Claudiu Zamfir

Normele IMM Leasing în Monitorul Oficial: Achiziții de echipamente, utilaje, microbuze noi și second hand pentru firme, PFA, fermieri. Dobânda maximă

Thumbnail

Firmele mici și mijlocii (IMM), persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II), fermieri organizați în societăți agricole vor putea achiziționa echipamente, utilaje și vehicule comerciale noi și second hand, în leasing, cu garanții de stat și dobânzi subvenționate parțial, conform nromelor de aplicare ale  noului program IMM Leasing, publicate marți în Monitorul Oficial.

Hotărârea de Guvern 766/2020 cuprinde normele de aplicare a OUG 118/2020, prin care s-a instituit programul IMM Leasing, precum și formulare necesare.

În cadrul programului IMM Leasing, beneficiarii vor putea face contracte de leasing cu finanțatori parteneri din piață, cu anumite avantaje:

  • Durata maximă a finanțării va fi de 72 de luni, cu posibilitate de acordare a unei perioade de grație de 3-12 luni inclusă în durata totală.
  • Garanție de maximum 80% de la stat, la echipamente IT, în limita a 5 milioane de lei pe beneficiar.
  • Garanție de maximum 60% la echipamente tehnologice, utilaje, vehicule de transport marfă și persoane în scop comercial, în limita a 5 milioane lei per beneficiar. La vehiculele de transport persoane, se acceptă autobuze și microbuze cu minimum 22 de locuri pe scaune.
  • Subvenționarea dobânzii în proporție de până la 50% pe o perioadă de 8 luni, de la data semnării contractului de finanțare.
  • Subvențioarea întreagă a comisioanelor de administrare și risc.
  • Costul total al finanțărilor de tip leasing financiar este: ROBOR la 3 luni  plus o marjă fixă de maximum  3,5%  pe an (Urmărește aici dobânda ROBOR 3M). Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanțator în toate etapele finanțării. Marja nu include comisionul de administrare, comisionul de risc, precum şi taxele aferente operaţiunilor conexe activităţii de finantare (de exemplu: taxe notariale, costurile legate de evaluare şi înregistrarea si publicitatea garanţiilor etc.).

Plafonul total al garanțiilor disponibile în Programul IMM Leasing este de 1,5 miliarde de lei și se asigură prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), care implementează programul.

Bugetul pentru subvenționarea dobânzii, comisionului de administrare și comisionului de risc este de 111,6 milioane de lei, asigurat de Ministerul Finanțelor. Statul se așteaptă la 1600 de beneficiari.

Avantajul la acest program este că se pot cumpăra și bunuri SH, spre deosebire de programele de finanțări europene sau naționale nerambursabile, unde se acceptă doar achiziții de echipamente și utilaje noi.

Vor putea beneficia de prevederile Programului următorii operatori economici care respectă prevederile OUG nr.118/2020, cu modificările si completările ulterioare:

  • societate sau societate cooperativă, societate agricolă, cooperativă agricolă de producție,
  • persoană fizică autorizată,
  • întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale sau întreprindere familială,  autorizate potrivit dispozițiilor legale în vigoare,
  • asociațiile sau fundațiile nonprofit care desfășoară activități economice.

Acestea trebuie să îndeplinească cumulativ condițiile de încadrare în categoria întreprinderilor mici și mijlocii prevăzute de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.

  • O altă categorie de beneficiari este cea a întreprinderilor afiliate care au un număr egal sau mai mare de 250 de angajați, entitate care are calitatea de utilizator în accepțiunea Ordonanței Guvernului nr. 51/1997, privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, republicată, cu modificările și completările ulterioare .

Toate acestea trebuie să îndeplinească o serie de condiții prevăzute în norme.

Mai departe, ministrul Finanțelor, Florin Câțu, mai trebuie să dea un ordin pentru stabilirea comisioanelor Fondului Naționale de Garantare a Creditelor pentru IMM. FNGCIMM va putea apoi să deschidă sesiunea de înscrieri la IMM Leasing, cu finanțatorii parteneri.

Atenție, însă, că ar putea apărea și o problemă care ar da peste cap programul IMM Leasing. Pe 21 august, Senatul a respins OUG 118/2020, prin care s-a înființat programul. Proiectul de lege de respingere a IMM Leasing a ajuns la Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz. Plenul nu s-a pronunțat încă și nici comisiile de specialitate (cea de buget și cea economică) nu au publicat raportul comun pentru acest proiect de lege.

Parallax

Vizualizari
6182
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri