Claudiu Zamfir

Crowdfunding: Noi reguli UE pentru platformele prin care se strâng bani pe internet

Thumbnail

Comisia Europeană propune joi un nou regulament UE pentru platformele de crowdfunding, prin care startupurile și alte mici afaceri strâng bani pe internet pentru investiții.

Propunerea Comisiei ar introduce un regim opțional al UE, care permite platformelor de crowdfunding să-și poată oferi cu ușurință serviciile pe piața unică a UE. În loc să respecte diferite regimuri de reglementare, platformele vor trebui să respecte un singur set de reguli, atât atunci când operează pe piața internă, cât și în alte state membre ale UE. „Pentru investitori, propunerea va oferi în continuare certitudine juridică în ceea ce privește normele aplicabile privind protecția investitorilor” - susțune CE.

Crowdfundingul, denumit în limba românî și finanțarea participativă, oferă condiții mai bune de acces la finanțare, în special pentru firmele nou-înființate și alte întreprinderi mici. cele mai cunoscute platforme de crowdfunding la nivel mondial sunt din America, Kickstarter și Indiegogo. În România funcționează și platforme de crowdunding autohtone, una dintre ele fiind Startarium.

Un start-up poate prezenta un proiect pe o platformă online și solicita sprijin sub formă de împrumut (prin „creditarea de la persoană la persoană”) sau de capitaluri proprii, spune CE într-un comunicat remis Startupcafe.ro.

Investitorii obțin un câștig financiar de pe urma investiției efectuate. În prezent, numeroase platforme întâmpină greutăți atunci când încearcă să se extindă în alte țări din UE.

„Guvernul” Uniunii Europene crede că din această cauză, în UE, „finanțarea participativă este subdezvoltată în comparație cu alte mari economii mondiale, iar piața UE este fragmentată”.

Unul dintre principalele obstacole îl constituie lipsa de reguli comune la nivelul UE, care a condus la o creștere importantă a costurilor de conformare și operaționale și împiedică platformele de finanțare participativă să se extindă și în alte state membre.

CE susține că propunerea sa de joi va permite acestor platforme să își ofere mai ușor serviciile în întreaga UE și va facilita accesul la această formă inovatoare de finanțare pentru întreprinderile aflate în căutare de fonduri.

Odată ce va fi adoptat de Parlamentul European și de Consiliu, regulamentul propus va permite platformelor să obțină o etichetă UE, cu condiția respectării unui set unic de reguli. Datorită acestei etichete, ele își vor putea propune serviciile pe întregul teritoriu al UE.

Pe platformele de finanțare participativă, investitorii vor fi protejați prin reguli clare privind comunicarea informațiilor, guvernanța și gestionarea riscurilor, precum și printr-o abordare coerentă a supravegherii.

„O licență UE în domeniul finanțării participative ar ajuta platformele din domeniu să se extindă în Europa. Datorită acestei licențe, platformele vor putea pune în legătură investitori și întreprinderi din întreaga UE, oferind întreprinderilor și întreprinzătorilor mai multe oportunități de a-și propune ideile unei baze mai extinse de finanțatori”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital.

Pentru a putea intra în vigoare, propunerea trebuie să fie aprobată de Parlamentul Eurpean și de Consiliul UE (statele membre), iar apoi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Regulamentele nu au nevoie să fie transpuse în legislația națională a fiecărui stat membru.

Propunerea de regulament face parte dintr-un plan de acțiune mai larg al CE privind modul în care se pot valorifica posibilitățile oferite de inovarea bazată pe tehnologie în domeniul serviciilor financiare (FinTech).

Comisia crede că Europa ar trebui să devină un centru mondial în domeniul FinTech și să dispună de întreprinderi și investitori capabili să profite la maximum de avantajele oferite de piața unică în acest sector aflat într-o evoluție rapidă.

Planul de acțiune prezentat joi urmărește să permită sectorului financiar să exploateze progresele rapide înregistrate de noile tehnologii, cum ar fi tehnologia blockchain, inteligența artificială și serviciile cloud.

Un alt obiectiv urmărit în paralel de planul de acțiune este ca piețele să devină mai sigure și să ofere un acces mai simplu noilor actori. De pe urma acestor măsuri vor avea de câștigat, în egală măsură, consumatorii, investitorii, băncile și noii actori de pe piață. În plus, Comisia propune o etichetă paneuropeană pentru platforme, care să le permită platformelor autorizate într-o țară să poată desfășura activități în întreaga UE.

Acest plan de acțiune se înscrie în eforturile depuse de Comisie pentru a edifica o uniune a piețelor de capital (UPC) și o veritabilă piață unică a serviciilor financiare pentru consumatori. De asemenea, planul este o concretizare a voinței Comisiei de a crea o piață unică digitală. Obiectivul urmărit de Comisie este ca normele UE să se orienteze mai mult către viitor și să se adapteze la progresele rapide ale dezvoltării tehnologice.

Parallax

Vizualizari
1461
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri