Nicolae Barbu

Întreb BT: Cum obții credite pentru companii, cu garanții și fonduri ale grupului Băncii Europene de Investiții. Tu întrebi, doi specialiști din Banca Transilvania răspund

Thumbnail

Care sunt condițiile de finanțare pentru creditele susținute cu garanții ale grupului Băncii Europene de Investiții? Care sunt programele de finanțare, cu surse și garanții ale grupului Băncii Europene de Investiții, pe care le derulează în prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele și dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialiști din Bancii Transilvania răspund întrebărilor antreprenorilor pe tema creditelor susținute cu garanții ale grupului Băncii Europene de Investiții, joi, 22 februarie 2018, începând cu ora 11:00.

Vezi la final de articol, răspunsurile specialiștilor la întrebări

 

Invitați la întâlnirea online ”Întreb BT”:

 • Nicolae Barbu - Șef Serviciu Credite Clienți Corporativi / Coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finanțare , Banca Transilvania. Nicolae are peste 9 ani de experiență în Banca Transilvania și 11 ani în domeniul financiar. Coordonează portofoliul de finanțări externe a căror valoare este de câteva sute de milioane de euro, alături de asistență în structurarea și monitorizarea fimelor mijlocii cliente, pe zonele geografice alocate.

 • Adrian Popa - Analist Business, Biroul Gestiune Programe Externe de Finanțare, Banca Transilvania. Adrian are peste 12 ani de experiență în Banca Transilvania. Gestionează proiectele prin care banca acordă credite clienților persoane juridice, din surse externe de finanțare. Oferă suport în retaua BT cu privire la încadrarea clienților pe aceste programe și menține legătura, pe aceste programe, cu partenerii externi ai băncii (Banca Europeană de Investiții, Fondul European de Investiții)

Cei doi specialiști BT răspund la intrebări pe următoarele teme, legate de credite susținute cu garanții ale Grupului Băncii Europene de Investiții:

 • condițiile de finanțare: documentație, prețuri, garanții;

 • avantajele unor astfel de credite pentru start-up sau firmă matură;

 • care este reversul medaliei pe aceste programe?

 • un start-up de multe ori implică ‘creativitate’, poate fi susținut prin aceste surse?

 • cum să aleg între un credit susținut de Bancă Europeană de Investiții sau unul susținut de Fondul European de Investiții?

 • la ce voi putea folosi banii din credit?

ATENȚIE: Puteți adresa intrebări scrise, folosind formularul de comentarii de la finalul articolului până joi, 22 februarie, ora 11.00, precum și în timpul întâlnirii online, în intervalul 11.00 - 12.00.

 • Pentru a putea adăuga intrebări în formularul de comentarii, trebuie să vă logați ca utilizator, cu e-mail și parolă.

 • Dacă nu aveți cont de utilizator, puteți crea unul cu o adresă validă de e-mail.

 • Vă rugăm să adresați numai intrebări legate de tema întâlnirii on-line.

 • Vom accepta doar comentariile și intrebările care respectă tema întâlnirii și care conțin un limbaj decent. 

Specialiștii Băncii Transilvania răspund în scris, la comentarii, imediat după fiecare întrebare, în ordinea postării întrebărilor.

Întreb BT este o serie de întâlniri online săptămanale, realizată de StartupCafe.ro  în parteneriat cu Banca Transilvania, destinată antreprenorilor cu firme mici și mijlocii interesați de instrumente de creditare pentru dezvoltarea afacerilor.

Cum pui întrebări la articol

 • Scrie în formularul de comentarii, de la final de articol

 • Bifează căsuța ”Vreau răspuns de la autor”

 • Primești răspunsul la întrebare pe site și pe email

Cum contactezi direct specialistul  

 • Folosește butonul de contact din profilul autorului

 • Ține legătura cu specialistul, direct în contul tău

 

Citește și:

Firmele mici și mijlocii din România vor putea lua noi credite printr-un împrumut de 75 de milioane de euro primit de Banca Transilvania de la Banca Europeană de Investiții 

Parallax

Vizualizari
2176
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
FLORIN
MIHALCEA
Buna ziua stimati domni
Suntem interesati de obtinerea unor finantari cu garantii din partea grupului Bnacii Europene pentru investitii pentru 2 obiective pentru 2 societati :
- construirea unui sediu pentru una din societati cu activitate de 14 ani si cifra de afaceri de aproximativ 100 000 euro in 2017,
- pentru demararea unei activitati de productie si comercializare a unor adaposturi de utilitate urbana in domeniul rezidential pentru cea de -a doua societate cu activitate din 2015 si cifra de afaceri modesta de aprox 40 000 lei in 2017.
Va multumim frumos.
Cu stima,
Florin Mihalcea
0765.210.910
Adrian
Adrian Popa - SC SUPER ADMIN IMOBIL SRL
Buna ziua,
In principiu, ambele obiective de investitii mentionate sunt finantabile prin unul din programele:
-FEI - POIIMM - credit cu garantii obtinute din partea Fondului European de Investitii, in proportie de 60% din valoarea finantarii - https://www.bancatransilvania.ro/pentru-companii/imm/credite-imm/credite-poiimm/ ), sau
-BEI - credite din surse ale Bancii Europene de Investitii - unde avem o reducere de dobanda de 0,5% fata de standard;

Insa ca sa avem un raspuns final, e nevoie in primul rand sa ne cunoastem. Sa analizam un plan de afaceri, sa vedem care e obiectul de activitate al societatilor si apoi sa facem o analiza financiara.

Scopul este sa putem oferi o solutie personalizata, adaptata nevoilor dumneavoastra. Ramane deschisa si solutia finantarii prin alte programe .

Mulțumim pentru numărul de telefon, te rog sa ne spui daca esti de acord sa te contactam telefonic pentru a stabili o intalnire.

Multumim!
poza de profil
FLORIN
MIHALCEA
Si noi multumim pentru raspuns ! Sigur ca da ! Am fi incantati sa va oferim toate informatiile necesare.
Cu stima,
Florin Mihalcea
poza de profil
Bună ziua,
1. Pentru ce tip de afaceri se pot lua creditele cu garanții BEI? Dacă este firmă de doi ani vechime, în servicii B2B, încă nu face profit, s-ar califica?
2. Ce sume se pot acorda? Ideea ar fi pentru continuarea dezvoltarii unui CRM început anul trecut.. Multumim!
Nicolae
Barbu - Banca Transilvania
Buna ziua,
Programul pe care il derulam in parteneriat cu FEI (Programul Operational Initiativa pentru IMMuri - POIIMM) prin care se ofera garantii si preturi mai avantajoase este reglementat national prin Ordinul 2400 din 2017. In acesta puteti gasi domeniile care nu sunt eligibile, deci ca principiu, ce nu este mentionat acolo, este permis. Am mentionat de principiu, deoarece alaturi de legislatia nationala mai este si cea europeana si conditiile contractuale intre Banca Transilvania (BT) si FEI, toate aducand alte cateva restrictii insa reduse ca numar. In concluzie, daca ne comunicati un cod CAEN (obiect de activitate) va putem raspunde punctual la intrebare. Sau, aveti optiunea de a intra intr-o unitate BT si cu ajutorul colegilor va dam mai multe detalii.

Nu conteaza vechimea firmei, in cadrul programului eligibile fiind si firmele Start-Up.

Una dintre conditii este sa verificam daca firma nu prezinta indicii de ‘dificultate financiara’ si o posibila lipsa de profit ar putea sugera acest lucru. Dar un business plan ce are asumata aceasta pierdere insa cu profit bugetat pe termen scurt ne ajuta sa tinem cont mai mult de viitor si nu de trecut. Concret raspunsul si solutia de finantare potrivita o putem oferi doar printr-o discutie fata in fata, cu colegii nostri din reteaua BT.

Legat de valoarea creditului,acesta poate fi cuprins intre 10.000 Eur si 5.000.000 Eur (sau echivalentul acestor sume in Lei)

Ideea cu CRMul ne sugereaza un domeniu creativ, care are parte de atentie pozitiva special alocata atat la nivel UE cat si prin program, datorita componentei Orizont 2020 a acesteia. Avem deja in cele cateva luni de la activarea POIIMM mai multe finantari de afaceri creative deja in derulare.

Va asteptam in una din unitatile BT pentru a contura mai clar conditiile in care va putem ajuta.
poza de profil
Adrian
Verban
Buna ziua,
Caut finanțare pentru a incepe activitatea unei societăți de dezvoltare soluții software.
Am posibilitatea accesării acestui tip de credit? Ce condiții sunt? Alte soluții mai sunt? Pe site-ul BT nu am văzut nici o soluție pentru situația mea, mulțumesc.
Adrian
Adrian Popa - SC SUPER ADMIN IMOBIL SRL
Buna ziua,
Bineinteles ca putem gasi o solutie pentru solicitarea dumneavoastra, cum spunea si colegul meu dezvoltarea software se poate incadra in domeniile creative, ce au o atentie special alocata in cadrul programului POIIMM.

Principalele conditii ce le validam ar fi ca pe grupul dumneavoastra de firme sa aveti mai putin de 250 de angajati si o cifra de afaceri mai mica de 50 mil. EUR, conform datelor din ultimele situatii financiare anuale depuse la Ministerul Finantelor. De asemenea, exista cateva restrictii cu privire la domeniul de activitate al societatii si al obiectului investitiei, le puteti gasi enumerate in Ordinul 2400/2017.

In prezent, nu avem programe de finantare special dedicate sectorului software, dar orice program de finantare derulat in prezent de banca se adreseaza in egala masura si acestui domeniu.

Chiar daca societatea nu indeplineste criteriile de finantare prin POIIMM, cu siguranta putem gasi o solutie adaptata nevoilor dumneavoastra - va rog sa ne comunicati o modalitate prin care va putem contacta.
poza de profil
Adrian
Verban
Mulțumesc pentru răspuns, numărul meu este 0755431802.
poza de profil
Daria
Slav
Buna ziua,
Imi puteti spune care este diferenta dintre creditul cu garantii BEI si creditarea cu alt tip de garantii derulata in mod normal de banca? Sunt ceva costuri sau conditii mai avantajoase? E mai bine sa mergi pe varianta asta?

Multumesc!
Nicolae
Barbu - Banca Transilvania
Buna ziua,
In mod normal, toate bancile solicita garantarea unui credit pe care il acorda - nivelul si tipul garantiilor fiind in directa corelare atat cu poza financiara prezenta cat mai ales cu relevanta proiectiilor viitoare ale firmei. Nu in ultimul rand, conteaza foarte mult confortul oferit bancii de experienta persoanei care va administra acea firma (care indirect adminstreaza, prin accesarea creditului, fie resursele deponentilor BT, fie cele ale finantatorului extern - FEI, BEI, etc).

Creditul cu garantii FEI (POIIMM) are urmatoarele trei avantajoase majore: dintre garantiile de care povesteam in primul paragraf, 60% vin de la FEI; preturile sunt unele mai competitive in comparatie cu creditele finantate din surse proprii BT, atat ca obligatie a programului cat si a conditiilor de promovare speciala, vizata de noi, ca banca.
Nu in ultimul rand, finantarile pentru capital de lucru (linii de credit) se acorda pe 2 ani, in conditiile in care mod uzual in BT acestea se promoveaza pe 1 an. Nu exista alte costuri suplimentare pentru dumneavoastra fata de o creditare din surse BT.

Daca doriti, va putem expune avantajele versus cerintele unei surse speciale (BEI, FEI) si dumneavoastra puteti decide daca optati pentru un flux si cerinte usor mai birocratice dar cu clare avantaje sau o calea mai putin birocratica dar fara acele avantaje.

Daca as fi fost eu cel ce as fi adresat intrebarea, insa stiind cerintele in calitate de administrator de program, as opta in mod clar pentru avantajele unuia dintre cele cu surse speciale, cum este POIIMM.

Va asteptam in unitatile BT ca sa stabilim impreuna care dintre variante vi se potriveste cel mai bine

Multumim,
poza de profil
Marius
Zamfirescu
Buna ziua,
Vrem sa ne dezvoltam cu investitii in active corporale (teren, hala de productie, etc). Se preteaza tipul acesta de creditare?
Va multumesc!
Adrian
Adrian Popa - SC SUPER ADMIN IMOBIL SRL
Buna ziua,
Ca si destinatie, activele corporale sunt finantabile prin creditele de investitii din cadrul POIIMM. Avem insa si o restrictie, valoarea terenului nu poate fi mai mult din 10% din total valoare credit.

Avantajul major al POIIMM este garantia de 60% din valoarea creditului, primita din partea Fondului European de Investitii; in plus, prin acest program primiti si o reducere de dobanda, in corelare cu profilul dumneavoastra financiar.

Totodata, durata creditului de investitii poate fi de pana la 120 de luni, valuta poate fi LEI sau EURO. In mod natural o investitie in active corporale aduce crestere de business ceea ce implicit necesita finantare, astfel ca suplimentar creditului de investitii putem si recomandam accesarea unei finantari de capital de lucru, care poate fi si ea acordata prin POIIMM.

Nu in ultimul rand, ar trebui sa aveti in vedere necesitarea echiparii halei, deoarece in evaluare analizam proiectele in integralitatea lor.

In cadrul celuilalt mare program de finantare de derulat de noi (credite din surse BEI), nu avem acea limitare de maxim 10% (teren) dar avantajul acestuia consta intr-un pret mai competitiv, corelat cu o mai simpla accesare din punctul de vedere al cerintelor (fara componenta de garantare).
Multumim,
poza de profil
Silviu
Aionesei
Salut!
O combinatie gen finantare POCU cu creditarea din acest program e posibila? Adica vreau sa aplic la POCU si cofinantarea sa vina cu creditarea garantata BEI. Mersi!
Nicolae
Barbu - Banca Transilvania
Buna ziua,
Din pacate, o contopire a garantiei FEI-POIIMM cu finantarea prin alt program/linie de finantare cu granturi ale Uniunii Europene nu este permisa.

Logica este ca prin POIIMM s-au adunat resurse din partea mai multor finantatori si printre acestia se regasesc si organismele UE, alaturi de aportul national.

Daca ar fi fost permise, s-ar fi generat o dubla avantajare, atat prin grant cat si prin garantare si conditii mai flexibile pentru dezvoltare in viitor, pentru firma. Acea companie ar deveni in mod clar mai competitiva in raport cu ceilalti concurenti neprivilegiati si ar putea genera distorsiuni in piata.

Noi, Banca Transilvania, suntem sustinatori traditionali al companiilor ce doresc sa implementeze proiecte cu fonduri UE, pentru aceasta existand un department dedicat, cu ajutorul caruia va putem oferi asistenta in planurile dumneavoastra,
poza de profil
Stefan
Irimescu
Buna ziua,
Conteaza cumva localizarea afacerii? Daca, sa zicem, am o afacere in mediul rural, am sanse sa prima o finanziare cu garantii din partea grupului BEI? Multumesc!
Adrian
Adrian Popa - SC SUPER ADMIN IMOBIL SRL
Buna ziua,
Pentru finantarea prin POIIMM (credite cu garantie de 60% din partea Fondului European de Investitii), localizarea afacerii nu este importanta, atat timp cat se deruleaza pe teritoriul Romaniei.

Daca cumva afacerea mentionata se desfasoara in domeniul agricol, acesta nu este unul din obiectele de activitate vizate de catre acest program (pentru ca, in general, acest domeniu beneficiaza de alte tipuri de finantari nationale sau europene, gen subventii, etc).

Daca insa e vorba de alt domeniu decat cel agricol, cresc sansele de finantare pe acest program, cu garantii oferite de Fondul European de Investitii. Daca doriti sa va oferim multe detalii, va rugam sa ne comunicati o modalitate de contact.
poza de profil
Attila
Kosa
Buna ziua,

Am pus bazele unei societati cu obiect de activitate comert online in ultimul trimestru din 2017. Proiectul a fost lansat in februarie 2018, magazinul online a inceput sa primeasca si sa livreze comenzi de produse.

Dorim sa extindem paleta de produse actuala in parteneriat cu producatori din domeniul textil, punand pe piata articole vestimentare create pentru compania noastra de designeri romani. Beneficiem de un parteneriat de imagine cu o persoana publica cu baza de followers ampla si vizibilitate buna in media (atat mass media cat si new media).

Totodata, dorim sa extindem acoperirea platformei online de la Romania la intreg teritoriul UE. Societatea are sediul in Bucuresti, motiv pentru care pot aparea restrictii la finantare (cel putin pe anumite fonduri europene).

Tinand cont ca suntem startup, care sunt oportunitatile de finantare disponibile pentru noi? Mentionez ca am ales BT la deschiderea societatii, fiind singura banca prin care desfasuram activitatea.
Va multumesc pentru amabilitate!
Attila Kosa
Nicolae
Barbu - Banca Transilvania
Buna ziua,
Nu avem limitari geografice pentru selectarea clientilor in cadrul acestor programe (POIIMM, respectiv credite din surse BEI) , deci puteti fi inregistrati oriunde, rural sau urban, atat timp cat este in cadrul granitelor.

Felicitari pentru decizia deschiderii contului firmei la BT, acest lucru ne va ajuta in evaluarea solutiilor de creditare ce vi se potrivesc.

In general, din experienta noastra, unui Start-Up ii lipsesc in general garantiile necesare accesarii unei finantari, alaturi de preturile ce sunt corelate cu riscul inerent unei afaceri nou incepute. Exact aceste doua aspecte le adreseaza si satisface punctual POIIMM-FEI.

Nu in ultimul rand, existenta surselor de finantare clasice BT pot sa va ajute, trebuie doar, ca la croitor, sa ne asiguram impreuna ca “masuram” bine sa vi se “potriveasca”, acum cat si pentru anii in care o sa cresteti si crestem impreuna.

Multumim,
poza de profil
Tihamer
Jani
Buna ziua,
Daca suntem o companie startup, infiintata septembrie anul trecut, si dorim sa dezvoltam afacerea, pentru care avem nevoie de un spatiu unde sa facem noua activitate, putem primi credit BEI?

Avem deja un rulaj nu foarte mare, dar avem nevoie de finantare sa putem dezvolta activitatea.

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cu stima,
Jani Tihamér
Nicolae
Barbu - Banca Transilvania
Buna dimineata,
Fie startup, in dezvoltare sau una deja matura, compania poate fi eligibila atat pentru creditele BEI cat pentru cele cu garantie FEI.

In functie de nevoile dumneavoastra, puteti opta fie pentru finantare BEI (birocratie mai redusa dar si avanataje doar la nivel de pret) sau FEI-POIIMM (birocratie usor mai ridicata, insa cu 60% din credit garantat de partenerul extern, alaturi de preturi mai competitive).

Foarte important, daca doriti sa achizitionati un spatiu, acesta trebuie sa fie destinat activitatii firmei, si nu pentru inchiriere catre terti. Singura limitare ar fi ca pe FEI-POIMM proiectul este eligibil doar daca valoarea terenului achizitionat reprezinta maxim 10% din total credit solicitat.

Pentru dezvoltarea activitatii curente, daca doriti sa inchiriati spatiul, creditul potrivit este cel de capital de lucru, acesta putand fiind accesat pe ambele programe.
Multumim,
poza de profil
Floreta Nicoleta
Vladucu
Buna ziua .În 2016 am înființat un SRL mai precis un service auto dar până în prezent nu am lucrat cu această firmă decât 2 luni cu 4 angajați dar în domeniul construcțiilor și în rest nimic.Intrebarea mea este dacă pot obține o finanțare europeană pt extindere mai precis să fac o vulcanizare si o spălătorie auto si sa mai îmbunătățesc puțin service-ul auto cu ustensile profesionale urmând ca apoi să pot face angajări si sa dau in funcțiune service_ul.. Mulțumesc anticipat

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri