Claudiu Zamfir

Se depun bani la Fidelis 2024: Dobânzile acordate la euro și lei

bani-euro-lei-dreamstime

Românii care au reușit să strângă ceva economii pot obține dobânzi în cadrul programului Fidelis, iar acum Ministerul Finanțelor a anunțat perioada în care persoanele fizice pot investi în aceste titluri de stat, în prima ediție pe anul 2024, cu euro și lei.  

Prima ediție Fidelis 2024 se va desfășura între 21 februarie - 1 martie 2024, a precizat Ministerul Finanțelor, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, prin intermediul băncilor partenere: BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori București.

Pentru emisiunile uzuale de titluri de stat Fidelis, vor fi:

 • Titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale de 6% și respectiv 6,75%. Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei.
 • Titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 4%, respectiv 5%. Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 1.000 de euro.

Donatorii de sânge primesc dobândă mai mare

Ca și în alte ediții, prima emisiune Fidelis din 2024 va acorda condiții mai bune investitorilor care sunt și donatori de sânge.

Tranșa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadența la un an, având o dobândă de 7%, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediții.

De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei.

Pot beneficia de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 iulie 2023.

Separat de programul Fidelis românii care donează sânge primesc și tichete de 280 lei, de la 1 ianuarie 2024 (în creștere de la 67 de lei cât au fost până acum).

Comisioane zero și câștiguri neimpozabile

În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile (pentru toate categoriile de persoane participante).

Deținătorii de titluri de stat FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.

Informații privind termenii și condițiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului FIDELIS pot fi consultate la secțiunea Datorie Publică și pe paginile instituțiilor partenere:

Ce trebuie să știi dacă donezi sânge

Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

 •     să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
 •     să fii cetățean român sau (în cazul străinilor) să ai rezidența legală pe teritoriul României de minim 1 an și să poți comunica minimal în limba română;
 •     să ai la tine un act de identitate valabil (C.I., pașaport, carnet de conducere, carnet militar);
 •     să ai o stare generală fizică și psihică bună;
 •     să ai greutatea >/= 50 kg;
 •     să ai tensiunea arterială sistolică între 10 şi 18 mmHg;
 •     să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
 •     să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
 •     să nu ai predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni;
 •     femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare, în perioada menstruală sau la mai putin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual;
 •     rezultatele analizelor din sângele prelevat din deget, înainte de donare, să fie în limitele acceptabile pentru donare (hemoglobină, glicemie, calciu, trombocite);
 •     vene vizibile, bine conturate. Locul puncției să nu aibă eczeme sau iritații.

Alte beneficii pentru donatori:

 •     adeverință pentru transport, redus cu 50% pe metrou și RATB;
 •     o zi liberă, plătită, de la muncă, sau adeverință pentru școală/facultate;
 •     bonuri de masă în valoare de 280 lei, valabile până la sfârșitul anului;
 •     o dată pe an donatorii pot face un set complet de analize de sânge, gratuit, la Centrul de Transfuzie Sanguină (la minim 1 lună distanță față de ultima donare).

 

Parallax

Vizualizari
7045
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri