Claudiu Zamfir

Eroare de soft la CE: S-a anulat înscrierea primăriilor pentru finanțarea accesului gratuit la internet în spații publice

Thumbnail

Comisia Europeană a anulat apelul de înscriere a primăriilor din întreaga Uniune Europeană, inclusiv din România, la linia de fonduri europene prin care urmează să se finanțeze instalarea în locurile publice a unor sisteme Wi-Fi care să ofere acces gratuit la internet cetățenilor. Motivul: o eroare de soft la înscriere a permis unor primării să aplice înainte de deschiderea oficială a call-ului.

În martie 2018, Comisia Europeană a deschis portalul WiFi4EU pentru finanțarea unor hotspoturi publice pentru acces wireless la internet în piețe, biblioteci, primării sau alte locuri de interes public din localitățile de pe teritoriul UE.

Programul a generat un interes enorm: în mai puțin de 2 luni, peste 18.000 de municipalități, aproximativ un sfert din numărul total din Europa, și-au exprimat interesul, potrivit CE.

Prima sesiune de înscrieri a început pe 15 mai 2018. În câteva secunde, peste 5.000 de municipalități s-au înscris, iar în câteva ore numărul aplicanților a crescut la 11. 000 .

„Cu toate acestea, după câteva ore, a trebuit să închidem portalul WiFi4EU ca răspuns la informațiile primite de la un terț cu privire la o problemă tehnică”, a declarat, joi, Mariya Gabriel, comisarul european pentru societatea și economia digitale.

În urma unei anchete, Comisia Europeană a identificat un defect în software-ul pe care i l-au furnizat contractorii. Această problemă a permis unor municipalități să aplice - cu bună-credință - înainte de deschiderea apelului, în timp ce a împiedicat alte primării să se înscrie după deschiderea sesiunii, mai spune comisarul UE.  

De aceea, ea a dispus anularea acestei prime sesiuni de înscriere în programul de internet gratuit în zone publice, urmînd ca banii alocați să fie reportați în următoarea rundă de înscrieri.

„Comisia este puternic atașată principiilor corectitudinii, transparenței și fiabilității. Prin urmare, deoarece această problemă tehnică a împiedicat toate municipalitățile să aplice în mod egal, am solicitat serviciilor mele să anuleze acest prim apel. Voucherele din această primă rundă de înscriere vor fi adăugate în bugetul pentru următorul apel” - a spus Mariya Gabriel.

Joi, Comisia comunică această decizie tuturor municipalităților care s-au înregistrat pe portalul pentru înscrieri. „Înregistrarea acestora va ramane valabilă pentru viitoarele apeluri, astfel încât municipalitățile pot aplica din nou (pentru fonduri- n.r.), cu un singur clic . Cei care nu s-au înregistrat încă pe portal vor putea face acest lucru atunci când se va redeschide, înainte de următorul apel, în toamna anului 2018, odată ce problemele IT vor fi rezolvate”, a precizat comisarul UE.

Alocarea primelor vouchere a fost deja planificată să aibă loc după vară, prin urmare, problema actuală nu a cauzat o întârziere semnificativă în program, a dat ea asigurări.

Uniunea Europeană ar urma sa bage 120 de milioane de euro în programul WiFi4EU, prin care își propune să ofere acces gratuit la internet wireless în piețe, parcuri, spitale și alte spatii publice de pe întreg cuprinsul UE, inclusiv România, în urma unui acord al instituțiilor UE decidente, din 29 mai 2017, după cum a scris atunci StartupCafe.ro.

Parallax

Vizualizari
506
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri