Noi fonduri pentru firme 2019: Câte 500.000-1,2 milioane euro în IT și alte domenii

Se fac înscrieri online: firmele mici și mijlocii (IMM) din România, companiile mari și universitățile pot obține fonduri nerambursabile de câte 500.000 - 1,2 milioane de euro din partea statului norvegian, pentru proiecte de cercetare în tehnologia informației (IT) și alte domenii.

 
 

Înscrierile la apelul de  „Proiecte Colaborative de Cercetare”, susținut din fonduri norvegiene pentru România, se fac la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetarii, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) în perioada 10 septembrie 2019 - 16 decembrie 2019, ora 16:00.

Propunerile de proiecte vor fi depuse în format electronic, în engleză, pe platforma de transmitere online: www.uefiscdi-direct.ro, de către Promotorul de Proiect.

 
 

Evaluarea se va face în perioada ianuarie - mai 2020. Decizia de finanțare și semnarea contractelor de finanțare se vor face în iunie 2020.

Bugetul total al apelului este de 24,67 milioane de euro, bani donați de statul norvegian. Din acest buget vor fi acordate granturi de minimum 500.000 de euro și maximum 1,2 milioane de euro pentru fiecare proiect, fondurile nerambursabile reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Cheltuielile eligibile sunt de două tipuri:

  •     Cheltuieli directe: costuri de personal, indemnizații de călătorie și de ședere, echipamente, consumabile și consumabile, alte costuri (inclusiv subcontractare).
  •     Costuri indirecte: o rată forfetară de 25% din totalul costurilor directe eligibile pentru subcontractare și costurile resurselor puse la dispoziție de către terți care nu sunt utilizate în sediul beneficiarului, precum și sprijin financiar pentru terți.

Programul va finanța proiecte de cercetare în fiecare dintre următoarele domenii tematice:

  •     Energie,
  •     Mediu înconjurător,
  •     Sănătate,
  •     Științe sociale și științe umane, inclusiv studii de gen și studii de incluziune socială,
  •     TIC,
  •     Biotehnologie.

Participanți eligibili:

  •     Promotorii proiectului sunt organizații de cercetare definite în cadrul comunitar pentru ajutorul de stat pentru cercetare și dezvoltare și inovare;
  •     Partenerii proiectului sunt Organizația de cercetare și/sau companii (întreprinderi mici, mijlocii și mari, așa cum sunt definite în cadrul comunitar pentru ajutorul de stat pentru cercetare, dezvoltare și inovare);
  •     Organizațiile (în calitate de promotori de proiecte și/sau parteneri de proiect) finanțate în cadrul acestui program trebuie să fie situate în România sau Norvegia.
  •     Investigatorul principal este cercetătorul care asigură conducerea științifică și academică a proiectului zilnică.

Propunerile de proiecte de cercetare vor fi depuse de un consorțiu format din cel puțin o entitate românească și cel puțin o entitate norvegiană. Pentru fiecare propunere, partenerii de proiect desemnează un promotor de proiect. Promotorul de proiecte trebuie să fie o organizație de cercetare românească.

Scopul apelului este de a oferi finanțare prin proiecte de cercetare colaborativă. Aceste proiecte au ca scop îmbunătățirea dezvoltării cunoștințelor bazate pe cercetare în România.

Mai multe informații AICI și AICI.