Claudiu Zamfir

Statul vrea să finanțeze mici afaceri private, printr-un nou fond care să le ia părți sociale

Thumbnail

Statul ar urma să finanțeze microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) private printr-un nou fond național, care ar urma să fie înființat în anul 2018, potrivit Programului legislativ al Guvernului. De asemenea, fonduri nerambursabile de la stat ar urma să fie acordate antreprenorilor pentru dezvoltarea de hoteluri și restaurante în stașiunile balneare din țară.

Viitorul Fond Național de Dezvoltare Centenar ar urma să fie un fond de investiţii alternative care să aibă ca obiectiv finanţarea întreprinderilor micro, mici şi mijlocii (IMM), prin achiziţionarea de acţiuni sau obligaţiuni emise de acestea.

Potrivit Guvernului, viitorul fond va funcționa astfel:

  • F.N.D. va emite unități de fond cu respectarea prevederilor legale aplicabile și a dispozițiilor stabilite în regulile fondului și în prospectul de emisiune.
  • Valoarea nominală iniţială a unei unităţi de fond este de 100 lei.
  • Unităţile de fond emise de F.N.D. vor fi listate pe o piaţă reglementată din Romania sau dintr-un stat membru al UE.

Prin acest mecanism, statul ar putea practic să devină acționar minoritar la mic afaceri înființate de antreprenorii din România.

Un proiect de lege pentru înființarea Fondului Naţional de Dezvoltare „Centenar” ar urma să fie prezentat în Guvern până la sfârșitul acestei luni. După ce va fi aprobat de Guvern, proiectul de lege are nevoie să fie adoptat de Parlament, promulgat de președinte și publicat în monitorul oficial, pentru ca Fondul să poată lua ființă.

Tot în sfera antreprenoriatului, Guvernul își mai propune să treacă prin Parlament un proiect de lege privind Programul de dezvoltare al staţiunilor balneare, prin care statul le-ar oferi antreprenorilor din domeniul hotelurilor și restaurantelor fonduri nerambursabile penttru afaceri în stațiunile balneare din România.

Guvernul susține că o astfel de schemă de ajuror de stat îşi va propune:

  • susţinerea antreprenorilor din turismul balnear pentru a-şi dezvolta capacităţile de cazare;
  • cresterea ocupării forţei de muncă atât pentru persoanele cu calificări în domeniul HORECA, cât şi pentru persoanele cu pregatire medical-sanitară;
  • sprijinirea operatorilor din turismul balnear în a-şi promova şi internaţionaliza serviciile pentru atragerea turiştilor străini.

Program Legislativ 2018 Apr 2018 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
2127
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri