Claudiu Zamfir

LISTĂ: Companiile care se luptă pe fondurile UE de 500 milioane euro alocate României pentru proiecte de cipuri

Thumbnail

Ministerul Economiei a transmis la Comisia Europeană 8 proiecte propuse de companii industriale cu investiții în România, pentru a putea eventual să obțină fonduri europene în valoare totală de 500 de milioane de euro, alocate prin  Planul  Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru cercetare și dezvoltare în microelectronică, în special cipuri.

„Am reușit să transmitem prenotificarea către Comisia Europeană, în urma finalizării preselecției potențialilor participanți la cel mai mare proiect finanțat din bani europeni derulat vreodată de Ministerul Economiei. 500 de milioane de euro, puse la dispoziție de Ministerul Economiei prin PNRR, vor fi investite în proiecte de cercetare, inovare și dezvoltare în domeniul microelectronicii”, a declarat ministrul Florin Spătaru,  într-un comunicat transmis vineri StartupCafe.ro.

8 companii prezente în România s-au calificat în urma preselecției, care a presupus două etape de verificări, respectiv evaluarea administrativă și a eligibilității și evaluare tehnică și financiară.

Alături de cei 8 participanți direcți, au trecut de preselecție 34 de potențiali beneficiari indirecți cooptați în cadrul Proiectului de Interes Comun European în Microelectronică și Tehnologia Comunicațiilor (IPCEI ME/CT).

„Este pentru prima dată când Ministerul Economiei implică România într-un mecanism complex de tip IPCEI. Țara noastră face parte dintre cele 19 state membre ale Uniunii Europene care s-au angajat să consolideze lanțul valoric al componentelor și sistemelor electronice în Europa, cu un accent deosebit pe întărirea ecosistemului de  semiconductoare, atât de necesare în industria auto care se confruntă deja cu un deficit important la acest segment de producție”, a mai spus Spătaru.

Etapa următoare presupune evaluarea tuturor aplicațiilor transmise către Comisia Europeană, urmând ca eventualele solicitări de clarificări să fie realizate prin Ministerul Economiei. În funcție de rezultatele evaluării Comisiei Europene, Ministerul Economiei împreună  cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vor crea cadrul legislativ comun  pentru implementarea schemei de ajutor de stat de 500 de milioane de euro ce vor ajunge la beneficiarii IPCEI ME/CT.

În total la preselecție au intrat 10 proiecte în valoare totală de 708,65 milioane euro, din care la Bruxelles au ajuns 8 proiecte:

  • 1. ROBERT BOSCH SRL și BOSCH AUTOMOTIVE SRL - proiectul „European microelectronics value chain for highly automated driving and green mobility – EuroDrives” .
  • 2. NXP SEMICONDUCTORS ROMANIA S.R.L. - „SENTHICOM”.
  • 3. CONTINENTAL AUTOMOTIVE ROMANIA SRL și CONTINENTAL AUTOMOTIVE SYSTEMS SRL - „Automotive Systems Smart Energy Efficient Transducers-Innovation across value Chain (ASSET IxC)”.
  • 4. ANALOG DEVICES ROMANIA SRL - „AI machine vision at the edge”.
  • 5. BLUESPACE TEHNOLOGY - „SoC - based solution for future cryptographic communication systems and security in new quantum process of innovation”.
  • 6. FIXSOTECH - „Tag&Go Enhanced RFID tags for Continuous Cold-chain”.
  • 7. MEDAPTEH PLUS CERT SRL - „Sistemul de monitorizare a deformatiilor critice a constructiilor industriale si a dispozitivelor tehnologice cu aplicarea micro-sensorilor ,bazat pe microfire feromagnetice”.
  • 8. MICROELECTRONICA SA - „SENSORO”.

Aceste companii au propus proiectele în calitate de candidați direcți, dar alături de ele sunt și potențiali beneficiari indirecți, în parteneriat, cum sunt Universitatea Politehnică din București, Universitatea Tehnică din Cluj, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea din Pitești, Universiattea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea Dunărea de Jos din Galați etc.

Descară de AICI lista completă.

Parallax

Vizualizari
4790
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri