Raluca Abrihan
Peste 200.000 de români au beneficiat, în ultimii patru ani, de programul Erasmus+ și au participat la aproape 4.000 de proiecte de mobilitate, parteneriat strategic și dialog structurat, finanțate de Uniunea Europeană. România a avut o rată de absorbție a fondurilor de 98,7%, bugetul pentru aceste proiecte fiind de peste 320 de milioane de euro.
Pe parcursul celor 4 ani, proiecte precum ”Capitala Tineretului din România”, ”Învățare Colaborativă Pentru Intervenții Centrate pe Pacient în Recuperarea Mersului după Chirurgia Ortopedică”, ”Competențe pentru Educația Privind Schimbările Climatice”, ”Knowledge Builders”, ”Math Around Us”, au fost finanţate prin programul Erasmus+.
Pentru proiectele de mobilitate bugetul aprobat pentru 2018 este de peste 56 de milioane de euro, domeniul de învățământ universitar beneficiind de cel mai generos buget, aproape 35 de milioane de euro. Pentru proiectele de parteneriate strategice, bugetul aprobat se ridică la aproape 25 de milioane euro, cu accent pe educația școlară.
Anul acesta se remarcă la proiectele de mobilitate un interes ridicat pentru formare profesională, creșterea numărului de proiecte pe acest segment fiind de 36% față de anul precedent, precum și pentru proiectele de educație școlară, care au înregistrat o creștere de 22%. În ceea ce privește parteneriatele strategice, numărul de proiecte depuse în domeniul de educație școlară și cele între școli a crescut cu 24% față de 2017.
Pentrul anul 2019, bugetul alocat programului Erasmus+ din România este de peste 85 de milioane de euro, aproape jumătate din aceștia, peste 39 milioane de euro, fiind direcționați pentru dezvoltarea învățământului universitar. În cadrul parteneriatelor strategice, 48% din buget va fi utilizat pentru educația școlară care va beneficia de 12,5 milioane de euro.
Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formare Profesională (ANPCDEFP) administrează programele europene de peste 20 de ani. În această perioadă a gestionat peste 650 de milioane de euro, care au fost investiți în peste 12.000 de proiecte. Aproape 500.000 de români, elevi, studenți, profesori, meseriași și ucenici, voluntari și formatori de tineret au beneficiat de șansa de a învăța și a se dezvolta din punct de vedere profesional.