Claudiu Zamfir

Premii și credite garantate, pentru antreprenori din România

Thumbnail

Două noi facilități de finanțare pentru mici afaceri au fost anunțate de o bancă din România: antreprenorii români pot câștiga premii de câte 15.000 de euro, pentru întreprinderi sociale, iar separat tot felul de firme românești vor putea accesa noi credite bancare cu garanții europene.

Fundația NESsT România lansează, competiţia „Puterea afacerilor sociale – Program strategic de susținere financiară și de consolidare a capacităților pentru afaceri sociale cu impact sporit în România”.

Concursul este realizat în parteneriat cu Fundația UniCredit, UniCredit Bank și UniCredit Business Integrated Solutions,

Potrivit unui comunicat remis StartupCafe.ro, în acest program se pot înscrie până pe 8 iunie 2018 întreprinderi și afaceri sociale, înființate și conduse de ONG-uri (asociații, fundații), cooperative sau diferite tipuri de entități comerciale (PFA, SRL, II) care urmăresc rezolvarea unei probleme sociale.

Prin acest program, NESsT și UniCredit spun că vor sprijini dezvoltarea unor afaceri sociale existente, care creează locuri de muncă și / sau oportunități reale de generare de venituri sau oferă servicii de plasare pe piața muncii pentru grupuri defavorizate.

În cadrul competiției, 3 afaceri sociale pot câștiga granturi în valoare de 15.000 euro fiecare și servicii de consultanță de business pentru 1 an.

Câștigătorii vor avea șansa de a obține un premiu suplimentar în valoare de 5.000 euro - oferit de Fundația UniCredit sub iniţiativa „Your Choice, Your Project” afacerii sociale care primește cel mai mare număr de voturi din partea angajaților Grupului UniCredit.

Condiții de participare:

  • afacerea să fie înregistrată legal și să aibă sediul în România,
  • să dovedească faptul că aceasta este motivată de rezolvarea unei probleme sociale și că are un scop social,
  • să se afle într-una dintre etapele următoare de dezvoltare - faza de validare a modelului de business, faza de pre-scalare sau faza de scalare.

Principalele etape ale proiectului sunt următoarele:

  • 26 aprilie – 8 iunie - perioada de înscrieri în competiție;
  • 8 - 15 iunie - reprezentanții NESsT aleg un număr de maxim 12 finaliști care vor intra în program;
  • 25 iunie – 20 iulie - finaliștii vor participa la un workshop de 2 zile și se vor pregăti alături de specialiștii NESsT pentru a-și susține planul de creștere a afacerii în fața comisiei de investiție;
  • 26 iulie – pitchul finaliștilor, în urma căruia o comisie de investiție (formată din reprezentanți ai grupului UniCredit, reprezentanți ai mediului de business și ai Fundației NESsT) va selecta cele trei afaceri care primesc granturile;
  • august 2018 – mai 2019 – acordarea granturilor și a sprijinului de tip incubare de afacere pentru câștigători.

Credite bancare cu garanții europene

Cealaltă oportunitate de finanțare anunțată luni se referă la credite bancare cu garanții europene.

Fondul European de Investiții (FEI) și UniCredit au semnat un contract de extindere a garanției InnovFin pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM), cu scopul de a dinamiza accesul la finanțare pentru firmele mici, mijlocii şi cu capitalizare medie inovatoare din opt țări.

Acest nou acord va permite UniCredit să ofere, atât prin băncile cât și prin entitățile sale de leasing, o finanțare suplimentară de 340 de milioane de euro companiilor inovatoare din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România și Serbia. Finanțarea suplimentară vine în completarea portofoliului agreat inițial de 160 de milioane de euro. Astfel, IMM-urile și firmele cu capitalizare medie din țările menționate vor avea acces la fonduri de jumătate de miliard de euro.

Fondului European pentru Investiții Strategice este pilonul central al Planului Juncker și oferă garanții de portofoliu, permitând Băncii Europene de Investiții să investească în mai multe proiecte care presupun mai multe riscuri. Planul de Investiții dă deja rezultate. Proiectele și acordurile aprobate pentru finanțare prin FEIS este așteptat să mobilizeze peste 284 de miliarde de euro în investiții totale în cele 28 de state membre și să sprijine peste 611.000 de întreprinderi mici și mijlocii.

Parallax

Vizualizari
647
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri