Claudiu Zamfir

Cum funcționează IMM Factor, un nou program cu garanții de stat pentru firme

Thumbnail

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea beneficia de IMM Factor, un nou program cu garanții de stat agreat de Guvern, prin care societățile își vor putea primi imediat 80% din valoarea facturilor la termen.

Facturajul sau factoring-ul este un serviciu bancar folosit deja și în România, prin care o firmă care are de încasat facturi vechi de la clienți poate să dispună mai repede de acei bani.

Acum, statul, prin programul IMM Factor, stimulează băncile să ofere servicii de factoring firmelor, prin garanții de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM.

IMM Factor, care cuprinde un mecanism de factoring și de scontare, a fost aprobat, prin memorandum, de către Guvern, miercuri, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban.

IMM Factor - cum funcționează programul de factoring și scontare

„Atunci când un comerciant a contractat o livrare de bunuri și servicii cu plata facturii la un anumit termen, el poate merge către un finanțator, o bancă comercială să ceară plata imediată a acelei facturi. Se duce cu factura la bancă și cere plata în proproție de până la 80% a valorii. Guvernul României garantează în proporție de 50% finanțatorului plata acestei facturi”, a explicat Dancă.

El a dat un exemplu:

  • „Dacă un comerciant are o livrare de bunuri și servicii de 1 milion de lei cu termen de plată la 30 luni de zile, el poate merge imediat la bancă să ceară 80% din valoarea facturii, respectiv 800.000 de lei, până la plata facturii de către client.
  • Statul garantează finanțatorului 50% din valoare, respectiv 400.000 de lei.
  • Astfel, banii circulă mai repede în economie și se evită riscul de neplată și de acumulare de arierate”.

„În mod similar, scontarea funcționează pentru valoarea acestor creanțe la valoarea lor nominală:

  • Atunci când un comerciant are de încasat de la un client o anumită sumă, aceasta poate fi cumpărată ca un credit de către o bancă, la valoarea nominală, în întregime sau parțială.
  • Și atunci, IMM Factor vine și garantează 50% recuperarea acestor creanțe de către finanțator și beneficiază de aceleași avantaje din punctul de vedere al costurilor de administrare: dobândă subvenționată 50% și costuri de administrare subvenținate 100% - costurile de garanții, comisioane de administrare”.

Plafonul maxim este de 12 milioane de lei pe beneficiar.

Lipsesc însă anumite clarificări din explicația oficialului de la Guvern, de exemplu, ce se întâmplă cu restul de 20% din factură.

În mod normal, așa cum sunt serviciile de facturaj și scontare în piață în prezent, restul de 20% din factură va fi transferat de bancă firmei furnizoare, atunci când clientul plătește factura integral.

Și care e, de fapt, diferența între factoring și scontare?

În esență, așa cum arată serviciile obișnuite din piață (în afara programului IMM Factor), la scontare firma furnizoare își asumă riscul pentru cazul în care firma-client (debitorul) nu își onorează obligația de a plăti factura. Astfel, banca își păstrează dreptul de regres asupra firmei furnizoare, pe care o poate obliga la plată.  

La factoring, banca preia riscul de neplată. Asta înseamnă că nici în cazul în care firma-client (debitor) nu plătește factura către bancă firma furnizoare nu rămâne datoare băncii.

Ceea ce va face programul guvernamental este să garanteze jumătate din suma datorată de client și să suporte jumătate din dobânda pe care o plătește firma furnizoare către bancă, în urma serviciilor de scontare.

„Având în vedere condițiile dificile în economie, riscul major în această perioadă este neplata furnizorilor, a contractelor comerciale, a livrărilor e bunuri și servicii Riscul de neplată poate determina un blocaj în economie, prin acumularea de datorii neplătite între comercianți și arierate între diverse societăți comerciale. De aceea, este important un astfel de program, pentru a stimula instrumentele de garantare a unor facilități de plată către comercianți numite factoring sau scontare”, a motivat Ionel Dancă programul guvernului.

Parallax

Vizualizari
8932
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri