Raluca Abrihan

Finantari 2021: IMM Invest, IMM Factor și Subprogramul IMM Agro Invest

Thumbnail

Guvernul aprobat miercuri continuare aprogramelor IMM INVEST ROMANIA, IMM FACTOR și a subprogramului AGRO IMMINVEST, cu alocarea plafoanelorde garantare pe fiecare program, se arată într-un comunicat transmis de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM.

„In paralelcu derulareaprocesuluilegislativ,initiat de catre Ministerul Finantelor si cu aprobarea acestuia, FNGCIMM a inceput procedura de alocare a plafoanelor de garantare ce vor fi distribuite in cel mai scurt timp finantatorilor. Sunt in masura sa va transmit ca plafonul de 15 miliarde lei, de care dispune IMM INVEST, din care 1 miliard de lei este rezervat subprogramului AGRO IMM INVEST, este deja suprasubscris de catre finantatori, iar acesta este un semnal extrem de bun pentru economie .Avem toate motivele sa fim increzatori ca sistemul bancar va continua finantarea companiilor si sustinerea mediului de afaceri. Vreau sa-i asigur pe antreprenori si pe finantatorii programului ca vom operationaliza in cel mai scurt timp noile facilitati. Aveti angajamentul meu si al echipei FNGCIMM ,ca vom depune toate eforturile pentru ca plafoanele alocate de catre Guvernul Romaniei sa fie puse la dispozitia finantatorilor in cel mai scurt termen posibil si consumate integral inainte de sfarsitul anului 2021”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

Prin modificarile aduse in sedinta de ieri, Guvernul lanseaza in 2021 noi variante ale IMM Invest si IMM Factor, prin care se estimeaza ca vor fi sustinuti alti 60.000 de intreprinzatori, care se vor alatura celor peste 25.600, sustinuti in etapa 2020, doar prin Programul IMM Invest. Modificarile aduse IMM INVEST, prin aprobarea Ordonantei de Urgenta pentru modificarea și completarea OUG nr. 110/2017, vizeaza aprobarea plafonului total de garantare pentru anul 2021 si a bugetului necesar pentru continuarea schemei de ajutor de stat asociate programului, extinderea categoriilor de beneficiari, prelungirea valabilitatii schemei de ajutor de stat si includerea producatorilor de vinuri și bere in categoria domeniilor eligibile.

In cadrul acestui program, Ministerul Finantelor, prin FNGCIMM, va acorda in anul 2021, garantii de stat in valoarede 14 miliarde de lei pentru credite contractate de microincreprinderi si intreprinderile mici și mijlocii, pentru finantarea investițiilor și pentru asigurarea capitalului de lucru.

Comisioanele sunt zero, iar dobanda va fi subvenționata, in primele opt luni de la semnarea contractelor de credit, granturile fiind suportate de catre Ministerul Finantelor, prin schema de ajutor de stat atasata programului.

Modificarea si completarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobata prin art. II din OUG nr. 42/2020, permit eprelungirea programului IMM INVEST pana la 30 iulie 2021, cu aprobarea la plata a granturilor pana la 30 iunie 2022. Programul IMM FACTOR – Produs de garantare a creditului comercial si a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia, va asigura accesul IMM-urilor la finantarea creditului comercial, in vederea asigurarii de disponibilitati banesti pentru plata furnizorilor sau a salariilor, se mai arata in comunicatul transmis.

Ministerul Finantelor, prin FNGCIMM, va acorda in anul 2021, garantii de stat in valoare de 1 miliard de lei, iar schemade ajutor de stat care sustine programul a fost prelungita pana la 30 iunie 2021. Sub programul AGRO IMM INVEST, cu un plafon de garantare in anul 2021de 1 miliard de lei, este destinat sustinerii IMM-urilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si a sectorului alimentar. Cu o facilitate in plus, fata de IMM INVEST, Agro IMM Investare o componentă de grant de 10% din valoarea finantarii, facilitati la rambursarea ratelor si o perioada de gratie la acordarea creditului, de pana la 24 de luni. La fel ca si in cazul celorlalte programe,intreprinzatorii, pot accesa AGRO IMM INVEST pana la data de 30 iunie 2021.

"Invitam toate institutiile de creditinteresatesa transmita FNGCIMM si Ministerului Finantelorcererile de inscriere in noul subprogram, precum si solicitarile lor de alocare de limite in cadrul noului subprogram, in functie de volumul creditelor pe care estimeaza ca le vor acorda beneficiarilor din sectorul agricol si alimentar in anul 2021", mai transmite FNGCIMM.

Parallax

Vizualizari
7024
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri