Claudiu Zamfir

Fond UE 2020: 100 milioane euro pentru companii de inteligență artificială

Thumbnail

Uniunea Europeană va lansa o schemă pilot de 100 de milioane de euro, în primele 3 luni ale anului 2020, pentru investiții în companii care dezvltă tehnologii de inteligență artificială (AI), spune Comisia Europeană în raportul său privind AI publicat miercuri.

„Comisia și Fondul European de Investiții vor lansa o schemă pilot de 100 de milioane de euro în trimestrul I al anului 2020, pentru a oferi finanțare equity pentru dezvoltări inovatpare în AI. Depinzând de un acord final asupra Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, intenția Comisiei este de a extinde schema de finanțare din anul 2021 prin InvestEU”, se arată în White Paper-ul asupra inteligenței artificiale - „O abodare europeană pentru excelență și încredere”.

De asemenea, România va avea cel puțin un hub de inovare digitală cu grad ridicat de specializare în inteligență artificială. „Comisia va lucra cu statele membre pentru a se asigra că cel puțin un hub de inovare digitală per stat membru va avea un grad înalt de specializare în AI. Hub-urile de inovare digitală pot fi susținute prin Digital Europe Programme”, mai spune executivul UE în raportul său.

Comisia Europeană mai afirmă că va fi important ca Uniunea Europeană să se asigure că firmele mici și mijlocii (IMM) vor avea acces și vor folosi inteligența artificială, iar pentru aceasta hub-urile de inovare digitală vor fi consolidate și vor sprijini colaborarea între IMM-uri.

Ce mai spun șefii de la Bruxelles despre Cartea Albă pentru tehnologiile de inteligență artificială:

- În parteneriat cu sectorul privat și cel public, Comisia urmărește să mobilizeze resurse de-a lungul întregului lanț valoric și să creeze stimulentele potrivite pentru a accelera introducerea și utilizarea AI, inclusiv de către firmele mici și mijlocii. În acest sens, colaborează și cu statele membre și cu comunitatea de cercetare și încearcă să atragă și să păstreze talentele.

- Dată fiind complexitatea sistemelor de AI și riscurile semnificative pe care le pot prezenta acestea în anumite contexte, este esențial să consolidăm încrederea utilizatorilor.

- Trebuie să existe norme clare care să abordeze problema sistemelor de AI  cu grad ridicat de risc, fără însă a le împovăra excesiv pe cele cu risc mai scăzut. Vor continua să se aplice normele stricte ale UE în materie de protecție a consumatorilor, de combatere a practicilor comerciale neloiale și de asigurare a protecției datelor cu caracter personal și a vieții private.

White Paper Inteligenta Artificiala by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
1517
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri