Claudiu Zamfir

UE anunță măsuri de facilitare a accesului IMM-urilor la finanțare pe burse

Thumbnail

Comisia Europeană a propus joi noi norme prin care susține că urmează să ofere firmelor mici și mijlocii (IMM) din Uniunea Europeană un acces mai simplu la finanțare prin piețele publice.

În ciuda avantajelor cotării la bursă, în UE, piețele publice pentru IMM-uri au adesea dificultăți în a atrage noi emitenți. De aceea Comisia spune că va adapta normele UE existente privind accesul la piețele publice.
Scopurile declarate ale acestei măsuri sunt:

  1. de a reduce formalitățile administrative pentru întreprinderile mici și mijlocii care încearcă să intre pe bursă și să emită titluri de valoare pe „piețele de creștere pentru IMM-uri” (o nouă categorie de locuri de tranzacționare, destinată emitenților de mici dimensiuni),
  2. de a stimula lichiditatea acțiunilor IMM-urilor cotate la bursă. Noile norme vor introduce o abordare mai proporțională în ceea ce privește sprijinul acordat IMM-urilor care doresc să fie cotate la bursă, garantând, totodată, protecția investitorilor și integritatea pieței.

Inițiativa CE ar trebui să genereze o creștere a numărului de IMM-uri ale căror acțiuni sunt cotate la bursă prin oferte publice inițiale (IPO) și să permită întreprinderilor cotate pe piețele respective să atragă o gamă mai largă de investitori.

O piață mai lichidă va facilita tranzacționarea acțiunilor IMM-urilor datorită numărului mare de cumpărători și vânzători, ceea ce va permite IMM-urilor să aibă mai ușor acces la finanțare.
Totodată, cei care investesc în IMM-uri vor putea să își convertească mai ușor investițiile în numerar, ceea ce va contribui, în ultimă instanță, la crearea de locuri de muncă și la creștere economică în UE.

Principalele modificări propuse a fi aduse normelor privind cotarea IMM-urilor:

  • Adaptarea obligațiilor actuale de a ține registre cu numele persoanelor care au acces la informații ce pot influența prețul astfel încât să se evite impunerea unei sarcini administrative excesive asupra IMM-urilor, fără a se restrânge însă libertatea autorităților competente de a investiga cazurile de utilizare abuzivă a informațiilor privilegiate.

 

  • Oferirea posibilității emitenților care sunt cotați de cel puțin trei ani pe piețele de creștere pentru IMM-uri să elaboreze un prospect simplificat atunci când trec pe o piață reglementată. Prospectul este un document juridic care conține informații de care un investitor are nevoie pentru a putea lua decizia dacă să investească sau nu într-o societate. Propunerea de astăzi merge chiar mai departe decât normele deja revizuite și simplificate privind prospectul, facilitând accesul întreprinderilor la finanțare pe piețele de capital din Europa.

 

  • Simplificarea condițiilor de înregistrare a locurilor de tranzacționare specializate în emiterea de obligațiuni ca piețe de creștere pentru IMM-uri. Acest lucru se va face prin stabilirea unei noi definiții a emitenților care emit numai titluri de creanță. Potrivit noii definiții, în această categorie ar intra întreprinderile care emit obligațiuni a cărora valoare este mai mică de 50 de milioane EUR într-o perioadă de 12 luni.

 

  • Stabilirea unui set comun de norme privind contractele de lichiditate pentru piețele de creștere pentru IMM-uri în toate statele membre, în paralel cu normele naționale. Aceste norme se referă la acordurile încheiate între emitenți și intermediarii financiari (o bancă sau o societate de investiții) prin care intermediarii cumpără și vând acțiuni aparținând emitentului și în numele acestuia, sporind astfel lichiditatea acțiunilor respective.

Această inițiativă cuprinde o propunere legislativă care aduce modificări tehnice Regulamentului privind abuzul de piață și Regulamentului privind prospectul, precum și noi modificări tehnice actelor delegate adoptate în temeiul Directivei privind piețele instrumentelor financiare (MiFID II).

Propunerea de regulament de modificare a normelor privind abuzul de piață și prospectul urmează să fie acum discutate de Parlamentul European și de Consiliul UE.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele CE responsabil piețele de capital, s-a plâns că, în prezent, din cele 20 de milioane de IMM-uri din Europa, doar 3.000 sunt cotate la bursă.

„Asigurarea unui acces mai larg al întreprinderilor noastre mici și mijlocii la finanțare prin piețele de capital este un element central al proiectului uniunii piețelor de capital. Propunem astăzi norme care vor permite IMM-urilor să aibă mai ușor acces la o gamă largă de surse de finanțare, în toate etapele dezvoltării lor, și să atragă capital de pe piețele publice”, a mai spus el.  

 

Parallax

Vizualizari
395
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri