Ovidiu D. Popica

Finanțare cu testare: doi foști bancheri lansează o platformă pentru startup-urile care nu pot obține bani de la bănci

Thumbnail

Doi foști vicepreședinți de bancă, un ex-manager din IT și un specialist în marketing au făcut publică lansarea unei platforme care promite înlesnirea accesului la finanțare pentru companiile inovative aflate la început de drum, oferă un instrument de management financiar pentru micile firme și o colecție de sfaturi generale pentru educație antreprenorială.

Platforma, în care fondatorii spun că au investit până acum 90.000 de euro, se numește Human Finance și este destinată firmelor nou înființate sau prea noi ca să poată obține finanțări de la bănci (1- 1,5 ani de activitate) și antreprenorilor care caută finanțare dar vor să și învețe mai multe despre administrarea unei afaceri.  

Pentru testarea cunoștințelor antreprenoriale, platforma îi pune pe antreprenori în fața unui ”test de business” de 30 de minute, cu 50 de întrebări, la finalizarea căruia este calculat un scor (Business IQ – coeficientul de inteligență în afaceri).

În funcție de scorul obținut, antreprenorul și afacerea ajung pe una dintre cele trei liste de unde pot primi, mai departe, fie consultanță suplimentară pentru pregătirea obținerii finanțării fie, dacă ajung pe lista premium, pot intra în contact cu investitori interesați.

Fondatorii susțin că au deja acces la o comunitate de investitori dornici să finanțeze afaceri inovative, cu potențial, dar care caută antreprenori bine pregătiți.

“În cei 20 de ani în care am fost bancher, am ajuns la concluzia că, în multe cazuri, lipsa educației și a experienței de business are ca efect lipsa accesului la finanțare. Finanțatorii privați au la rândul lor fonduri importante pe care le-ar investi în start-up-uri, dar caută modalități inovative de investiții și siguranță în ceea ce privește transparența și profesionalismul antreprenorilor din industriile noi. Atât ei, cât și băncile, ar deveni mai activi pe acest segment dacă ar avea mai multe certitudini”, a explicat Andrei Dudoiu, Co-Fondator Humanfinance.ro.

Doi dintre fondatorii platformei sunt foștii bancheri Andrei Dudoiu și Ionut Pătrăhău, ex-vicepreședinți ai Băncii Transilvania. Celălalt fondator, Daniel Mateescu, este fost COO la Total Soft și, din 2017, fondator Keez.ro, o platformă digitală de servicii de contabilitate.

Potrivit datelor disponibile pe Termene.ro, Andrei Dudoiu și Ionut Pătrăhău au câte o treime din Human Finance iar Daniel Mateescu este prezent în firmă printr-o altă companie la care este asociat.

Noua platformă oferă antreprenorilor acces gratuit în următoarele trei luni după care, spun fondatorii, accesul va fi pe baza unui abonament lunar care ar putea costa între 20-50 de euro/lună.

Human Finance și-a propus să aibă 1000 de antreprenori cu conturi active, până la finalul lui 2019, și să intermedieze, în primul an de activitate, finanțări pentru 100 de afaceri noi.

Parallax

Vizualizari
2503
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri