Claudiu Zamfir

„Băț și morcov”: Cursuri obligatorii de afaceri pentru administratorii de firme și fonduri nerambursabile - propuneri pentru viitorul Guvern

Thumbnail

Patronii de firme mici și mijlocii reuniți în Consiliul Național al IMM-urilor (CNIPMMR) fac un set de propuneri pentru viitorul Guvern, care va rezulta în urma alegerilor parlamentare programate în decembrie 2020, pe listă figurând fonduri nerambursabile pentru antreprenori, dar și introducerea unui carnet de conducere a afacerilor, prin care administratorii de firme care nu au studii economice vor fi nevoiți să urmeze cursuri de antreprenoriat. Consultă tot documentul la finalul articolului.

Înainte de alegerile legislative care ar urma să aibă loc în 6 decembrie 2020 (dacă nu se vor amâna), CNIPMMR a prezentat, luni, un „Program de guvernare 2021-2024 al mediului de afaceri”.

La capitolul „Măsuri legislative”, patronii de IMM-uri membri ai Consiliului propun viitoarei Puteri: „introducerea carnetului de conducere al afacerii pentru administrator, cu excepţia absolvenților de învățământ superior sau liceal economic”.

Aceasta este o idee mai veche a CNIPMMR, prezentată anterior și pe care aum Consiliul o reia în setul de propuneri pentru viitorul Guvern. Concret, așa cum spunea președintele CNIPMMR, Florin Jianu (foto), măsura îi va viza pe administratorii firmelor, nu pe cei care sunt doar acționari sau asociați în firme, fără să fie ei administratori. În sectorul IMM, totuși, de cele mai multe ori, patronii firmelor sunt și administratori.

Practic, ceea ce se propune este ca persoanele care vor să fie administratori de firme să fie obligate să aibă așa-numitul „carnet de conducere a afacerii”, în cazul în care nu au o calificare economică, obținută în urma absolvirii unui liceu sau a unei facultăți de profil.

Un astfel de „carnet” ar urma să poată fi obținut în urma unor programe scurte de training organizate de diverși furnizori de educație: ONG-uri, universități, patronate etc.

Dacă o astfel de condiționare ar putea fi considerată un fel de „băț”  - pe principiul stick and carrot - morcovul e mai generos - o listă lungă de ajutoare financiare pentru firme:

- Programul România Tech Nation. Acesta ar urma să prevadă:

  • Susţinerea a cel puţin 500 de start-up-uri cu componentă digitală în fiecare judeţ, în total fiind susţinute minimum 20.500 de start-up-uri:
  • Acordarea unui grant de 50.000 de euro/start-up,
  • Asigurarea unui loc în makerspace, incubator de afaceri sau accelerator local (vezi pct. 4) ;
  • În schimb, antreprenorii ar urma să fie obligați să urmeze programe de educație, training și mentorat pentru business.

- Women in tech - sprijinirea femeilor pentru deschiderea de afaceri în domeniul tehnologiei.

- Programul „Restart Sport România” pentru susţinerea start-up-urilor din domeniul spor v, educaţia, reconversie profesională pentru spor vi;

- Programul „Student INNOtech” - susţinerea iniţia velor antreprenoriale ale studenţilor, cu accent pe domeniul tehnologiei informaţiei;

- Programul „Start Up + Next Gen”- susţinerea iniţia velor antreprenoriale cu finanţare din FSE +;

- Programul „Start Up Diaspora Next Gen”- susţinerea cetăţenilor români din diaspora care doresc să revină în ţară şi să deschidă o afacere cu finanţare din FSE +;

- Programul „Făcut în ţara mea” - promovarea noncomercială a consumului de produse și servicii realizate și prestate pe teritoriul național;
Programul Scale-up România – IMM. Asigurarea finanţărilor pentru companii care să îşi crească afacerile, cu acordarea unui punctaj suplimentar pentru beneficiarii de programe start-up.

- Programul pentru asigurarea siguranței alimentare a României - Agro România Susținerea de inves ții în unități de producție pentru industria alimentară. Programul va avea ca efect principal reducerea importului de produse alimentare, susţinerea producătorilor agricoli şi a fermierilor, echilibrarea balanţei de plăţi.

- Programul de sprijin al IMM-urilor din construcții - Building România. Creşterea capacităţii IMM-urilor din domeniul construcţiilor de a implementa proiecte de avergură mare.

- Programul Scale-up România - companii mari Implementarea a minimum 50 proiecte de mari dimensiuni cu impact în economia naţională (export de valoare mare- minimum 10 milioane de euro, intrarea pe noi pieţe);

 

Program de Guvernare Mediu de Afaceri by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
4165
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Calin
H
Motto: Liberalismul nu inseamna doar citeva persoane ultra-bogate , inseamna asigurarea liberei initiative pentru milioane de oameni !!!!

Sunt 100% de acord cu tehnica "stick and carrot" in cazul in care se aplica si reverse.
Conditionarea accesarii de fonduri europene de o diploma nu va face decit sa se continue programul romanesc : " diploma cu 1000 eur".
Examen preliminar, cu testarea generala de cunostinte finance/taxes, apoi curs de utilizare fonduri europene si la sfarsit examen final. Stii carte, dai direct exam final. Stii ceva dar mai trebuie sa muncesti: mergi la curs Nu stii deloc, nu-ti dam nimic!
Materialele de curs si subiectele de examen - pregatite de entitati autorizate din terte tari. Fara posibilitatea de dedicare politica sau clientelara.

poza de profil
Andrei
Andrei7
poza de profil
Andrei
Andrei7
Liberalismul presupune exact asta, LIBERTATE. Chiar are la baza cuvantul "liber". Apreciez inititativa ca pe ceva pseudo-dictatorial si gandire de tatuc stalinist care impune el. Daca un om are 4 clase si o firma in domeniul oieritului si face profit si isi plateste taxele de ce sa il pun sa faca cursuri? Daca isi asuma rolul de administrator dar are un contabil ok si un fiu cu studii care il ajuta, de ce sa faca el cursuri? Capitalismul presupune libertate, presupune ca e mai important sa sti sa gestionezi si sa produci capital decat sa ai cursuri/cunostinte teoretice. Eu personal cred ca problemele apar mai degraba la antreprenorii cu studii care inteleg si stiu cum sa opereze in zona de infractiuni "white-collar" si nu la cei cu studii medii sau scazute. Sa delapidezi, sa faci diverse masinatii iti trebuie totusi o intelegere a sistemului. Cred ca e o frustrare a antreprenorilor cu multe diplome dar cu rezultate foarte slabe. Sa nu uitam ca nivelul de educatie in Ro, formal e foarte scazut comparativ cu media UE, deci sa ii lasam in pace pe cei ce produc si platesc salarii si sa le uram succes celor cu studii dar care au zero angajati...
Mai mult, fondurile ca politica publica au rolul de a reduce diferentele de dezvoltare sociale. Prin aceasta regula cred ca s-ar accentua disparitatile in loc sa se reduca.
Sa nu mai zic de obsesia firmelor de training (furnizoare de diplome cu cod COR pe ele) care cam someaza acum si tot cauta usite prin care sa mai ia niste bani. PS: eu nu am vazut vreodata un cursant care a picat cursul de manager proiect sau expert achizitii sau expert accesare fonduri... voi?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri