Raluca Abrihan

10 milioane Euro: Noi credite pentru firmele româneşti conduse de femei

Thumbnail

Firmele mici și mijlcii și start-upurile românești deţinute de femei vor putea obține noi credite de la o bancă din România, în urma unui acord de împrumut semnat cu Banca Europeană de Investiții (BEI).

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă Garanti Bank România un împrumut în valoare de 22,3 milioane euro pentru a sprijini firmele din România. Din valoare a împrumutului, 5 milioane euro se alocă femeilor antreprenoare, sumă care va fi suplimentată cu 5 milioane euro din partea băncii.

Această tranzacție este sprijinită de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa, numit și „Planul Juncker”.

Această tranșă a împrumutului va oferi acces la o sursă de finanțare mai favorabilă pentru femeile antreprenoare care reprezintă întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și întreprinderi cu capitalizare medie, potrivit reprezentanţilor băncii româneşti.

Pentru a avea acces la aceste împrumuturi, întreprinderile trebuie să fie deținute în proporție de peste 50 % de una sau mai multe femei, ori să fie deținute în proporție de 26 % până la 50 % de una sau mai multe femei, iar funcția de director general, director administrativ sau director financiar să fie deținută de o femeie.

Se preconizează că aproximativ 260 de IMM-uri și întreprinderi cu capitalizare medie vor beneficia de valoarea totală a împrumutului, care va sprijini 6.100 de locuri de muncă.

“Promovarea egalității de gen și a diversității face parte din o biectivul BEI de a garanta că proiectele pe care le finanțează sunt în beneficiul tuturor membrilor comunității.

Această operațiune, primul împrumut intermediat al BEI în UE care sprijină în mod specific antrepre noarele, va susține participarea femeilor ca actori economici esențiali și este în conformitate cu Strategia BEI privind egalitatea de gen și emanciparea economică a femeilor”, explică reprezentanţii celor două instituţii.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca Uniunii Europene. Aceasta este instituția de creditare pe termen lung a UE și este singura bancă deținută de statele membre ale Uniunii Europene.

Planul de investiții pentru Europa (Planul Juncker) este una dintre măsurile UE destinate stimulării investițiilor în Europa, care are ca scop creşterea de locuri de muncă și stimularea creșterii economice.

În decembrie 2017, Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord în sensul prelungirii duratei Fondului european pentru investiții strategice până în 2020 și al creșterii capacității financiare a acestuia până la 500 miliarde euro.

În decembrie 2018, Planul Juncker mobilizase deja investiții suplimentare în valoare de 371,2 miliarde EUR, inclusiv peste 2,7 miliarde EUR în România, urmând ca 856 000 de întreprinderi mici și mijlocii să beneficieze de un acces mai bun la finanțare.

Parallax

Vizualizari
6133
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri