Claudiu Zamfir

Fonduri nerambursabile de până la 2,5 milioane Euro pentru afaceri cu bere artizanală

Thumbnail

Antreprenorii care fac afaceri în producția de bere artizanală, pâine, prăjituri vor putea obține fonduri nerambursabile de câte 200.000 - 2,5 milioane de euro pe proiect, printr-o nouă linie de finanțare destinată procesării produselor agricole pentru obținerea de produse non-agricole pentru care statul a anunțat perioada de înscriere.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) din subordinea Ministerului Agriculturii a anunțat lansarea unei noi sesiuni de primire a proiectelor de investiții în procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole, prin intermediul schemei GBER aferente submăsurii 4.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2020, în perioada 21 decembrie 2018, ora 9:00 – 30 iunie 2019, ora 16:00.

Fondurile totale disponibile pentru această sesiune sunt de 35.348.504 euro, împărțite astfel: 21.209.103 euro pentru dezvoltarea și modernizarea unor capacități de procesare și de comercializarea a produselor agricole și 14.139.401 euro pentru crearea de noi unități de procesare a produselor agricole.

Depunerea proiectelor se realizează online pe site-ul AFIR.

Pragul de calitate lunar pentru depunerea unui proiect este de 65 de puncte (21 decembrie 2018 – 31 ianuarie 2019) și scade treptat până la pragul minim de depunere de 15 puncte (1 – 30 iunie 2019).

Dintre investițiile eligibile prin această linie de finanțare, AFIR amintește: fabricarea pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, fabricarea înghețatei și a sorbetului, fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei și a produselor zaharoase, fabricarea alimentelor pentru utilizări nutriționale speciale (de exemplu: lapte praf, alimente fără gluten), dar și fabricarea unor băuturi, cum ar fi berea artizanală.

Câți bani vor putea primi firmele românești

Potențialii beneficiari eligibili vor fi:

  • microîntreprinderile
  • firmele mici și firmele mijlocii
  • firmele mari
  • cooperative
  • grupuri de producători.

Firmele românești vor putea primi sume nerambursabile cu valori maxime cuprinse între 200.000 de euro și 2,5 milioane euro, la care antreprenorii vor fi nevoiți să suporte contribuții proprii de 50% - 90% din valoarea proiectului, în funcție de domeniul de activitate, de mărimea firmei și de regiunea de dezvoltare în care se face investiția.  

 „Pentru a garanta că investiţia este viabilă, beneficiarul trebuie să aducă o contribuţie financiară din resurse proprii sau atrase, neafectată de elemente de ajutor public” - se arată în schema de ajutor de stat.

Pentru a intra în vigoare, e nevoie ca ordinul de ministru de aprobare a acestei scheme de ajutor de stat să fie publicat în Monitroul Oficial. Apoi, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va publica un anunț de deschidere a apelului de proiecte, cu perioada exactă în care antreprenorii români vor putea depune proiectele în sistem electronic, pe site-ul AFIR.

Descarcă de AICI Ghidul solicitantului pentru submăsura 4.2 GBER din cadrul PNDR 2014-2020

Parallax

Vizualizari
13486
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri