Smile Media

Fintech-ul Filbo, care oferă soluții de finanțare 100% online pentru mici antreprenori, intră pe profit de la jumătatea anului în urma investițiilor în tehnologie și transformare digitală - webPR

Thumbnail

Filbo este un fintech dezvoltat de către OMRO, o instituție financiară nebancară prezentă pe piață încă din 1994, fiind una din primele instituții de microcreditare din Romania.Compania a lansat primul produs de credit 100% online pentru micii antrepenori din Romania în toamna anului 2020, după ce la inceputul anului trecut emitea obligațiuni in valoare de 2 milioane de euro pe Bursa de Valori Bucuresti pentru finanțarea activităților curente și investițiilor în transformarea digitală a companiei. În 2019 compania a obținut un imprumut subordonat de 6.5 milioane de lei de la Fondul European de Investiții (FEI) și este singurul fintech din Romania care beneficiază de programul de garanții europene EaSI oferit de FEI.

Filbo este un fintech dezvoltat de către OMRO, o instituție financiară nebancară prezentă pe piață încă din 1994, fiind una din primele instituții de microcreditare din Romania. Compania a lansat primul produs de credit 100% online pentru micii antrepenori din Romania în toamna anului 2020, după ce la inceputul anului trecut emitea obligațiuni in valoare de 2 milioane de euro pe Bursa de Valori Bucuresti pentru finanțarea activităților curente și investițiilor în transformarea digitală a companiei. În 2019 compania a obținut un imprumut subordonat de 6.5 milioane de lei de la Fondul European de Investiții (FEI) și este singurul fintech din Romania care beneficiază de programul de garanții europene EaSI oferit de FEI.

Conform ultimului raport semi-anual publicat pe site-ul Bursei de Valori București, în primele 6 luni ale anului 2021 valoarea portofoliului de credite a crescut cu 39% față de finalul anului trecut și o dublare față de aceeasi perioadă din 2020, creștere susținută semnificativ de noul canal de originare digital. Performanța vine după ce anul trecut compania a înregistrat o creștere de 43% a portofoliului de credite față de 2019, aproximativ de 4 ori peste creșterea pieței. Platforma online www.filbo.ro a înregistrat o creștere de 177% a numărului de împrumuturi digitale acordate în prima jumătate a anului față de finalul anului trecut, și a ajuns să reprezinte 50% din numărul total de credite.

OMRO a reușit, în baza standardului de contabilitate românesc, să diminueze pierderea operațională de 799,6 mii lei înregistrată în semestrul 1 2020 până la 19,5 mii lei în semestrul 1 2021. Veniturile operaționale au fost cu 38.5% mai mari față de anul anterior, iar costurile au înregistrat o scădere de 2.3%. În ceea ce privește rezultatele în baza standardului IFRS, compania a înregistrat un profit net de 62 mii lei, în contextul în care metodologia IFRS ține cont de existența garanției obținută prin instrumentul EaSI Guarantee.

Pe lângă strategia de transformare digitală, compania a investit și în dezvoltarea capitalului uman, crescându-și echipa cu circa 40% in ultimul an, și urmărind în continuare o creștere consistentă a echipei în perioada următoare. Totodată, din luna Mai, Florian Teleabă, fost manager senior în Kearney, s-a alăturat echipei de management și a preluat poziția de Director General Adjunct începand din luna Septembrie, având o experiență semnificativă în proiecte de strategie, transformare organizațională și operațională, precum și M&A.

“Rezultatele obținute în prima jumătate a anului 2021, respectiv trecerea pe profit și creșterea portofoliului cu 39% ne confirmă că investițiile în tehnologie, transformare digitală și echipă sunt cele așteptate. Avem astfel încrederea că planurile ambițioase setate pentru perioada următoare vor fi realizate, oferind antreprenorilor români cea mai simplă și rapidă soluție de finanțare prin intermediul platformei digitale Filbo.ro.” – declară Georgiana Andrei, Chief Financial Officer, OMRO.

Printre alte rezultate și ambiții ale companiei se numără și câteva proiecte inovative pentru piața din Romania. În luna August compania a trimis spre consultare către Banca Națională a Romaniei întreg pachetul de documente al aplicației pentru obținerea licenței de instituție emitentă de monedă electronică. Iar în perioada imediat urmatoare, compania își propune să lanseze prima soluție digitală de tip ‘embedded finance’ din Romania pentru clienții B2B, inclusiv caracteristica de tipul ‘buy-now-pay-later’, prin parteneriate cu companii din e-commerce, telecom, servicii sau alte sectoare.

 

Despre Filbo:

Filbo este o platformă Fintech ce oferă finanțare pentru micro-întreprinderi și antreprenori individuali. Antreprenorii pot aplica pentru un credit direct de pe www.filbo.ro sau prin aplicația mobilă pentru Android – iar în mai puțin de 10 minute pot primi o aprobare de principiu. Fintech-ul publică pe website timpul mediu de aprobare finală in ultimele 30 de zile pentru un credit de până în 45,000 RON – acesta a fost de 8 ore si 46 minute în Septembrie ’21, mai rapid decât orice altă soluție disponibilă în prezent pe piața din Romania. Clienții cu nevoi mai complexe sau care necesită sume mai mari primesc și un consilier care oferă consultanță pentru business și îi ghidează cu procesul de aplicare. Filbo oferă o experiență 100% digitală: selectarea produsului, încărcarea documentelor, identificarea online, precum și semnarea electronică a contractului. Soluția își propune să sporească accesul la finanțare pentru micii antreprenori, adresându-se unui segment care are nevoie de soluții mai rapide și mai flexibile vs. oferta altor bănci sau IFN-uri. Filbo nu necesită garanții mobiliare sau imobiliare din partea antreprenorilor și nici furnizarea de bilete la ordin, întrucât compania este singurul fintech din Romania care beneficiază de programul de garanții europene EaSI, oferit de către Fondul European de Investiții.

Parallax

Vizualizari
974
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.436
Just for testing :

interaction: 0.86

popularity: 0.46

publishing: 2.89

expertise: 0.08

rating: 1.436

Content Marketing
SmileMedia nu ofera doar campanii. Functionam ca un digital newsroom capabil să creeze conținut de orice tip: grafic, text, foto, audio sau video.
Articole publicate : 1, 408
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri