Claudiu Zamfir

FNGCIMM: Înscrierea în programul de creditare IMM Invest repornește marți, de la ora 9.00. Ce rugăminte are Fondul

Thumbnail

Sesiunea de înscriere în programul de creditare a firmelor IMM Invest se reia de la zero, marți, de la ora 9.00, a anunțat luni, oficial, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Înscrierile se vor face pe portalul www.imminvest.ro , potrivit FNGCIMM, care era încă inactiv, luni, la momentul publicării acestei știri.

„Procedura de inscriere in Programul IMM INVEST Romania va fi reluata incepand cu data de 28.04.2020, ora 9.00. Inscrierile online se vor desfasura in sesiune continua, pana la sfarsitul anului 2020 si pana la epuizarea plafonului alocat de 15 miliarde de lei”, a anunțat oficial FNGCIMM, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

În sesiunea anterioara de inscriere, eșuată, din 17 aprilie, „nicio societate nu a fost inregistrată”, dă asigurări Fondul.

Ce mai spune FNGCIMM:

Procedura va fi reluata de la zero si ii asiguram pe antreprenorii care vor accesa aplicatia ca toti pornesc in Programul IMM INVEST cu sanse egale. Pentru a asigura cele mai bune conditii pentru IMM-urile solicitante, portalul www.imminvest.ro a fost dezvoltat de catre specialistii Serviciului de Telecomunicatii Speciale, care au lucrat neintrerupt, inclusiv in perioada Sarbatorilor Pascale, pentru a aseza infrastructura informatica a programului IMM INVEST pe cea mai sigura si stabila platforma tehnologica. De asemenea, aplicatiile au fost evaluate din punct de vedere al securitatii cibernetice de catre echipe din cadrul STS si SRI.

Principiul de aprobare a finantarilor nu este primul venit - primul servit, iar platforma www.imminvest.ro este un registru unic electronic prin care se analizeaza doar daca aplicantul este eligibil si are statul de IMM. Confirmarea eligibilitatii nu reprezinta acordul de finantare. Dupa aceasta prima verificare, documentele sunt transmise catre banca selectata de către IMM, unde se va face analiza solvabilitatii si se va aproba solicitarea de credit. In etapa urmatoare, daca finantarea este aprobata, documentatia se retransmite la FNGCIMM pentru garantarea creditului și pentru aprobarea ajutorului de stat.

“Suntem pregatiti sa primim toate solicitarile antreprenorilor romani de inscriere in program. Vom lucra in regim intensiv pentru a procesa solicitarile primite in termenul cel mai scurt, iar acordurile de principiu le vom emite in maxim 72 de ore. Toti angajatii FNGCIMM sunt mobilizati pentru a asigura buna derulare a programului. Va invitam sa va relansati afacerea pe portalul www.imminvest.ro si va asiguram de intregul nostru suport”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

Aprobarea finantarii si durata procesului de analiză depind de corectitudinea datelor incarcate in aplicatie, astfel ca, pentru a evita posibile intarzieri legate de completari si clarificari suplimentare, ii rugam pe aplicanti sa acorde o atentie sporita in momentul completarii cererilor de inregistrare si a declaratiilor pe proprie raspundere. In acest sens, pe site-ul FNGCIMM este publicat Ghidul de completare a cererii online, pe care va invitam sa-l consultati inainte de a incepe inscrierea. Etapele care vor fi parcurse in procesul acordarii finantarii garantate sunt:

•    IMM-ul intra in aplicatia disponibila pe portalul www.imminvest.ro;
•    Completeza online datele de identificare si ataseaza: copie CI, copie CUI si declaratia IMM;
•    Solicita unul sau mai multe credite pentru investitii/ linii de credit pentru capital de lucru;
•    Aplicatia va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii;
•    FNGCIMM va emite acordul de principiu privind eligibilitatea in cadrul programului si un numar de inregistrare, dupa verificarea informatiilor furnizate de catre potentialul beneficiar;
•    FNGCIMM pune online la dispozitia institutiei de credit selectate documentele inregistrate de catre IMM, precum si acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant;
•    Institutia de credit analizeaza cererea de finantare si adopta intern decizia de acordare a creditului de investitii/ liniei de credit, conform solicitarii beneficiarului;
•    Instituţia de credit aproba creditul si transmite F.N.G.C.I.M.M. solicitarea privind acordarea garanţiei de stat.

In cadrul programului IMM INVEST ROMANIA s-au inscris 22 de banci finantatoare care vor acorda credite/linii de credit pentru investitii in valoare de pana la 10.000.000 lei, garantate de stat pana la maxim 80%, durata finantarii fiind de pana la 72 de luni.

Rata dobanzii- Robor la 3 luni +2%/an este subventionata 100% de la bugetul de stat.

Pentru IMM–urile care solicita credite/linii de credit pentru capital de lucru, finantarile pot ajunge  pana la 5.000.000 lei, garantate pana la 80% in cazul intreprinderilor mijlocii si pana la 1.000.000 lei, cu garantare de maxim 90%, in cazul intreprinderilor mici si micro.

Durata finantarii pentru capital de lucru este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 36 de luni, rata dobanzii fiind Robor la 3 luni +2,5 %/an.

In cazul ambelor tipuri de credite, dobanda, costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului, vor fi suportate de la bugetul de stat, pana la data de 31.12.2020, cu posibilitate de prelungire.

 

Parallax

Vizualizari
18894
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri