Claudiu Zamfir

Noul Start-Up Nation: Ediția a treia va fi lansată în trimestrul I 2020, cel mai probabil (minister)

Thumbnail

Un nou program de finanțare pentru mici afaceri Start-Up Nation ar urma să fie lansat, cel mai probabil, în primele 3 luni ale anului 2020, iar pentru aceasta trebuie parcurși 5 pași instituționali, a informat, marți, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la solicitarea StartupCafe.ro.

În urma mai multor mesaje pe care le-am primit de la cititorii noștri, StartupCafe.ro a întrebat Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri când va fi lansată ediția a treia a programului Start-Up Nation, de finanțare a firmelor mici și mijlocii și a microîntreprinderilor românești noi.

Cel mai probabil, ediția a III-a a Start-up Nation va fi lansată anul viitor, în primul trimestru. În bugetul alocat ministerului, în acest moment, nu se regăsesc creditele de angajament necesare acestei inițiative în 2019 și nici aplicație informatică de înscriere funcțională, din aceste motive neexistând posibilitatea de a deschide în acest an o nouă sesiune. Alocarea de credite de angajament necesare lansării unei noi sesiuni Start-up Nation se va face prin viitoarea Lege a bugetului de stat”, a precizat Ministerul Economiei, pentru StartupCafe.ro.

Criteriile de evaluare a planurilor de afaceri care vor fi finanțate în noul program vor fi modificate, în urma unei consultări inclusiv cu antreprenorii.

Va urma o perioadă de ample consultări publice, la nivel național, cu reprezentați ai mediului de afaceri, cu firmele de consultanță, cu întreprinzătorii dornici să beneficieze de ajutorul oferit de stat. Vom modifica criteriile de evaluare, astfel încât să se pună accent pe inovare, tehnologii noi, performanţă antreprenorială, sustenabilitate a afacerii”, a menționat ministerul.

Potrivit Ministerului Economiei, pașii premergători lansării Start-Up Nation 2020 sunt:

  1. aprobarea Legii Bugetului de stat,
  2. achiziția aplicației informatice de înscriere, concomitent cu perioada de consultări,
  3. modificarea schemei de ajutor prin ordonanță de urgență,
  4. elaborarea și aprobarea procedurii și publicarea în Monitorul Oficial,
  5. anunțul de lansare și deschiderea propriu-zisă.

Întrebat exact dacă se vor mai menține alocarea financiară nerambursabilă de maximum 200.000 de lei per beneficiar și numprul maxim de 10.000 de firme care vor fi primite la finanțare, Ministerul Economiei a afirmat că mai întâi trebuie să vadă ce bani va putea obține în bugetul pe anul 2020.

În prezent, suntem în plin proces de analiză și proiectare a viitoarei ediții a Start-up Nation. Concomitent, vom face și o analiză foarte clară a bugetului existent și vom vedea cu ce sume se poate angaja statul român să susțină anul viitor întreprinzătorii care vor să demareze o afacere.  Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri urmăreşte să încurajeze performanța antreprenorială, bazată pe inovare și utilizarea noilor tehnologii și nu un program social” - a spus sursa citată.

Reamintim că fosta guvernare, cu puțin timp înainte să fie demisă prin moțiune de cenzură, declarase că urma să lanseze un nou Start-Up Nation spre finalul anului 2019.

Dacă se va derula în 2020 un nou program, trebuie precizat că acesta se va face în paralel cu finalizarea plăților pentru firmele din ediția a doua a Start-Up Nation. Ediția a doua a programului este prevăzută cu un buget total de 2 miliarde de lei (pentru care e nevoie de credite de plată la rectificarea bugetară și apoi, prin bugetul de stat 2020). În prima ediție, din 2017, s-a alocat un buget de 1,6 miliarde de lei.

Parallax

Vizualizari
34558
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri