Claudiu Zamfir

Fonduri 2022 pentru firme românești: Ajutoarele de 300 milioane EUR se cer, în plic, la Ministerul Economiei, în programul registraturii, începând din 1 octombrie

Thumbnail

Ministerul Economiei a anunțat oficial perioada de înscrieri la ajutoarele de stat în valoare totală de 300 de milioane de euro pentru firmele românești, inclusiv IMM-uri, din industria prelucrătoare, cererea de acord de finanțare și celelalte documente urmând să fie depuse în plic, la registratura instituției din București, în programul de lucru.

În perioada 1 octombrie - 16 decembrie 2022 se derulează o sesiune de depunere a cererilor de acord pentru finanțare în baza schemei de ajutor de stat instituite prin HG nr. 959/2022 - granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare.

Cererile, însoțite de documentele justificative, se transmit la Registratura Ministerului Economiei, Calea Victoriei nr.152, sector 1, București, menționându-se pe plic „Schema de ajutor de stat instituită prin HG nr.959/2022 - Direcția Politici Industriale și Competitivitate”, in intervalul orar:

 • luni-joi: 8.30 – 17.00
 • vineri: 8.30 – 14.30.

Oamenii de afaceri, consultanții și alte persoane interesate au la dispoziție o adresă de mail oficială la care pot cere clarificări referitoare la aceste ajutoare de stat:  ajutordestat@economie.gov.ro .

Ajutoarele de stat din bugetul național se adresează și firmelor mici și mijlocii, dar valoarea minimă a investiției necesare este atât de mare încât companiile mari par să fie potrivite pentru aceste granturi.

Investiția minimă pe care o firmă trebuie să o facă este de 3 milioane de euro, cheltuieli eligibile, iar beneficiarul trebuie să asigure măcar 25% din sumă, iar pentru anumite județe, mult mai mult. Un aport propriu de minimum 750.000 de euro plus cheltuielile neeligibile reprezintă o barieră serioasă pentru un IMM obișnuit.

Valoarea ajutorului de stat poate ajunge până la 45 de milioane de euro pe proiect, iar intensitatea acestuia până la 75%, în funcție de locul investiției. IMM-urile beneficiază de intensitate sporită cu până la 20 de puncte procentuale. Anexa 2 la HG 959/2022 menționează intensitatea sprijinului pe fiecare regiune de dezvoltare.

Ministerul Economiei va gestiona schema multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiții inițiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro. Schema se va aplica în baza acordurilor de finanțare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2022-2027, în baza acordurilor pentru finanţare emise.

Ajutoarele vor fi acordate pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice, fiind considerate costuri eligibile investițiile în active corporale și necorporale, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinaţie între cele două.

Domeniile eligibile la ajutoarele de stat

Lista codurilor CAEN eligibile este la anexa 1 la HG 959/2022 și cuprinde de la fabricarea băuturilor și a produselor textile până la prelucrarea lemnului și fabricarea mobilei.

Clic pt a extinde foto

Thumbnail

Grila de punctaj a eliminat un criteriu discriminator prin care firmele cu capital majoritar străin erau depunctate în versiunea din 12 august a documentului.

 

grila punctaj ajutoare stat industria prelucratoare 2022

Documentele relevante pentru această linie de finanțare pot fi descărcate de pe site-ul oficial al Ministerului Economiei:

 1.   Hotararea de Guvern nr. 959.pdf  
 2.   Monitorul Oficial nr. 908.pdf 
 3.   Monitorul Oficial Partea I nr. 908Bis.pdf 
 4.   Ghidul Solicitantului.doc 
 5.   Anexa 1 Cerere acord finantare.doc 
 6.   Anexa 2_Plan afaceri.doc 
 7.   Anexa 2.1._Plan de investitii.doc 
 8.   Anexa 3_Plan creare locuri de munca.doc 
 9.   Anexa 4_Declaratie pe propria raspundere.doc 
 10.   Anexa 5_Grila punctaj.doc 
 11.   Anexa 6_Cererea de rambursare.doc 
 12.   Anexa nr 7_Apartenenta pe codul CAEN.doc 
 13.   Proiectii_Financiare.xls 

Persoanele care folosesc un browser care nu permit deschiderea tuturor documentelor de aici pot intra direct pe site-ul ME.

Parallax

Vizualizari
8558
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri