Raluca Abrihan
Mici afaceri private vor putea obține și în în acest an fonduri nerambursabile de la stat de maximum 450.000 de lei fiecare ( 97.000 Euro), pentru investiții în făbricuțe, potrivit schemei de minimis pentru programul Microindustrializare 2018. Iata procedura de implementare.
Programul Microindustrializare 2018 nu prezintă modificări semnificative față de anul trecut. Și în acest an firmele vor avea posibilitatea contractării de credite în program pentru a-și asigura fluxul de cheltuieli până la decontarea de către stat. Similar cu ediția de anul trecut, termenul limită pentru semnarea contractelor de credit cu banca parteneră va fi 4 decembrie 2018, iar pentru semnarea contractelor de finanțare cu componentă de credit termenul este de 8 decembrie 2018.
Alocaţia financiară nerambursabilă (AFN) pentru firmele selectate va fi de maximum 450.000 de lei pe beneficiar. Suma va acoperi cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, în limita valorilor maxime prevăzute pentru fiecare cheltuială eligibilă.
Astfel, antreprenorul va trebui să suporte în final o contribuţie proprie de minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. De asemenea, taxa e valoarea adăugată la înreaga valoare a proiectului va fi suportată de beneficiar (cu posibilitate de a o deduce, dacă are cod de TVA).
De asemenea, beneficiarul selectat efectuează cheltuielile, iar statul îi decontează ulterior costurile eligibile, în limita ajutorului nerambursabil obținut în program. Antreprenorii vor putea lua și credite de la bănci partenere în program, cu garanții, iar comisionul către Fondul de Garantare va putea fi decontat din program, dacă va fi prevăzut în planul de afaceri.
Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2018 este de 74.359.000 lei. Prin implementarea programului statul estimează că va da ajutor de minimis unui număr de 165 de beneficiari în anul 2018.
Înscrierile se fac online pe site-ul aippimm.ro
Procedura Microindustrializare2018 by Anonymous laThOzTaXO on Scribd
Făbricuțele care vor putea lua banii de la stat sunt întreprinderi mici și mijlocii din toată țara, iar în plus în municipiul București și în județul Ilfov vor putea să aplice și microîntreprinderile.
Acestea trebuie să mai îndeplinească o serie de condiții, cumulativ, printre care:
În plus față de condițiile de eligibiliate ale firmelor, beneficiarii trebuie să se încadreze în următoarele domenii eligibile, aferente codurilor CAEN din următoarele diviziuni:
Așadar, sunt excluse de la finanțare, ca și în celelalte programe IMM de la bugetul de stat, domenii legate de alcool, tutun, jocuri de noroc, armament, muniții, precum și agricultura și pescuitul (nu însă și procesarea, care intră la industrie alimentară etc.).
Citeşte aici mai multe despre program.