Claudiu Zamfir

IMM Invest 2021: Peste 13.400 de firme s-au înscris să ia credite cu garanții de stat

Thumbnail

Un numar de 13.453  de microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) din România s-au înscris, în anul 2021, pe platforma online a programului IMM Invest, pentru a putea accesa   ulterior credite bancare cu garanții de stat în ediția din acest an a soluției de finanțare, a informat, luni, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Conform situației de la data de 31 mai 2021, cele 13.453 de IMM-uri înscrise la IMM Invest în acest an au solicitat în total 17.000 de credite.

  • Din acestea, 13.967 de credite, cu o valoare totală a finanțării de aproximativ 16 miliarde lei, sunt în programul de bază IMM Invest.
  • 2.849 de credite, cu o valoare a finanțării  de 4,3 miliarde lei, au fost solicitate în cadrul noului subprogram Agro IMM Invest. Ajutorul de stat acestui subprogram include o componentă de grant de 10% din valoarea finanțării, precum și o perioadă de grație extinsă de până la 24 de luni.

Pentru derularea programului, FNGCIMM SA - IFN a semnat convenții de garantare cu 23 de bănci, la care antreprenorii români pot apela pentru credite: Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, Raiffeisen Bank, BRD GSG, Unicredit Bank, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Exim Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, ING Bank, First Bank, Credit Agricole Bank, Patria Bank, Libra Bank, Porsche Bank, Pro Credit Bank, Vista Bank, Idea Bank, Garanti Bank, Banca Română de Credite și Investiții, Techventures Bank.

Alte programe de finanțare cu garanții de stat active în 2021:

  • Programul IMM Leasing de Echipamente și Utilaje  

IMM-urile sunt susținute pentru a achiziționa bunuri mobile noi sau second-hand.

Programul este operațional și poate fi accesat apelând la unul din cei 12 operatori de leasing financiar cu care FNGCIMM SA - IFN a semnat convenții de garantare: BT Leasing Transilvania IFN S.A, Unicredit Leasing Corporation IFN S.A., Scania Credit Romania IFN S.A, BCR Leasing IFN S.A., OTP Leasing Romania IFN S.A., BNP Paribas Leasing Solutions IFN S.A., Raiffeisen Leasing IFN S.A., BRD Sogelease IFN S.A., Mercedes-Benz Leasing IFN. S.A., RCI Leasing Romania IFN S.A., Alpha Leasing Romania IFN S.A., Volvo Financial Services Int. România IFN S.A.

  • Programul IMM Factor

Se asigură accesul IMM-urilor la finanțarea creditului comercial. Programul este operațional, complet digitalizat prin utilizarea aplicației web-plafon și a semnaturii electronice.

Prin program, FNGCIMM SA - IFN acordă garanții de stat în favoarea fiecărui beneficiar eligibil pentru finanțările de tip factoring cu regres, acordate de bănci pe baza facturilor, în cadrul unui plafon de finanțare cu caracter reînnoibil, garantat de către stat, prin Ministerul Finanțelor.

Partenerii bancari la care pot apela potențialii beneficiari ai programului sunt: Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, BRD- GSG, Unicredit Bank, Eximbank, Banca Romaneasca, Patria Bank, IFN Next Capital Finance SA și Access Financial Services IFN SA.

Finanțări startup cu garanții publice, prin fondurile europene PNRR

Antreprenorii români vor mai putea accesa și alte programe de finanțare cu garanții publice, prin viitorul Program Național de redresare și Reziliență (PNRR) 2021-2026.

În calitatea sa de  instituție de implementare a Reformei 7.2” Înființarea Fondului de Capital de Risc pentru Reziliență Economică”, FNGCIMM spune că „va oferi noi oportunități de finanțare pentru startup-uri și scale-up-uri, inclusiv inovatoare”.

Reforma 7.2 vizează promovarea investițiilor pentru favorizarea redresării economice, asigurarea „injecției de lichidități” pentru economie, de care să beneficieze întreprinderile și investițiile întreprinderilor în cercetare-dezvoltare.

Programul Noua Casă

Un alt program de credite cu garanții de stat este „Noua Casă”, care se adresează persoanelor fizice, dar care aduce oportunități și antreprenorilor din sectorul imobiliar.

În varianta actualizată, programul - prin care persoanele fizice își pot cumpăra locuințe cu credit ipotecar garantat de stat - „este complet digitalizat” - afirmă FNGCIMM.

Programul se desfășoară prin intermediul celor 14 bănci partenere: Banca Transilvania, BRD-GSG, BCR, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank.

Plafonul alocat pentru anul 2021 este în sumă de 1,5 miliarde lei, iar pănă la data de 31 mai 2021 au fost solicitate un numar de peste 5000 de garanții, disponibilitatea curentă a plafonului fiind de aproximativ 55%.

Parallax

Vizualizari
2592
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri