Claudiu Zamfir

Înscrieri online 2023: Firmele de turism primesc ajutoare de la stat să meargă la târguri, în străinătate

pasaport-euro-ochelari-dreamstime

Operatorii economici din domeniul turismului se pot înscrie la Schema de ajutor de minimis pentru participarea la manifestările expoziționale, în pavilioanele naționale, standurile specializate ori mini-expozițiile la care participă în străinătate, pentru a-și promova serviciile privind destinațiile din România, a informat, luni, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Până pe data de 12 mai 2023, firmele românești de turism se pot înscrie la MAT pentru a primi sprijin în vederea participării la târgul german IMEX Frankurt, care va avea loc chiar la sfârșitul lunii mai. Termenul a fost dat printr-o derogare, special pentru acest târg internațional, prin Ordinul 742/04.03.2023.

Operatorii de turism pot depune documentația aferentă participării la manifestările expoziționale din străinătate pe e-mail, la adresa promovare@mturism.ro .

În mod normal, termenele de înscriere la programul de târguri de turism sunt:

  • până pe 15 ianuarie pentru târgurile desfășurate în primul semestru al anului,
  • până pe 15 mai pentru târgurile care al loc în al doilea semestru,

În ambele cazuri, înscrierile se fac NU mai târziu de 30 de zile înainte de începerea evenimentului.

Lista de târguri și expoziții de turism este aprobată prin ordinul MAT 296/2023. Descarcă de AICI Lista de evenimente, în format editabil.

Schema de târguri de turism: cheltuieli eligibile pentru firme

În cadrul acestei scheme, statul va deconta firmelor participante o serie de cheltuieli eligibile legate de târguri:

  •     50% din cheltuielile aferente transportului extern, fără a depăși însă echivalentul în lei a 500 de euro pentru un reprezentant/operator economic expozant;
  •     50% din cheltuielile aferente primei nopți de cazare pentru un reprezentant/ operator economic expozant;
  •     100% din cheltuielile aferente taxei de participare, închirierea spațiului de stand de la organizatori, precum și personalizarea, amenajarea și decorarea standului (în limita a 3mp/expozant).

Cheltuielile de participare ale acestora vor fi decontate de la bugetul de stat, conform schemei de minimis aprobate prin Ordinul nr. 330/20.01.2023.

Calculul aferent închirierii, personalizării, amenajării și decorării suprafeței de 3 mp ce revine fiecărui expozant va fi efectuat de către MAT și transmis beneficiarului imediat după obținerea facturilor.

Suprafața alocată întreprinderilor cu activitate în turism, în cadrul standurilor închiriate de MAT, va fi de maximul 70%. Restul de 30% va fi destinat participării entităților care nu derulează activitate comercială, respectiv autorități publice locale/județene, asociații de promovare în domeniul turismului etc., a căror participare nu face obiectul prezentei scheme.

Valoarea estimată a ajutoarelor ce pot fi acordate în cursul anului 2023 este de 7,4 milioane lei pentru un număr de aproximativ 200 de beneficiari.

Parallax

Vizualizari
348
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri