Claudiu Zamfir

Fonduri europene pentru startupuri care dezvoltă inteligență artificială (AI)

Thumbnail

Startupuri și alte firme din Uniunea Europeană vor putea accesa fonduri europene pentru dezvoltarea de tehnologii în inteligență artificială, big data și roboți, printr-o suplimentare de buget la programul Orizont 2020, al Comisiei Europene.

Uniunea Europeană, atât în sectorul public, cât și în cel privat, ar trebui să sporească investițiile în cercetare și inovare în domeniul inteligenței artificiale cu cel puțin 20 de miliarde de euro de acum și până la sfârșitul anului 2020 - crede Comisia Europeană.
 
Pentru a sprijini aceste eforturi, Comisia a anunțat miercuri că își majorează până la 1,5 miliarde de euro investițiile în cadrul programului pentru cercetare și inovare Orizont 2020 pentru perioada 2018-2020.

„Guvernul UE” preconizează că investițiile respective vor mobiliza încă 2,5 miliarde euro reprezentând finanțări din parteneriatele public-privat existente, de exemplu în domeniul volumelor mari de date și al roboticii.

Acestea vor sprijini dezvoltarea inteligenței artificiale în sectoare-cheie, de la transport până la sănătate, vor permite conectarea și consolidarea centrelor de cercetare în acest domeniu din întreaga Europă și vor încuraja testarea și experimentarea.

De asemenea, Comisia va sprijini dezvoltarea unei „platforme de inteligență artificială la cerere” care va oferi, pentru toți utilizatorii, acces la resursele relevante în domeniul inteligenței artificiale în UE.

În plus, Fondul european pentru investiții strategice va fi utilizat pentru a oferi sprijin suplimentar firmelor și start-up-urilor, permițându-le să investească în inteligența artificială. Se urmărește ca, prin Fondul european pentru investiții strategice, să se mobilizeze până în 2020 investiții în valoare de peste 500 de milioane euro, în diferite sectoare-cheie.

Comisia își va continua, în același timp, eforturile pentru a crea un mediu care să stimuleze investițiile. Întrucât datele sunt materia primă pentru majoritatea tehnologiilor de inteligență artificială, Comisia propune astăzi un act legislativ care vizează punerea la dispoziție a mai multor date pentru reutilizare, precum și măsuri care să faciliteze schimbul de date. Sunt incluse aici date provenind de la serviciile de utilități publice și date privind mediul, precum și date din cercetare și date din domeniul sănătății.

Etapele următoare

Începând de miercuri și ca urmare a Declarației de cooperare semnate de 24 de state membre și de Norvegia la 10 aprilie 2018, Comisia va începe să colaboreze cu statele membre pentru a redacta, până la sfârșitul anului, un plan coordonat cu privire la inteligența artificială.

Reamintim că, pe 10 aprilie, România nu s-a numărat printre cele 24 de state membre UE semnatare ale Declarației de cooperare, însă ulterior Guvernul a decis ca țara noastră să se alăture inițiativei UE.

Principalul obiectiv constă în maximizarea impactului investițiilor la nivelul UE și la nivel național, încurajarea cooperării în întreaga UE, schimbul de bune practici și definirea, de comun acord, a căii de urmat pentru a asigura competitivitatea la nivel mondial a UE în acest sector.

De asemenea, Comisia va continua să investească în inițiative care sunt esențiale pentru inteligența artificială, inclusiv în dezvoltarea de componente și sisteme electronice mai eficiente (precum cipurile produse special pentru desfășurarea operațiunilor de inteligență artificială), în computerele de înaltă performanță de nivel mondial, precum și în proiectele emblematice legate de tehnologiile cuantice și de cartografierea creierului uman.

Parallax

Vizualizari
1506
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri