Claudiu Zamfir
Firmele private din România, din categoriile de microîntreprnderi și firme mici și mijlocii, vor putea primi, în anumite condiții, fonduri nerambursabile de la stat de maximum 250.000 de lei (circa 54.000 de euro) fiecare, într-o nouă ediție a programului Comerț, conform propunerii de procedură de implementare scoase în dezbatere publică de Ministerul pentru mediul de Afaceri.
Bugetul total alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2018 este de 49.949.000 lei.
Prin Program, beneficiarii eligibili vor primi o valoare a ajutorului financiar nerambutrsabil (AFN) de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (fără TVA). Valoarea maximă a AFN nu poate depăşi suma de 250.000 lei pentru fiecare beneficiar.
Aceasta înseamnă că o firmă beneficiară va trebui să asigure 10% din investiția totală plus TVA de 19%, taxă care este deductibilă dacă firma este plătitoare de TVA.
Pentru procedura finală e nevoie de aprobări ulterioare de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, de Guvern, iar apoi documentul trebuie publicat în Monitorul Oficial.
Abia apoi înscrierile ar urma să se facă într-o aplicație electrinică ce se va deschide pe site-ul aippimm.ro, al Direcției de Politici Antreprenoriale din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri.
Propunere comert 2018 by Claudiu on Scribd
Vor putea beneficia de alocație financiară nerambursabilă (AFN) în cadrul Programului Comerț 2018 operatorii economici (microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii definite conform prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, care transpune în legislaţia naţională Recomandarea CE nr.361 din data de 6 mai 2003, publicată în Jurnalul Oficial al UE nr. L124 din data de 20 mai 2003), respectiv societăţi si societăţi cooperative, care îndeplinesc cumulativ la data solicitării următoarele criterii de eligibilitate:
Fondurile nerambursabile de la bugetul de stat se vor acorda pentru pentru următoarele categorii de activităţi/cheltuieli eligibile:
Activităţile de consultanţă nu pot depăşi cumulat 8000 lei fără TVA.