Claudiu Zamfir

IMM Invest Plus: Termen 22 decembrie 2023 pentru firmele care vor să se înscrie la creditele cu dobânzi subvenționate și garanții de stat

bani-lei-computer-dreamstime

Antreprenorii din România își mai pot depune cererile pe platforma www.imminvest.ro, până pe 22 decembrie 2023, ora 23:59, în programul IMM Invest Plus, prin care pot obține credite bancare cu dobânzi subvenționate și garanții de stat, a informat, luni, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Astfel, FNGCIMM aduce la cunoștința publicului prelungirea perioadei de depunere a cererilor pentru Programul IMMINVEST PLUS până la data de 22 decembrie 2023, ora 23:59, dată până la care, prin intermediul platformei online www.imminvest.ro, poate fi accesat un plafon suplimentar de 4,1 miliarde de lei alocat pentru garantarea celor mai avantajoase credite de investiții și capital de lucru destinate IMM-urilor.

Suplimentarea a fost decisă de Guvern ca urmare a epuizării plafonului inițial de 7 miliarde lei alocat Programului IMM INVEST PLUS, pentru continuarea programului pe componentele IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD și GARANT CONSTRUCT.

FNGCIMM a acordat 7391 de garanții în valoare de peste 6,2 miliarde lei, susținând finanțări de aproximativ 7 miliarde lei, utilizând integral plafonul de garantare stabilit inițial de Guvern pentru implementarea Programului IMM INVEST PLUS și a componentelor acestuia în anul 2023.

Noul plafon va asigura accesul la măsurile din schema de ajutor de stat pentru încă 4.500 de firme, extinzând astfel posibilitatea acordării de ajutoare de stat pentru aproximativ 31.000 de companii până la finalul anului.

Procesul de înscriere este facil și se realizează prin intermediul platformei www.imminvest.ro. Beneficiarii eligibili trebuie să acceseze secțiunea dedicată IMM INVEST, IMM PROD sau GARANT CONSTRUCT și să urmeze câțiva pași simpli pentru a încărca documentele solicitate.

Programul IMM INVEST PLUS 2023- ajutoare și garanții de la stat

Schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, în valoare de 695,75 milioane de euro, reprezintă cel mai mare sprijin financiar aprobat la nivel european care are ca principal obiectiv susținerea IMM-urilor, continuarea și dezvoltarea activității lor, a întreprinderilor cu capitalizare de piață medie, permițând păstrarea locurilor de muncă existente, crearea de noi locuri de muncă, investiții, plata impozitelor, contribuțiilor și altor taxe datorate bugetului de stat și celorlalte bugete.

Ajutoarele de stat sunt acordate sub forma de garanții pentru împrumuturi, dobânzi subvenționate pentru o perioada de 12 luni și comisioane 0 pe toata perioada de derulare a creditelor pe toate cele 6 componente: IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST.

Pentru acordarea de garanții, Ministerul Finanțelor a pus la dispoziție un plafon de garantare pentru anul 2023 în valoare de 24,3 miliarde lei.

Față de programele anterioare, Guvernul a ajustat acest nou program ca răspuns la solicitările mediului de afaceri, rezultând următoarele caracteristici principale:

  • Procentul de garantare este de până la 90% din valoarea împrumutului;
  • Dobânzile  aferente creditelor garantate sunt subvenționate 100% pe o perioadă de 12 luni de către stat, prin Ministerul Finanțelor;
  • Costuri scăzute de finanțare, cu marje maxime cuprinse între 0,75% și 2,5% peste ROBOR 3M;
  • Acordarea posibilității refinanțării creditelor de investiții, inclusiv a celor acordate în cadrul Programului anterior.
Parallax

Vizualizari
11822
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri