Claudiu Zamfir

IMM Invest 2021 și alte programe de garantare a creditelor pentru firme, impulsionate de UE

Thumbnail

Firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea obține în anul 2021 tot mai multe credite bancare cu garanții de stat prin IMM Invest, IMM Leasing Echipamente și Utilaje și alte programe de garantare ca urmare a deciziei recente a Comisiei Europene de prelungire a Cadrului Temporar de Ajutor de Stat până la sfârșitul anului 2021.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) estimează în anul 2021 „dublarea numărului de finanțări, având la bază toate Programele aferente Planului Național de Investiții și Relansare Economică, din care menționăm: IMM Invest (continuare), Agro IMM Invest (program nou), IMM Leasing de Echipamente și Utilaje (program lansat inițial la finele anului 2020) și nu în ultimul rând IMM Factor (program care va susține cashflow-ul întreprinderilor mici și mijlocii)”.

„Recent Comisia Europenă a anunțat decizia de prelungire a  Cadrului Temporar de Ajutor de Stat până la sfârșitul anului 2021, ceea ce ne îndreptățește să estimăm dublarea numărului de finanțări în baza programelor implementate în cadrul Planului Național de Invesțiii și Relansare Economică. Valoarea totală a garanțiilor prevăzut a fi acordate in anul 2021, este de peste 18 miliarde lei, la o pondere medie a garanțiilor la un nivel de 80%” - a menționat FNGCIMM, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

În anul 2020, Fondul a acordat 92.241 garanții, cu o valoare de garantare de 20,78 miliarde lei, ceea ce reprezintă 12,8% din numărul total de garanții, respectiv 28,4% din valoarea garanțiilor acordate de FNGCIMM în 18 ani de activitate.

De la declanșarea crizei COVID-19, FNGCIMM a lansat 5 programe pentru a răspunde la provocările economico-financiare generate de către pandemia COVID-19:

1. Programul IMM Invest România

Programul de susţinere a accesului întreprinderilor mici şi mijlocii la capital financiar MM Invest a fost lansat de FNGCIMM cu scopul de a sprijini IMM-urile afectate semnificativ de criza COVID-19  să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții.

Impactul Programului IMM Invest România în Economia țării în anul 2020, în doar 6 luni de la implementare, se poate sumariza prin:  

 • 10% din mediul de afaceri din perspectiva veniturilor au aderat la Program;
 • derularea programului prin 21 de bănci;
 • acordarea unui număr record de finanțări totale de 25.586;
 • o valoare totală finanțată de catre instituțiile bancare de peste 15 mld lei;
 • asigurarea continuității locurilor de muncă a unui număr de 443.097 de angajați. Potrivit INS la finele anului 2019 numărul de șomeri înregistrați era de 374.405. În situația în care Programul nu era în vigoare și în derulare, rata șomajului s-ar fi dublat în anul 2020;
 • Total contribuții muncă (CASS, CAS, Impozit Venit, CAM) = 7,7 mld lei;
 • TVA Net plătit = 3,6 mld lei;
 • Impozit venit / profit = 1,6 mld lei;
 • TOTAL IMPOZITE ȘI TAXE = 12,9 mld lei

„Garanțiile acordate prin Programul IMM Invest România sunt deja acoperite prin taxele și impozitele plătite de aceste companii în 2019 (înainte de pandemie)” - menționează Fondul de garanatre.

Pentru perioada 2021-2025, FNGCIMM estimează că firmele care au beneficiat de  Programul IMM Invest România vor aduce un impact fiscal prin taxe și contribuții plătite de 56,1 mld lei, ceea ce este de 22 ori mai mult decât nivelul maxim al garanțiilor executate în cel mai pesimist scenariu (rata creditelor neperformante pentru creditele IMM Invest poate ajunge până în anul 2025 la maxim 20%, comparativ cu nivelul actual de 4% raporat de BNR pe întreg sistemul bancar). În cazul multiplicatorului cash raportul dintre taxe plătite:garanții executate este de 1:22. Altfel spus, prin Programul IMM Invest România, nu au existat sume cheltuite, dimpotriva se vor genera venituri suplimentare în perioada 2021-2025 la Bugetul de Stat.
 
Din punct de vedere al finanțării sectoarelor de activitate ale întreprinderilor mici și mijlocii care au aplicat, Programul IMM Invest România a susținut (așa cum reiese din bazele de date ale FNGCIMM) în principal următoarele coduri CAEN:

 • 4120    Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale
 • 4941    Transporturi rutiere de mărfuri
 • 0111    Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producatoare de semințe oleaginoase
 • 4673    Comerț cu ridicata al materialului lemnos și a materialelor de construcție și echipamentelor sanitare
 • 5610    Restaurante

După mărimea întreprinderilor mici și mijlocii care au beneficiat de finanțări în cadrul Programului IMM Invest România, imaginea se prezintă astfel:

 • 52% întrepinderi aflate în categoria Micro (0-9 angajați);
 • 38% întreprinderi aflate în categoria Mici (10-49 angajați);
 • 10% întreprinderi aflate în categoria Mijlocii (50-249 angajați).

La data de 31.12.2020, ajutorul de stat acordat beneficiarilor Programului IMM Invest România însumează:

 • Dobânzi aferente creditelor utilizate: 102 milioane lei
 • Comisioane de administrar: 48,54 milioane lei
 • Comisioane de risc:140,68 milioane lei

IMM Invest - întrebări și răspunsuri la BT

2. Facilități pentru creditele acordate anumitor categorii de debitori

În programul înființat în baza OUG nr. 37/2020, rolul FNGCIMM este de a garanta creditorilor sumele reprezentând dobânzi amânate la plată și de a prelua riscul neîndeplinirii obligațiilor ce le revin debitorilor. De la implementarea acestei facilități, FNGCIMM a emis scrisori de garantare pentru 24 bănci, cu o valoare totală a angajamentului de garantare de 25.18 milioane lei, reprezentând dobânzi datorate de 47.212 debitori persoane fizice și a 112 IMM-uri.

3. Programul Noua Casă

Continuator al programului Prima Casă, operaționalizat în partea a doua anului 2020, Programul Noua Casă a contribuit la deblocarea creditului ipotecar prin facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat. Împreună, cele două programe, Prima Casă, și Noua Casă sunt responsabile de acordarea a 16.102 garanții, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde lei. De la data de 17.09.2020, când a fost încărcată prima solicitare de garantare pe Noua Casă, au fost acordate 7.882 garanții, în valoare de 999,3 milioane lei, ce susțin finanțări în valoare de 1,95 miliarde de lei.

Aceste cifre demonstrează că noul program este adaptat necesităților de locuire actuală și răspunde dorinței românilor de a avea acces la o locuință în proprietate, cu un confort sporit. Programul este digitalizat prin utilizarea aplicației web-plafon și a semnăturii electronice și are un plafon total de garantare alocat în anul 2021 de 1,5 miliarde lei.

4. Programul IMM Leasing Echipamente și Utilaje

Acest program este operațional, iar numărul mare de operatori de leasing financiar care s-au înscris în program arată că acest instrument financiar nou este necesar IMM-urilor pentru a putea achiziționa bunuri mobile noi sau second-hand și asigură fluxurile financiare necesare prin operațiuni specifice de sell-and-lease-back.

Programul IMM Leasing urmează să fie digitalizat prin utilizarea aplicației web-plafon și a semnăturii electronice. Plafonul total de garantare alocat pentru anul 2021 este de 4 miliarde lei, iar bugetul schemei de ajutor de stat este de 78,1 milioane lei.

5. IMM Factor

Programul susține accesul IMM-urilor la finanțarea creditului comercial. Prin IMM Factor, FNGCIMM acordă garanții de stat în favoarea fiecărui beneficiar eligibil pentru finanțările de tip factoring cu regres, acordate de bănci pe baza facturilor, în cadrul unui plafon de finanțare cu caracter reînnoibil, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice.

La fel ca toate programele noi lansate și acest program va fi complet digitalizat prin utilizarea aplicației web-plafon și a semnăturii electronice. Programul este operațional, urmând să producă rezultate în perioada următoare.Plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul Programului în anul 2021 este de 1 miliard de lei, bugetul schemei de ajutor de stat este de 43 milioane lei, iar numărul total al beneficiarilor este estimat la 1000 de IMM-uri.

Parallax

Vizualizari
10505
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Andrei
Barus
Cum este posibil sa publicati asa articol grandios despre IMM Invest, cand de la inceputul anului si pana astazi, Fondul National de Garantare si Contragarantare nu a semnat niciun acord de prelungire pentru 2021 cu bancile partenere? Bancile stau cu dosarele, clientii intreaba de luni de zile si nu exista acord intre institutie si banci pentru 2021! Eu personal astept de 6 luni si jumatate solutionarea dosarelor.
poza de profil
Filip
One
Eu insist cu problema principala a programului IMM Invest: antreprenorul semneaza un contract de fideiusiune, adica garanteaza cu bunurile si veniturile prezente si viitoare creditul firmei. Deci ce tot vorbim despre garantia statului?? Garantia statului este acolo ca sa incasese banca mai repede creditul inapoi. Statul ,apoi, are grija sa iti ia tot ce ai daca afacerea esueaza.
Fara imm invest da firma falimebt. Cu imm invest da antreprenorul si familia lui faliment.
poza de profil
Ovidiu
Vulc
Sunt mii de firme in Romanica noastra minunata care sunt in prag de faliment, iar onor guvernul si onoratele institutii ale statului nu fac NIMIC! IMM Invest e, pentru 2021, O GOGOASA de adormit naivii, o BATAIE DE JOC macabra! Asteptam de luni de zile, cu dosarele pregatite, sa se dea drumul la creditari. 90% din firmele mici si mijlocii au atins un prag de subfinantare care impinge spre faliment. Ne-au omorat cu pandemia si acum ne intorc spatele. Sa lasi mii de firme in aer si implicit, zeci, poate sute de mii de oameni de izbeliste se cheama ATENTAT LA SIGURANTA NATIONALA! E halucinant. Parca toti factorii de decizie din tara asta si-au pierdut ratiunea, au luat-o pe aratura! RUSINE NENOROCITILOR!
poza de profil
Ovidiu
Vulc
Da, da, trebuie aprobat adevarul! Dati in saracia mea drumul la finantari, ca sa evitam un haos din care nu stie nimeni cum vom iesi si cand!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri