Când încep programele Microindustrializare și Comerț 2019: Câte 100.000 Euro sau 50.000 Euro pentru mici firme românești

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea obține noi fonduri nerambursabile de aproape 100.000 de euro prin programul Microindustrializare 2019 sau circa 50.000 de euro prin programul Comerț-Servicii 2019, un oficial al statului anunțând joi perioada aproximativă în care se vor deschide aplicațiile online pentru cele două programe de finanțare nerambursabilă de la stat. În plus, din 2020 se va lansa și un alt program de finanțare - Scale-Up pentru accelerarea firmelor care au ceva experiență.

 
 

„Microindustrializarea și Comerțul vor începe cât mai devreme, acum suntem în achiziții pentru aplicația informatică. Sfârșitul lunii octombrie, cel mai târziu începutul lunii noiembrie trebuie să plece cele două programe”, a declarat Adrian Panait, director al Direcției pentru IMM din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Nu e de neglijat nici contextul electoral, având în vedere că anul acesta, pe 10 noiembrie are loc primul tur al alegerilor prezidențiale, în care va candida și actualul prim-ministru, Viorica Dăncilă.

 
 

Anul trecut, de exemplu, programul Microindustrializare s-a deschis în august, iar Comerț, la începutul lui septembrie.

  • Microindustrializare - fonduri nerambursabile pentru făbricuțe și ateliere IMM

Pentru Programul national multianual de mocroindustrializare se prevede un buget de 22.678.000, credite de angajament în anul 2019. Această alocare permite deschiderea unui nou apel de proiecte în anul 2019, însă banii prevăzuți în buget ar ajunge doar pentru finanțarea a maximum 50 de firme la valoarea maximă de anul trecut pe care a avut-o ajutorul nerambursabil, de 450.000 de lei. În 2018 s-a alocat un buget de 74 milioane de lei pentru program.

De asemenea, pe bugetul de stat pe anul 2019 se prevăd credite de plată de 74 milioane de lei, dar acești bani sunt necesari efectuării plăților către firmele câștigătoare de anul trecut.  În Programul Microindustrializare 2018, un număr de 247 de firme s-au calificat în interiorul bugetului disponibil, la fonduri nerambursabile de până la 450.000 de lei fiecare din bugetul de stat. Majoritatea IMM-urilor au solicitat suma maximă de 450.000 de lei sau pe aproape.

  • Programul Comerț 2019 - ajutoare de la stat pentru firme private

Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a serviciilor de piata are un buget de 15,39 de milioane de lei, credite de angajament, pentru un nou apel de proiecte în anul 2019, mult sub nivelul de anul trecut, de 50 de milioane de lei. Dacă se menține ajutorul nerambursabil de 250.000 de lei, bugetul pe anul 2019 ar ajunge pentru abia 61 de firme, la valoarea maximă a grantului.

În Programul Comerț 2018, un număr de 209 microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) private s-au calificat pentru finanțări nerambursabile de maximum 250.000 de lei de la stat. În total, peste 1.000 de firme s-au înscris în program în acest an.

Nu toate IMM-urile au solicitat suma maximă. De asemenea, pe propunerea de buget pe anul 2019 se prevăd încă 15,39 milioane de lei pentru plata proiectelor depuse anul trecut, însă suma este mult sub necesarul de 50 de milioane de lei.

Vezi lista completă a programelor IMM 2019

Programul Scale-Up - accelerare de IMM-uri cu credite subvenționate, de la elvețieni

Joi, Panait a menționat că în perioada următoare va demara și programele de training și workshop-uri Femeia Antreprenor și EMPRETEC.

„În a doua jumătate a lunii octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie 2019 vom organiza cele 4 workshop-uri EMPRETEC. E un workshop de 9 zile, intensiv, nu se iese din sală 9-10 ore, decît la masă. Acolo asigurăm și cheltuielile de cazare și masă. Cursul este foarte bun, iar cei care au terminat cursul în anii trecuți sunt astăzi antreprenori, au profit și angajați. Programul de Meșteșug și Artizanat o să-l facem la Brașov”.

În plus, din 2020, IMM-urile românești vor putea obține credite bancare cu dobânzi subvenționate printr-un program Scale-Up destinat firmelor ceva mai experimentate decât startup-urile, program susținut de Guvernul Elveției.

„A fost adoptată o ordonanță de urgență prin care am introdus în Legea IMM-urilor alte două noi programe - Târgul pentru IMM-uri, pe care ultima oară am reușit să-l facem în 2009 - și un program de accelerare a afacerilor, un program de Scale-Up, pe surse elvețiene. Programul de Scale-Up o să nceapă anul viitor. Banii din credite subvenționate pe programul Româno-Elvețian or să se adune în contul nostru de tranzit la instituțiile de credit partenere și la sfârșitul anului o să știm bugetul cu care vom începe”, a spus Adrian Panait.