Redacția StartupCafe.ro

Guvernul a adoptat hotărârea care instituie schema de ajutor de stat pentru investiţii cu impact în economie

Thumbnail

Executivul a adoptat, joi, o hotărâre de Guvern privind modificarea HG nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie, conform News.ro.

Astfel, va fi reluată schema de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie, care realizează o investiţie iniţială cu valoare totală de minimum 4,5 milioane lei (1 milion de euro), fără TVA.

Actul normativ modifică unele prevederi ale HG 807/2014, pentru eficientizarea procesului de implementare a schemei de ajutor de stat, respectiv finanţarea proiectelor de investiţii cu impact major în economie, precum şi diminuarea/eliminarea riscurilor de administrare ineficientă a resurselor umane şi financiare ale Ministerului Finanţelor, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, citat de News.ro.

Bugetul maxim al schemei de ajutor de stat, derulată în perioada 2014 – 2023,  pentru emiterea acordurilor de finanţare, respectiv 2015-2028, este de 6,38 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1,45 miliarde euro.

Până în prezent, din bugetul total al schemei au mai rămas de angajat, pentru perioada martie 2022 - decembrie 2023, circa 1,8 miliarde lei.

În momentul de faţă, se află în analiză cereri de acord de finanţare prin care se solicită ajutor de stat în valoare de peste 1,4 miliarde lei.

Din anul 2021, numărul de cereri de acord e finanţare a crescut constant, în acest an fiind emise 50 de acorduri de finanţare din totalul de 144 de acorduri emise până în prezent.

Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor care realizează o investiţie iniţială cu valoare totală de minimum 4,5 milioane lei, fără TVA, respective echivalentul a un milion de euro.

Principalele modificări vizează:

- introducerea unor sectoare eligibile care asigură orientarea resurselor financiare alocate schemei de ajutor de stat către sectoare de activitate care generează un efect multiplicator important în economie;

-  analiza cererilor de acord pentru finanţare depuse într-o ordine determinate, pe baza unui punctaj stabilit în funcţie de anumite criterii care asigură atât atingerea obiectivului schemei cât şi încadrarea în bugetul anual alocat sau în bugetul total al schemei, după caz;

- modificarea duratei sesiunilor de depunere a cererilor de acord pentru finanţare la 30 zile lucrătoare, fapt care va da posibilitatea ca un număr cât mai mare de operatori economici să pregătească şi să depună cererile de acord pentru finanţare;

- transformarea termenului în care Ministerul Finanţelor anunţă deschiderea unei noi sesiuni de depunere a cererilor de acord pentru finanţare din zile calendaristice în zile lucrătoare fără a implica o modificare în sens real.

Introdusă în anul 2014, schema de ajutoare de stat pentru investiții majore în economie a fost modificată de mai multe ori până acum.

Schema este inclusă în Programul „Ajutoare de stat pentru finanțarea proiectelor pentru investiții” din cadrul bugetului Ministerului Finanțelor - Acțiuni generale.

Parallax

Vizualizari
3323
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 885
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri