Claudiu Zamfir

Facilități fiscale pentru startup-urile europene care atrag investiții equity (proiect de directivă DEBRA)

Thumbnail

Companiile europene, mai ales startup-urile și IMM-urile, vor putea beneficia de stimulente fiscale pentru atragerea de finanțări equity, cum sunt investițiile de capital de risc, potrivit unui proiect de directivă lansat, miercuri, de Comisia Europeană.

Proiectul de Directivă DEBRA (debt-equity bias reduction allowance) își propune să ofere același tratament fiscal pentru finanțarea equity ca pentru împrumuturi.

Propunerea legislativă prevede că „majorările capitalului propriu al unui contribuabil de la un an fiscal la altul vor fi deductibile din baza sa de impozitare, la fel ca în cazul îndatorării”, a precizat Comisia Europeană, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

De asemenea, se propune plafonarea la 85% a deductibilității dobânzilor, pe partea de împrumuturi.

Comisia Europeană preconizează că abordarea combinată, prin stimulentul pentru capitalurile proprii și deducerea limitată a dobânzii, va duce la creșterea investițiilor cu 0,26 % din PIB și la creșterea PIB cu 0,018 %, în Uniunea Europeană.

Mai departe,  proiectul de directivă are nevoie să fie adoptat de Consiliul UE (miniștrii de finanțe din statele membre) și de Parlamentul European și publicat în Jurnalul oficial al UE. Apoi, statele membre, inclusiv România, vor trebui să dea legi de aplicare a noilor norme UE la nivel național, care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, cel târziu.

Cei de la CE consideră că viitoarea reglementare va fi în folosul startup-urilor care atrag finanțări de capital de risc de la fonduri de investiții.

„Firmele europene ar trebui să poată alege sursa de finanțare cea mai bună pentru creșterea și modelul lor de afaceri. Făcând ca noile capitaluri proprii să fie deductibile din punct de vedere fiscal, așa cum îndatorarea este în prezent, prezenta propunere reduce motivația firmelor de a-și suplimenta împrumuturile și le permite să ia decizii de finanțare bazate exclusiv pe considerente comerciale. Propunerea va face ca finanțarea să fie mai accesibilă pentru companiile din UE, în special pentru startup-uri și IMM-uri, și va contribui la crearea unei adevărate piețe unice a capitalului”- a spus Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv ale Comisiei Europene, pentru economie.

Descarcă de AICI propunerea de Directivă DEBRA

 

Parallax

Vizualizari
710
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri