Adi Iacob
Uniunea Europeană a lansat astăzi un "fond de fonduri" cu capital de risc de 410 milioane de euro, prin care speră să stimuleze investiții noi în startup-uri inovatoare din Europa în valoare de 6,5 miliarde de euro.
"Fondul de fonduri" — numit VentureEU, are drept scop utilizarea fondurilor UE pentru a atrage investiții publice și private pentru până la 1.500 de firme nou înființate.
Sprijinite cu o finanțare UE în valoare de 410 milioane de euro, cele 6 fonduri de investiții selectate urmăresc să obțină până la 2,1 miliarde de euro din investiții publice și private. La rândul său, acest lucru va determina o investiție nouă de 6,5 miliarde de euro în startup-uri inovatoare, dublând valoarea capitalului de risc disponibil în prezent în Europa, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.
Europa se mândrește cu o multitudine de talente, de la cercetători de clasă mondială până la antreprenori calificați, iar instituțiile blocului comunitar doresc să transforme această excelență în povești de succes.
Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, a afirmat: "VentureEU este un element-cheie al strategiei Open Innovation pe care am lansat-o acum trei ani. Este vital ca Europa să rămână un lider industrial și o putere economică. "
Oficialii UE doresc astfel să reducă decalajul din acest domeniu dintre Europa și Statele Unite/China.
Fondurile de capital de risc sunt vitale pentru creșterea startup-urilor inovatoare, dar rămâne un domeniu subdezvoltat în Europa. În 2016, fondurile de capital de risc au investit aproximativ 6,5 miliarde de euro în UE, față de 39,4 miliarde de euro în Statele Unite.
În plus, fondurile de investiții din Europa sunt prea mici - în medie, 56 milioane de euro, comparativ cu o medie de 156 milioane de euro în SUA.
De asemenea, numărul de startup-uri care au atins statutul de “unicorn”, cu o valoare de piață de peste 1 miliard de dolari, a fost de 26 în UE la sfârșitul anului 2017, comparativ cu 109 în Statele Unite și 59 în China.
VentureEU va furniza noi surse de finanțare, oferind inovatorilor europeni oportunitatea de a deveni companii de renume mondial. Aproximativ 1.500 de întreprinderi nou-înființate și întreprinderi mari vor avea acces la finanțare pe întreg teritoriul UE.
UE va oferi investiții în valoare de până la 410 milioane de euro - inclusiv 67 de milioane de euro din resursele proprii ale FEI: 200 de milioane de euro în cadrul programului Orizont 2020 InnovFin pentru capitaluri proprii, 105 milioane de euro în cadrul programului COSME (Programul european pentru întreprinderi mici și mijlocii) și 105 milioane de euro în cadrul Fondului european pentru investiții strategice (FEIS) - așa-numitul „Plan Juncker”.