Claudiu Zamfir

Fonduri 2022: Ajutoare de 6 milioane EUR pentru producătorii de struguri și cartofi, din România

Thumbnail

Fermierii români care produc struguri de masă și cartofi vor putea obține ajutoare în valoare totală de 30 de milioane de lei (6 milioane de euro), prin două noi scheme de sprijin decise, joi, de Guvern.  

Ajutoare pentru producătorii de struguri-condiții de finanțare

Programul de susținere a producției de struguri de masă pentru anul 2022 vizează următoarele categorii de beneficiari:

 1. producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător;
 2. producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale;
 3. producătorii agricoli persoane juridice

Pentru a accesa ajutorul de minimis, cei interesați trebuie să îndeplinească o serie de criterii cumulative de eligibilitate, astfel:

 • a) să dețină o suprafață cultivată cu struguri de masă de minimum 0,1 ha – maximum 10 ha inclusiv;
 • b) să obțină o producție de minim 6.000 kg/ha struguri de masă;
 • c) să fie înregistrati în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu strugurii de masă în anul 2022, la specificația vii nobile pe rod, pentru struguri de masă;
 • d) să facă dovada producției realizate prin documente justificative (bon fiscal/factură/filă/file din carnetul de comercializare).

Cererea de înscriere în program și documentele însoțitoare se depun începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, până cel târziu la data de 15 iulie inclusiv, a anului de cerere.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, în sumă 15.000.000 lei, reprezintă echivalentul a maximum 3.000.000 euro și se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.

Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 1200 euro/ha, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața deținută. Valorificarea producției se face până la data de 29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere.

Verificările în teren pentru identificarea soiurilor de struguri de masă și evaluarea producției, cu încadrarea în lista de soiuri de masă, se realizează de echipe mixte, constituite din reprezentanți ai DAJ și ai APIA.

Ajutoare pentru producătorii de cartofi-condiții de finanțare

Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum se adesează următoarelor categorii de aplicanți:

 1.     producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător;
 2.     producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
 3.     producători agricoli persoane juridice

Toți cei interesați trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate:

 • a) să dețină o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha;
 • b) să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 29 noiembrie a anului de cerere;
 • c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum în anul 2022;
 • d) să facă dovada producției realizate prin documente justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).

Cererea de înscriere în program și documentele însoțitoare se depun începând cu data intrării în vigoare a  prezentei hotărâri, până cel târziu la data de 15 iulie inclusiv, a anului de cerere.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, în sumă 15.000.000 lei, reprezentând echivalentul a maximum 3.000.000 euro și se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.

Valoarea  maximă  în  euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200  euro/ha, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Valorificarea producției se face până la data de 29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere.

Verificările în teren pentru identificarea culturii și evaluarea producției de cartofi se realizează de echipe mixte, constituite din reprezentanți ai Direcțiilor pentru Agricultură Județene și ai APIA.

Parallax

Vizualizari
1429
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri