Claudiu Zamfir

IMM Factor 2020: garanții și ajutor de stat pentru firme

Thumbnail

Noul program guvernamental IMM Factor va susține creditul comercial pentru firmele mici și mijlocii din România, prin garantanții și ajutoare de stat sub formă de subvenții parțiale la dobânzi, a informat, joi, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, într-un comuncat transmis StartupCafe.ro.

IMM Factor este cel de-al treilea program guvernamental derulat de FNGCIMM, pentru susținerea accesului firmelor mici și mijlocii la finanțare, în contextul crizei coronavirus COVID-19. Neoperaționalizat încă, IMM Factor vine după IMM Invest (în derulare) și IMM Leasing pentru echipamente și utilaje (neoperaționalizat încă).

Ce prevede noul program IMM Factor:

  • Costurile de finantare, in procent de 50% si costurile de garantare, in procent de 100% sunt acoperite printr-o Schema de Ajutor de Stat, suportata din bugetul Ministerului Finantelor Publice.
  • Schema de garantare a creditului comercial va putea fi accesata pana la 31 decembrie 2020, beneficiarii programului avand posibilitatea de a obtine de la bancile inscrise in program, finantari de tip factoring acordate pe baza facturilor comerciale si garantate de stat.
  • Beneficiarii programului IMM Factor vor fi sustinuti de o schema de ajutor de stat, sub forma de granturi, prin care vor fi acoperite costurile de finantare (dobanda aferenta sumelor avansate de finantator si comisionul de factoring aferent serviciilor de colectare si administrare creante) in procent de 50% si costurile de garantare (comisionul de risc si comisionul de gestiune), in procent de 100%.
  • Valoarea maxima a granturilor ce pot fi acordate prin schema de ajutor de stat, este de pana la 800.000 euro/ IMM, iar pentru sectoarele pisciculturii si acvaculturii, precum si cel al agriculturii, granturile sunt limitate pana la maxim 120.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fiecare beneficiar.
  • Garantiile vor fi acordate in procent de maximum 50% din valoarea finantarii de tip factoring, exclusiv dobanzile, comisioanele si alte cheltuieli aferente finantarii garantate cu posibilitatea prelungirii finantarii de maximum 3 ori, pe perioade de pana la 12 luni.
  • Valoarea plafonului de garantare este de maximum 5.000.000 lei/ beneficiar, iar valoarea maxima a unei garantii pentru o facilitate de factoring este de maximum 750.000 lei. Valoarea finantarilor, perioada cu trageri si rambursari pe masura prezentarii, se acorda conform normelor proprii de creditare ale finantatorilor.
  • Vor putea beneficia de garantii si ajutor de stat IMM-urile din toate sectoarele de activitate (cu exceptia celor declarate neeligibile potrivit OUG 146/2020), care respecta conditiile programului si se incadreaza in normele si procedurile interne ale finantatorilor.

Parallax

Vizualizari
5264
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri