Claudiu Zamfir

Leasing pentru firme, cu garanții de stat

Thumbnail

Firmele mici și mijlocii (IMM) din România își vor putea achiziționa echipamente în leasing, cu garanții de stat, printr-un nou program pregătit de Ministerul Finanțelor.

Programul IMM Leasing de Echipamente și Utilaje va consta în „acordarea de garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program pentru finanțările de tip leasing destinate achiziționării prin intermediul finanțatorilor de active noi și/sau second hand, garantate de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice”, prevede un proiect de ordonanță de urgență.

Garanțiile se vor acorda astfel:

  • a)    în procent de maximum 80% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente finanțării garantate, pentru achiziția de echipamente IT și tehnologia informației în cadrul unei operațiuni de leasing financiar;
  • b)    în procent de maximum 60% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente finanțării garantate, pentru achiziția de utilaje și echipamente tehnologice în cadrul unei operațiuni de leasing financiar.

Garanțiile de stat vor fi acordate tot prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), ca și la programul IMM Invest.

Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilităţi este de 5 milioane de lei.

Durata maximă a perioadei de leasing va fi de 72 de luni, cu posibilitatea acordării de  perioade de grație cu durata cuprinsă între 3 și 12 luni.

Avansul achitat de IMM va fi de maximum 20% din valoarea de achiziție a bunului finanțat, exclusiv TVA.

Valoarea reziduală va fi cuprinsă între 1% și maximum 20% din valoarea de achiziție a bunului finanțat exclusiv TVA și va putea fi achitată la încheierea perioadei de leasing sau inclusă în rate, pe parcursul derularii contractului - mai prevede proiectul de OUG.

Ministerul Finanțelor crede că astfel va susține firmele mici și mijocii din România să aibă acces la finanțare, pe fondul dificultăților pe care le întâmpină afacerile, ca urmare a crizei coronavirus COVID-19.

Mai rămâne ca Guverul să aprobe ordonanța de urgență.

 

Proiect OUG Leasing by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
6638
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri