Claudiu Zamfir

LISTĂ: Mai multe investiții străine decât românești au primit ajutor de stat prin Schema 807, de la Ministerul Finanțelor

euro-lei-bani-dreamstime

Guvernul român a acordat ajutoare de stat în valoare totală de peste 1,5 miliarde de euro de la buget, în 9 ani, pentru susținerea investițiilor mari, prin HG 807/2014, majoritatea proiectelor de investiții admise la finanțare fiind depuse de firme cu capital străin.

Bugetul total alocat schemei 807 a fost epuizat, la ultima sesiune fiind admise la finanțare 21 de proiecte de investiții dintr-un total de 193 de proiecte depuse, a informat, joi, Ministerul Finanțelor, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

În cei peste 9 ani de la demararea schemei de ajutor de stat, 174 de proiecte de investiții au primit granturi de la bugetul de stat, pentru cheltuieli eligibile de natura activelor corporale și necorporale, precum și cele legate de închirierea construcțiilor aferente investiției inițiale.

Din totalul proiectelor de investiții susținute cu ajutor de stat, 47% sunt implementate de  societăți cu capital românesc, iar 53% de  societăți cu capital străin, a precizat ministerul.

Principalele sectoare de activitate susținute cu ajutor de stat au fost:

 • industria auto,
 • industria produselor electrocasnice,
 • industria aeronautică,
 • industria alimentară,
 • industria materialelor de construcții,
 • producția de mașini și utilaje,
 • servicii medicale,
 • turism.

Bilanțul schemei de ajutor de stat 807/2014, în perioada 2014-2023, este următorul:

 • numărul total de cereri de acord pentru finanțare depuse: 624
 • valoarea totală a proiectelor de investiții pentru care s-a emis Acord pentru finanțare: 19, 82 miliarde de lei (echivalentul a 4.119,05 milioane euro);
 • valoarea totală a ajutorului de stat aprobat: 7,34 miliarde de lei (echivalentul a 1.522,74 milioane euro);
 • numărul de noi locuri de muncă create ca urmare a implementării proiectelor de investiții: 25.038;
 • valoarea contribuțiilor la bugetul de stat: 9,27 miliarde lei (echivalentul a 1.919,43 milioane euro).

Totodată, în urma finalizării procesului de selecție a cererilor de finanțare depuse în perioada 15.06 – 26.07.2022, Ministerul Finanțelor a emis acorduri pentru finanțarea a 21 de proiecte de investiții în valoare de 6,44 miliarde lei, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de peste 2,34 miliarde lei. Proiectele vor crea 4.407 de noi locuri de muncă și vor avea contribuții la bugetul de stat în valoare de 3,18 miliarde lei.

În această sesiune au fost depuse 193 de cereri de finanțare, în valoare totală de 16,94 miliarde lei, ajutorul de stat total solicitat fiind în valoare de 6,42 miliarde lei.

Analiza s-a efectuat în ordinea descrescătoare a punctajului obținut, punctaj  calculat pe baza criteriilor de evaluare prevăzute de HG nr. 807/2014: valoarea investiției, tipul investiției inițiale, locația realizării investiției, rentabilitatea cifrei de afaceri (în cazul întreprinderilor în activitate), valoarea capitalului subscris și vărsat (în cazul întreprinderilor nou înființate).

Cererile de acord pentru finanțare care nu au fost analizate, ca urmare a epuizării bugetului alocat schemei, vor fi restituite întreprinderilor.

Descarcă de AICI Lista firmelor care aui primit finanțare pentru cele 174 de proiecte admise prin Schema 807, în 9 ani.

Parallax

Vizualizari
2453
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri