Claudiu Zamfir

Fonduri europene: Statul român nu poate nici acum să cumpere serviciile privind sistemul informatic pentru plățile de miliarde de euro către fermieri, pe anii următori

Thumbnail

Statul român nu poate nici acum să cumpere serviciile de mentenanță și extindere a sistemului informatic prin care să se facă plățile europene la hectar către fermieri, în anii următori, ca urmare a unor procese în instanță. Statul dă însă asigurări că a „identificat o serie de soluții, prin resursele umane și informatice existente, astfel încât să compenseze lipsa dezvoltatorului de soft” astfel încât România să primească banii de la Uniunea Europeană pentru fermieri.

Vorbim despre sistemul informatic IACS - Integrated Administration and Control System de la Agenția Națională de Plăți și Intervenție în Agricultură din subordinea Ministerului Agriculturii.

Într-un comunicat remis StartupCafe.ro, APIA spune că a început demersurile pentru achiziţia de ”Servicii de mentenanță, extindere şi dezvoltare a sistemului informatic al APIA” încă din anul 2016, prin contractarea unui furnizor de servicii auxiliare care să elaboreze Caietul de sarcini.

Ce mai spune APIA că s-a petrecut în legătură cu IACS:

  • „Ulterior, în prima jumătate a anului 2017, autoritatea contractantă a întreprins toate demersurile legale în vederea avizării proiectului de investiții de catre instituţiile abilitate ale statului, inclusiv pentru emiterea unei Hotărâri de Guvern în acest sens.
  • Pe parcursul evaluării ofertelor, au fost depuse contestaţii de către 2 operatori economici, una din ele fiind respinsă de către CNSC, iar cealaltă fiind depusă direct în instanţele de judecată.
  • La data prezentei, cauza de soluţionare a contestației se află la Curtea de Apel Bucuresti, în vederea pronunțării unei soluții definitive, APIA aflându-se astfel în imposibilitatea de a incheia contractul până la soluționarea definitivă a contestațiilor.
  • Menționăm faptul că urmare a dificultăților întâmpinate în achiziționarea softului informatic, pentru a continua și implementa modificările informatice existente la nivelul APIA, modificări rezultate din schimbările legislației comunitare și naționale în vigoare, experții APIA au identificat o serie de soluții, prin resursele umane și informatice existente, astfel încât să compenseze lipsa dezvoltatorului de soft”.

În schimb, APIA spune că până la această dată, au intrat deja în conturile fermierilor suma de 2,488 miliarde euro, reprezentând avans și plată regulară, pentru un număr de 860.390 beneficiari, care au depus cerere de plată în cadrul Campaniei 2017, reprezentând 98,12 % din numărul de fermieri eligibili.

Așa cum a scris HotNews.ro, APIA a solicitat în 4 decembrie 2017, noi oferte pentru achizitia unor servicii de evaluare a ofertelor depuse in controversata licitatie de peste 21,2 milioane de euro pentru dezvoltarea si mentenanta sistemului IT destinat platilor catre fermieri, anuland o achizitie anterioara in care declarase castigator un consortiu format din firmele ITeC Solutii Informatice si Simbiotic Solutii Informatice. APIA a anulat achizitia anterioara dupa ce compania Siveco a sesizat in mod repetat APIA si ulterior si Agenția Națională de Integritate ca unul dintre actionarii evaluatorului selectat a lucrat peste 11 ani in cadrul S&T, o alta firma care alaturi de Teamnet World Professional Services si Ymens Teamnet vrea sa dezvolte sistemul IT destinat fermierilor.

HotNews a întrebat APIA ce pericole sunt pentru fermieri dat fiind acest litigiu? Este posibil ca anumite plati sa se faca cu intarziere sau chiar sa se piarda fonduri UE?

Raspunsul APIA: "Pentru anumite scheme de plata pentru care sunt necesare noi dezvoltari sau modificari datorita actualizarii legislatiei europene, nu se vor efectua platile aferente pana la implementarea tuturor cerintelor /modificarilor in sistemul informatic.

Impactul asupra fermierilor respectiv, impactul sumelor nu poate fi stabilit pentru ca acesta se poate calcula/estimala la nivel de dosar in functie de schemele solicitate in cererea unica de plata pentru anul 2017.

Dosarele in care fermierii nu au solicitat niciuna din schemele impactate de noile dezvoltari isi vor urma fluxul normal privind instrumentarea autorizarii la plata.

Dosarele care contin scheme solicitate pentru care sunt necesare dezvoltari in sistemul informatic se vor autoriza, dar nu si pentru schemele mai sus mentionate, respectiv cele impactate de dezvoltari.

La momentul actual, suntem in graficul de realizare a platilor catre beneficiari. Sunt cateva categorii de fermieri pentru care sunt necesare dezvoltari ale aplicatiilor informatice, dar cautam solutii tehnice pentru ca toate platile sa fie facute catre acestia in termenul legal de plata."

Amintim ca in cadrul acestei licitatii, APIA a primit trei oferte de la urmatoarele firme:

    1. Firma S&T Romania, in asociere cu Teamnet World Professional, avand ca tert sustinator pe Ymens Teamnet, firme din grupul Teamnet fondat de urmaritul penal Sebastian Ghita
    2. Siveco Romania (n.a. Sistemul IT al APIA a fost creat si implementat de catre Siveco, peste 17 miliarde de euro fiind distribuiti catre peste doua milioane de fermieri in 10 ani.
    3. Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), avand subcontractori pe Best Internet Security si Trendcadis Corp si tert sustinator pe Soft Business Union.

De notat faptul ca, manager si actionar al firmei Best Internet Security a fost, pana in octombrie 2016, Cristian Cucu, in prezent CIO Guvernamental si Secretar de stat in Canecelaria Primului Ministru. Cucu a iesit din actionariatul Best Internet Security in octombrie 2016, cand a intrat ca Secretar de Stat in Cancelaria premierului Dacian Ciolos. Datele de la Registrul Comertului (actualizate in octombrie 2016) arata ca Best Internet Security este detinuta in prezent de Toporan Bogdan, asociat unic cu 100% din actiuni.

Parallax

Vizualizari
1405
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri