Claudiu Zamfir

Google investește cel puțin 300 milioane dolari într-un robot rival al ChatGPT

google-cloud-dreamstime

Google investește o sumă de cel puțin 300 de milioane de dolari într-un startup american de inteligență artificială, care a creat un robot conversațional rival al deja celebrului ChatGPT, scrie presa americană, citând surse apropiate tranzacției.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Google a acordat o investiție de „aproape 400 de milioane de dolari” startup-ului Anthropic, care „testează un rival al ChatGPT”. Ulterior, Financial Times a relatat, citând surse apropiate tranzacției, că suma investită de Google este de 300 de milioane de dolari, gigantul tech luând, în schimb, un pachet de 10% din acțiunile Anthropic.

Startup-ul Anthropic a fost lansat în anul 2021, la San Francisco, de frații Daniela și Dario  Amodei, doi foști membri ai organizației OpenAI, care a creat robotul virtual ChatGPT. Chatbot-ul lor, aflat în teste, se numește Claude și ar urma să fie lansat pentru publicul larg în următoarele luni.

Nici Google, nici Anthropic nu au comentat sumele vehiculate în presă. În schimb, a fost anunțat un parteneriat între startup-ul Anthropic și Google Cloud.

Anul trecut, Anthropic a obținut investiții de circa 530 de milioane de dolari, cu participarea masivă a lui Sam Bankman-Fried,  fondatorul platformei crypto FTX, care a intrat între timp, în procedură de insolvență, potrivit Cointelegraph. Sam Bankman-Fried ar fi făcut investiția și prin Alameda Research, compania sa de investiții, care stă la baza prăbușirii exchange-ului crypto FTX.

Reamintim că gigantul tech Microsoft este un important investitor în OpenAI, organziația care a creat robotul virtual ChatGPT. Presa americană a scris recent că Microsoft urmează să-și doteze motorul de căutare Bing, un rival al Google, cu o versiune rapidă a ChatGPT, un atac asupra liderului pieței de search.

Deocamdată, Google ocupă circa 92% din piața motoarelor de căutare, iar pe locul al doilea vine Bing, la mare distanță, cu cotă de piață de 3%, conform Statcounter.

Parallax

Vizualizari
412
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri