Claudiu Zamfir

Românii pot investi în titluri de stat Fidelis, prin BT. Dobânzile anuale oferite investitorilor

Thumbnail

BT Capital Partners & Banca Transilvania și alte două bănci din România vor pune în vânzare începând de luni, 9 noiembrie 2020, a doua serie pe anul 2020 de titluri de stat pentru populație în lei și titluri de stat denominate în euro, a anunțat, vineri, Ministerul Finanțelor Publice, care a menționat și dobânzile acordate investitorilor.

„BT Capital Partners & Banca Transilvania, BCR și BRD vor pune în vânzare începând de luni, 9 noiembrie 2020, a doua serie din acest an de titluri de stat pentru populație în lei și titluri de stat denominate în euro, care vor fi listate automat la Bursa de Valori București, având maturități de 1 si 3 ani pentru moneda națională și de 5 ani pentru euro” - spune MFP, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Dobânzile anuale oferite:

  • la titlurile de stat în lei, dobânzile acordate investitorilor sunt de 3,5% pentru scadența de 1 an și 4,0% pentru scadența la 3 ani,
  • la titlurile de stat în euro se acordă o dobândă anuală de 1,85%.

Aceste dobânzi sunt peste nivelul actual al pieței - spune MFP- și scad riscul investițional până la maturitate.

De asemenea, oferă oportunitatea lichidării imediate și cu minimum de costuri pentru populație în cazul unor nevoi imediate prin vânzarea acestora pe piața secundară.

Oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis se derulează în perioada 9 - 27 noiembrie 2020.

În tranșele lansate la mijlocul verii, Ministerul Finanțelor Publice a atras de la populație suma lunară record de peste 2 miliarde de lei (1,22 miliarde lei și, respectiv, 168,4 milioane euro). Oferta primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) s-a derulat în perioada 15 iulie - 7 august.

Pentru subscrierea inițială a titlurilor nu se aplică comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.

Valoarea nominală a unui titlu de stat este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de Euro pentru emisiunea în Euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de Euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS pot investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani, până la data închiderii Ofertei, inclusiv.

Procedura de subscriere:

Emisiunea în lei

Pe baza unui formular de subscriere, în cazul BT Capital Partners&Banca Transilvania și BRD - Groupe Société Générale S.A., sau în baza unui contract de investiții financiare pe piața bursieră deschis la unul din membrii Sindicatului (BTCP, BCR, BRD) sau la intermediarii autorizați care au semnat cu Lead Manager-ul (BT Capital Partners&Banca Transilvania) angajamentul privind respectarea condițiilor ofertei;
Pentru subscriere, încasarea cupoanelor și a valorii nominale la scadență, investitorii trebuie să menționeze un cont bancar pentru plăți ulterioare.

Emisiunea în Euro

Se realizează doar în baza unui contract de investiții financiare pe piața bursieră deschis la unul din membrii Sindicatului de intermediere sau la intermediarii autorizați pentru tranzacții la Bursa de Valori București care au semnat cu Lead Manager-ul angajamentul privind respectarea condițiilor ofertei.

Prospectul de bază și termenii finali ai emisiunilor pot fi consultați pe site-ul http://www.mfinante.ro, Bursei de Valori București  și al fiecărui membru al sindicatului de intermediere ( www.btcapitalpartners.rowww.bcr.rowww.brd.ro/mfp ).

Ridicarea sumelor datorate deținătorilor titlurilor de stat emise în cadrul Programului FIDELIS 2015 și 2016

De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice aduce la cunoștința deținătorilor titlurilor de stat destinate populației emise în cadrul Programului FIDELIS în anii 2015 și 2016 (simbol R1706A, cod ISIN RO1517DBP010 și simbol R1808A, cod ISIN RO1618DBP016) necesitatea de a se prezenta la agențiile Raiffeisen Bank S.A. (Raiffeisen) și respectiv agențiile Băncii Comerciale Române S.A (BCR) pentru a solicita plata sumelor ce li se cuvin, totalul acestora reprezentând cca 26 milioane lei.

În prezent sunt cca 958 deținători care nu au revendicat sumele datorate ca urmare a deținerii titlurilor de stat aferente emisiunilor de mai sus, sub forma dobânzilor, bonusurilor de dobândă și chiar a valorilor nominale investite, iar aceste sume nu generează dobânzi în favoarea acestora.

Plățile vor fi realizate astfel:

- pentru titlurile de stat emise în anul 2015 și scadente în anul 2017 (simbol R1706A, cod ISIN RO1517DBP010), plata se va face prin transfer bancar într-un cont al cărui titular este respectivul deținător. În acest sens, deținătorii care nu au revendicat sumele datorate se vor prezenta la una din agențiile Raiffeisen cu actul de identitate în original și un extras al contului bancar în care doresc transferul sumelor datorate.
- prezentarea la una din agențiile BCR pentru ridicarea sumelor aferente titlurilor de stat emise în anul 2016 și scadente în anul 2018 (simbol R1808A, cod ISIN RO1618DBP016).
Lista agențiilor Raiffeisen și BCR se poate consulta pe website-urile băncilor, respectiv www.raiffeisen.ro și www.bcr.ro, cu menţiunea că vizitele în agențiile BCR se fac doar pe bază de programare telefonică în prealabil, apelând numărul agenţiei dorite, de luni până vineri în intervalul 09:00 – 16:30, disponibil pe www.bcr.ro/programare.
În situația în care deținătorii sunt interesați în reinvestirea acestor disponibilități neridicate la scadență aferente emisiunilor din anii anteriori, aceștia au posibilitatea subscrierii în cadrul emisiunilor de titluri de stat în cadrul Programelor de titluri de stat pentru populație FIDELIS și TEZAUR.

Informații privind termenii și condițiile financiare aferente următoarei emisiuni în cadrul Programului TEZAUR, precum și perioada de subscriere vor fi publicate în timp util pe site-ul web al instituției la adresa www.mfinante.gov.ro.

 

Parallax

Vizualizari
5496
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri