Claudiu Zamfir

Fonduri pentru firme 2019: Câte 200.000 Euro, promiși de stat în stațiuni balneare

Thumbnail

Firmele românști ar putea primi fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de euro pentru a face investiții în stațiuni balneare, potrivit unui memorandum aprobat vineri de Guvern, însă pentru operaționalizarea schemei de ajutor este nevoie de o hotărâre de guvern.

Prin Memorandumul cu privire la încadrarea schemei de minimis privind "Programul de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea şi dezvoltarea stațiunilor balneare” în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român, guvernul promite că va asigura resursele bugetare necesare pentru schema de ajutor de minimis de până la 200.000 de euro pentru finanţarea investiţiilor în modernizarea şi dezvoltarea stațiunilor balneare din România.

Firmele vor putea obține un grant de maximum 200.000 de euro, cu intensitate de maximum 50%, ceea ce înseamnă că la valoarea maximă si beneficiarul trebuie să asigure restul de cel puțin 200.000 de euro din valoarea investițiilor eligibile.

Guvernul spune că schema va fi implementată din 2019 și se va derula până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire, în raport cu reglementările europene. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2021.

Guvernul estimează un număr mediu anual de circa 100 de societăți beneficiare. Bugetul alocat schemei de minimis este de 130 milioane de euro anual.

În proiectul de buget pentru anul 2019, pentru această măsură, s-au propus credite de angajament în limita a 400 milioane lei şi credite bugetare de 80 milioane lei. Creditele de angajament necesită transformarea în credite bugetare, prin rectificare bugetară, pentru a se putea face plăți în limita lor.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză este iniţiatorul, furnizorul și administratorul schemei de minimis.

Cheltuieli eligibile:

  • a) construcția, extinderea şi reabilitarea de capacități turistice de alimentație publică şi cazare, precum şi a capacităților de tratament balnear, pe care respectivele societăţi comerciale le deţin;
  • b) construcția, extinderea şi reabilitarea obiectivelor de sănătate, culturale, sportive şi de agrement din stațiunile balneare, în condiţiile legii;
  • c) achiziția de echipamente, mobilier şi aparatură medical specific tratamentelor balneare;
  • d) achiziția de mijloace de transport persoane, utilizabile exclusive în scopuri turistice;
  • e) realizarea de centre de informare turistică şi dotarea acestora;
  • f) alte obiective de investiţii prin care societățile comerciale contribuie la dezvoltarea staţiunii balneare respective;
  • g) cheltuieli privind pregătirea profesională a persoanelor cu calificări în domeniul HORECA şi a persoanelor cu pregătire medical-sanitară, precum şi cheltuieli pentru locurile de muncă nou create pentru personalul cu pregătire medical-sanitară.
Parallax

Vizualizari
6408
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri