Claudiu Zamfir

Rezultate IMM Invest la o lună și jumătate: S-a consumat un sfert din plafonul de garanții disponobil

Thumbnail

Valoarea totală a creditelor aprobate de bănci pentru firmele solicitante în programul IMM Invest și raportate în sistemul electronic era de  circa 3,825 miliarde lei, adică 25,5% din plafonul de garanții de stat disponibil, până la data de 15 iunie 2020, conform informațiilor publicate de președintele Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, Cristian Păun.

Din totalul de 3,825 miliarde lei credite aprobate de bănci și garantate de Fond, suma de 2,094 miliarde lei reprezintă credite pentru capital de lucru (54,7%) și suma de 1,731 miliarde lei reprezintă credite pentru investiții (45,3%), conform situației prezentate de Cristian Păun, pe Facebook, la mai mult de o lună și jumătate de la deschiderea IMM Invest.

Astfel, circa 5.000 de IMM-uri au fost creditate până luni în acest program. „5000 de IMM-uri au trecut la treabă! Vin și altele!”, a scris Păun pe Facebook.

„Programul începe să accelereze foarte tare, după ce au fost rezolvate o serie de aspecte sensibile (problema universalității pe conturile acționarilor, problema certificatului COVID etc.): față de acum 5 zile în fond a intrat pentru garantare un plus de credite în valoare totală de peste 832 milioane lei (creștere de 27% față de acum 5 zile). Programul este în parametri și evoluează conform estimărilor noastre”, a mai afirmat președintele FNGCIMM.

Plafonul total de garanții de stat disponibil în program este de 15 miliarde de lei. Parlamentul a adoptat o lege prin care a dublat acest plafon, însă Guvernul a prorogat majorarea plafonului prin ordonanță de urgență, până la obținerea unui nou accept al Comisiei Europene privind notificarea ajutoarelor de stat. „Modificările din Parlament nu au fost aprobate și de aceea au fost suspendate aceste puncte de modificare a Ordonanței cu privire la IMM Invest tocmai pentru a obține aprobarea Comisiei Europene, deci ea funcționează și funcționează pe o aprobare a Comisiei Europene”, a spus, luni, la Parlament, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Conform datelor oficiale din 27 mai 2020, circa 60.000 de IMM-uri s-au înscris în programul IMM Invest și au fost analizate de Fondul Național de Garantare.

Reamintim că prin programul IMM Invest firmele mici și mijlocii pot obține credite bancare cu garanții de stat. De asemenea, statul subvenționează dobânda și comisioanele aferente împrumutului până la finalul anului 2020, ceea ce înseamnă că cu cât ți se aprobă mai târziu creditul, cu atât mai puțin beneficiezi de subvenție.

Parallax

Vizualizari
4681
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri