acvacultură, în cazul în care cuantumul ajutoarelor este stabilit pe baza prețului sau a cantității de produse achiziționate sau introduse pe piață;
legate de producția primară a produselor agricole;
legate de producția primară de produse pescărești și de acvacultură;
de prelucrare și comercializare ale produselor agricole, în unul din următoarele cazuri:
atunci când valoarea ajutorului este stabilit pe baza prețului sau a cantității produselor de acest tip achiziționate de la producătorii primari sau introduse pe piață de întreprinderile respective;
atunci când ajutorul este condiționat de a fi parțial sau integral transferat producătorilor primari.
În cadrul programului de finanțare Femeia antreprenor 2024 se vor putea face o serie întreagă de cheltuieli eligibile, printre care:
Sunt excluse de la achiziții:
Proiectele depuse vor fi evaluate după o serie de criterii prevăzute în grila de punctaj:
Punctajul maxim care se poate obţine este de 100 de puncte.
Punctajul minim pentru accesarea programului este de 50 de puncte.
Selectarea şi contractarea proiectelor se va face după următorul algoritm:
Selectarea proiectelor se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut. La punctaje egale va prevala:
*La valori identice ale profitului din exploatare și cifrei de afaceri nete la 31.12.2023, va prevala data și ora înscrierii în program.