Claudiu Zamfir

Finanțări de 500 milioane dolari pentru firme tech, prin 2 fonduri lansate de un investitor Amazon și UiPath

Thumbnail

Firma de investiții americană Madrona Ventures, care a finanțat companii de tehnologie ca  Amazon și UiPath, a lansat două noi fonduri, în valoare totală de peste 500 de milioane de dolari, din care va face investiții în startup-uri tech începând cu anul 2021.

Cele două fonduri de investiții sunt grupate astfel:

  • Madrona Venture Fund 8: în valoare de 345 milioane dolari. Din acest fond vor fi acordate investiții de capital de risc de nivel seed și serie A (de la sute de mii de dolari la milioane de dolari). Aceste finanțări vor ținti mai ales startup-uri tech din zona de nord-vest a Americii, fondul de investiții având sediul la Seattle, statul Washington.
  • Acceleration Fund 2: în valoare de 160 milioane dolari. Din acest fond vor fi acordate investiții de serie B și C (finanțări în intervalul 20-60 milioane de dolari, aproximativ). Fondul va finanța în principal companii de tehnologie aflate în stadiul de creștere accelerată.

Firma de investiții Madrona este cunoscută în primul rând pentru faptul că a fost printre primii investitori în Amazon. Actualul lider mondial al comerțului online a fost fondat în anul 1994, sub numele de Cadabra. În 1995, Jeff Bezos nu era nici pe departe cel mai bogat om din lume, ci se chinuia să găsească finanțări pentru startup-ul său, la Seattle. Atunci, Tom Alberg, șeful Madrona, a întrezărit potențialul librăriei online care avea să devină ceea ce este astăzi Amazon.com. „Nu știam mare lucru despre internet în '95, dar știam câte ceva datorită lui McCaw (Craig McCaw, pionier al telefoniei celulare - n.r.) și m-am gândit că era o afacere mare”, a rememorat în 2015 Tom Alberg, despre investiția sa în Amazon (sursa Geekwire.com). Puțin sub 1 milion de dolari a reușit atunci să strângă Jeff Bezos de la o serie întreagă de investitori, care au pus jos cecuri relativ mici, de 30.000 de dolari, în medie.

În iulie 2020, Madrona Ventures a participat și la cea mai nouă rundă de finanțare obținută de românii de la UiPath, de 225 de milioane de dolari. Investiția a fost condusă de Alkeon Capital, iar la rundă au mai participat, printre alții, Sequoia Capital, Tencent, Accel și Tiger Global. Astfel, compania de automatizări software fondată la București (sub numele de DeskOver), de Daniel Dines și Marius Tîrcă, a ajuns la o valoare totală de 10,2 miliarde de dolari, devenind „decacorn”.

Parallax

Vizualizari
2445
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri