Antreprenorii au la dispoziție un set de clarificări oficiale asupra granturilor de câte 25.000-300.000 EUR destinate microîntreprinderilor care vor să facă investiții în București sau în județul Ilfov, în cadrul unui apel de proiecte care urmează să se deschidă online în ianuarie 2025, prin Programul Regional B-IF.
Așa cum am anunțat pe StartupCafe.ro, firmele vor putea depune proiectele în sistemul electronic MySMIS2021 în perioada 27.01.2025, ora 12.00 - 10.02.2025, ora 12.00, în cadrul Apelului de proiecte PR BI P1/1.8/1/2024 - sprijin pentru creșterea durabilă și modernizarea tehnologică a microîntreprinderilor.
Între timp, Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) București-Ilfov a publicat lista de clarificări la Ghidul solicitantului.
Linia de finanțare pentru microîntreprinderile din București și județul Ilfov are disponibil acum un buget de 37.627.723,75 EUR, din care contribuția Uniunii Europene este 15.051.089,48 EUR, iar restul, de la bugetul de stat. Valoarea finanțării nerambursabile a proiectului este de minimum 25.000 euro și maximum 300.000 euro, echivalent în lei la cursul InforEuro din luna anterioară lansării ghidului solicitantului, adică cel din octombrie 2024: 4,9764 lei pentru 1 euro.
Beneficiarii vor trebui să asigure cofinanțare proprie de cel puțin 10% din valoarea eligibilă a investiției pentru proiectele a căror valoare nerambursabilă este maximum 200.000 euro și minimum 20% pentru proiectele a căror valoare nerambursabilă este cuprinsă între 200.001 și 300.000 de euro.
Clarificări la Ghidul de finanțare: coduri CAEN eligibile, cheltuieli și alte condiții
ADR București-Ilfov a făcut o serie de clarificări, după întrebările potențialilor aplicanți. Iată o parte dintre aceste clarificări utile:
- Pentru a fi eligibil, o microîntreprindere trebuie să demonstreze că a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puțin unui an fiscal integral. Conform Ghidului Solicitantului, pentru a fi eligibilă, microîntreprinderea trebuie să fi fost înregistrată cel mai târziu la 01.01.2023.
- Pentru încadrarea micro, se va folosi legea 346/2004 coroborata cu Regulamentul 651/2014, care precizeaza ca microîntreprinderile au până la 9 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei.
- Este eligibilă o societate care are sediul social într-o altă regiune de dezvoltare decât București-Ilfov, dar care deține un punct de lucru în Regiunea București-Ilfov și intenționează să implementeze proiectul într-o locație urbană din această regiune, în cadrul acestui apel de proiecte? Da, în cadrul apelului, este eligibil un solicitant cu sediul social sau punct de lucru în regiunea București-Ilfov și locația de implementare a proiectului în mediul urban. Din punct de vedere al evaluarii tehnico-financiare, solicitanții care la momentul depunerii cererii de finanțare au doar punct de lucru în Regiunea BucureștiIlfov, dar își asumă că până la efectuarea primei plăți vor muta sediul social în Regiunea București-Ilfov, vor primi punctaj suplimentar.
- Se acceptă ca solicitantul să aibă fie sediu social, fie sediu secundar în regiunea București Ilfov, în mediul urban. Din punct de vedere al evaluarii tehnico-financiare, solicitanții care la momentul depunerii cererii de finanțare au doar punct de lucru în Regiunea București-Ilfov, dar își asumă că până la efectuarea primei plăți vor muta sediul social în Regiunea București-Ilfov, vor primi punctaj suplimentar.
- Pentru a obține punctaj suplimentar (3 puncte), cel puțin unul dintre administratori/ asociați cu minimum 25% părți sociale/ reprezentantul legal al beneficiarului desemnat înainte de 01.01.2024 este de gen feminin. Calitatea de reprezentant legal poate fi confirmată în condițiile în care persoana la care faceți referire este desemnată ca reprezentant legal în actul constitutiv depus la ONRC.
- Toate datele intreprinderii care vor fi luate in considerare la calculul punctajelor din Grila ETF sunt cele aferente bilantului 2023. Datele din bilanțul aferent anului 2024 vor fi luate in calcul, la momentul contractarii, pentru a se re-verifica conditia de eligibilitate privind incadrarea intreprinderii unice în categoria microintreprinderi. De asemenea, datele bilantului anului anterior începerii proiectului – adica anul 2024- vor fi luate in considerare la calculul si monitorizarea indicatorului RCR 19. Situatiile financiare pe care va trebui sa le atasati proiectului sunt cele aferernte anului 2023. Ghidul Solicitantului, punctul 7.4 Anexe si documente obligatorii la depunerea cererii de finantare ( pagina 76): …. 2.Situațiile financiare anuale ale solicitantului, aferente exercițiului financiar 2023, însoțite de recipisa de depunere: Bilanțul prescurtat (Formular 10), Contul de profit și pierdere (Formular 20), Datele informative (Formular 30), Situația activelor imobilizate (Formular 40).
- Cursul valutar la care se calculează bugetul pentru introducerea datelor în sistemul MySMIS este cursul de schimb Inforeuro, valabil în luna anterioară publicarii Ghidului Solicitantului, respectiv cursul din luna octombrie 2024.
- În secțiunea 5.1. Eligibilitatea solicitanților, se precizează că solicitantul trebuie să fie o societate cu sediul social/ punct de lucru în Regiunea BucureștiIlfov și locația de implementare a proiectului în mediul urban. Prin urmare, sunt eligibile pentru finanțare microîntreprinderile cu sediul social/ sediu secundar din mediul urban sau rural din Regiunea BucureștiIlfov, cu condiția ca locația de implementare a proiectului să fie în mediul urban din aceeași regiune.
- Achizitia de karturi electrice poate fi considerată eligibilă, cu condiția prezentării unei justificări solide privind contribuția acestei achiziții la îndeplinirea obiectivului proiectului, în acord cu codul CAEN pe care se realizează investiția.
- În înțelesul Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal din 6 ianuarie 2016, pentru ca o construcție de tip container (indiferent dacă acesta va fi folosit ca birou sau ca spațiu de depozitare) să fie încadrată în categoria clădirilor, conform definiției de la art. 453 lit. b) din Codul fiscal, „aceasta trebuie să fie fixată în pământ cu caracter permanent, respectiv trebuie să existe intenția de a fi păstrată pe același amplasament cel puțin pe durata unui an calendaristic”. Autorizația de construire este un document obligatoriu pentru orice tip de construcție, inclusiv pentru constructiile realizate din containere, și este reglementată de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Pentru obtinerea autorizatiei de construire aveti nevoie de proiect tehnic, care contine si devizul general. Pentru indeplinirea conditiilor de eligibilitate, este nevoie de verificarea încadrării în codurile CAEN eligibile, cuprinse în Anexa 9 la Ghidul Solicitantului.
- Anexa 9 la Ghidul solicitantului cuprinde peste 300 de coduri CAEN eligibile la granturile pentru microîntreprinderile din București și județul Ilfov. În urma consultărilor s-au introdus o serie de coduri CAEN:
- Codul CAEN 7500 - activități veterinare (din clasa 75 Activități) a fost introdus în Anexa 9 ca fiind eligibil. Acesta se regaseste pe lista CAEN-urilor cu soldul negativ al balantei comerciale.
- CAEN 2550-Fabricarea produselor metalice obținute prin deformare plastica; metalurgia pulberilor (fostul cod CAEN 2550) face parte din clasa 25 Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații și ar putea fi asociat domeniului de specializare inteligentă ”materiale avansate”. Se regăsește pe lista CAEN-urilor cu soldul negativ al balanței comerciale. Domeniul este eligibil doar în cazul în care investițiile propuse prin proiect nu vizează exclusiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de activitățile prevăzute în Anexa I a Directivei 2003/87/CE și se situează sub pragurile privind capacitățile de producție sau randamentele specificate în aceeași anexă
Au mai fost introduse in Anexa 9 urmatoarele coduri CAEN ca fiind eligibile:
- 1011 Productia si conservarea carnii
- 1012 Prelucrarea si conservarea carnii de pasare
- 1013 Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasare)
- 1020 Prelucrarea si conservarea pestelui, crustaceelor și molustelor
- 1031 Prelucrarea si conservarea cartofilor
- 1032 Fabricarea sucurilor de fructe si legume
- 1039 Prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor
- 1041 Fabricarea uleiurilor si grasimilor
- 1042 Fabricarea margarinei si a altor produse comestibile similare
- 1051 Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor
- 1052 Fabricarea inghetatei
- 1061 Fabricarea produselor de morarit
- 1062 Fabricarea amidonului si a produselor din amidon
- 1071 Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie
- 1072 Fabricarea biscuitilor si piscoturilor; fabricarea prajiturilor si a produselor conservate de patiserie
- 1073 Fabricarea macaroanelor, taiteilor, cuș-cuș-ului și a altor produse fainoase similare
- 1081 Fabricarea zaharului
- 1082 Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si a produselor zaharoase
- 1083 Prelucrarea ceaiului si cafelei
- 1084 Fabricarea condimentelor si ingredientelor
- 1085 Fabricarea de mancaruri preparate
- 1086 Fabricarea preparatelor alimentare omogenizate și alimentelor dietetice
- 1089 Fabricarea altor produse alimentare n.c.a.
- 1091 Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă
- 1092 Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de companie
- Codul CAEN 1071 Fabricarea pâinii; fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie a fost introdus in Anexa 9 ca fiind eligibil și ar putea fi asociat domeniului de specializare inteligentă ” Noi Alimente și Siguranță Alimentară”. Se regăsește pe lista CAENurilor cu soldul negativ al balanței comerciale. Codul CAEN 5621 Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente a fost introdus in Anexa 9 ca fiind eligibil. Se regăsește pe lista CAEN-urilor cu soldul negativ al balanței comerciale.
- Codul CAEN 5510 Hoteluri si alte facilitati de cazare similare a fost introdus in Anexa 9 ca fiind eligibil. Se regăsește pe lista CAEN-urilor cu soldul negativ al balanței comerciale. Codul CAEN 5520 Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata a fost introdus in Anexa 9 ca fiind eligibil. Se regăsește pe lista CAEN-urilor cu soldul negativ al balanței comerciale.
- Codul CAEN 5590 Alte servicii de cazare a fost introdus in Anexa 9 ca fiind eligibil. Se regăsește pe lista CAENurilor cu soldul negativ al balanței comerciale. Codul CAEN 5210 Depozitări NU a fost introdus in Anexa 9 ca fiind eligibil
----
Citește și: