Claudiu Zamfir

Ce este ROBOR: O explicație scurtă de la Banca Transilvania

Thumbnail

ROBOR e un indice care se calculează printr-o formulă nu foarte complicată, clar stabilită, sub monitorizarea  Bancii Nationale a României (BNR) și calculată cu ajutorul companiei de informatii financiare Thomson Reuters (companie care exista din 1851 și care calculeaza inclusiv dobanzi de referință LIBOR si EURIBOR, folosite la nivel mondial) - explică, pe blogul său, Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România.

Ce mai spun cei de la BT despre ROBOR:

  • „Mai exact, ROBOR-ul se calculeaza zilnic ca medie aritmetica a cotatiilor de rata de dobanda pentru lei, utilizate de zece banci mari din Romania, fiind rata de dobanda la care o banca imprumuta lichiditate altor banci. Din calcul se exclud extremele (cea mai mare si cea mai mica rata a dobanzii) pentru a fi cat se poate de relevant acest indice. Astfel putem spune despre ROBOR ca este un pret al banilor in termen de dobanda – un fel de referinta – adica un reper al costului banilor pentru o moneda locala.

 

  • Indicele ROBOR se formeaza in functie de cererea si oferta de lichiditati pe piata monetara, pentru diferite perioade de timp, fiind influentat de o serie de factori, printre care mentionam inflatia si asteptarile inflationiste, perceptia de risc investitional, conditiile de lichiditate la momentul respectiv etc.

 

  • Daca ROBOR creste, este un semnal ca si ratele de dobanda pentru clientii finali (la depozite si la credite) vor creste, iar daca ROBOR scade este un semnal ca ratele de dobanda vor scadea.

 

  • De ce sunt dobanzile la credite legate de ROBOR? E simplu – a fost decizia Statului Roman, care in 2010 a legiferat prin Ordonanta de Urgenta 50 (OUG 50) conditiile in care se pot acorda credite. Astfel, Statul (in urma unei Directive Europene) a decis ca se pot acorda credite fie cu rata de dobanda fixa, fie cu rata dobanzii corelata la un indice de referinta. S-a ales acest indice de referinta (ROBOR) deoarece este o practica folosita la nivel international, in plus stabilirea acestuia se face transparent. Prin aceasta Ordonanta, Statul a decis sa protejeze populatia de eventuale cresteri ale ratelor dobanzilor la credite care vin in urma unor decizii unilaterale ale bancilor.

 

  • Astfel, acum (in baza obligativitatii din lege) contractele de credit, in lei, cu dobanda variabila, mentioneaza o dobanda compusa din ROBOR + o marja fixa a bancii. In acest fel, pentru o banca, ROBOR este costul materiei prime, iar marja este castigul din care se acopera costurile (chirii, consumabile, ATM-uri, software, salarii etc.) si eventual profitul”.

Citește articolul pe blogul BT

Parallax

Vizualizari
23362
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Adrian
Saftiuc
Buna ziua. Am citit cu atenție cum se stabilește ROBOR-ul. Toate bune și frumoase numai ca este un mare minus. ROBOR-UL și nu numai se stabilește decât de-o singura entitate: băncile. Fără un terț care poate verifica o singura hiba! Nu cumva aceste bănci rostogolesc de la unele la altele un fond de bani sub titlu de împrumut? Ca prea este cusut cu ață alba acest Robor. De unde știm noi ca ele pentru propriul beneficiu nu au făcut acest lucru. De anul trecut din 2017 au fost semne ca economia o ia la vale..dar nu a crescut nimic. Acum... Dupa ce băncile și-au făcut plinul de credite.. Hop și ROBOR-ul. Ma duce cu gândul la o similitudine... Credit cu buletinul! Își mai aduce cineva aminte? Acum însă este mai grav. Sa se înțeleagă, nu sunt adeptul amenzii pentru Robor mare care îl pune guvernul, însă totuși este ceva putred.. Adică băncile se împrumuta chipurile între ele ca nu au lichidități însă la depozite unele dintre ele au dobânzi pe minus.. Ceea ce arata ca de fapt nu au chiar asa mare nevoie de lichidități.. Părerea mea!
poza de profil
Cristolovean
Mihai
Bună ziua

Totul este clar și frumos.
Mai este cel puțin o întrebare.
Atunci când băncile din România, atât cu capital autohton în pondera cea mai mare sau capital străin se împrumută de la
Banca Naționala a României PENTRU A ACORDA CREDITE PE TERITORIUL ROMANIEI, se pune intrebarea:
Care este DOBANDA pe care o platesc?
Eu zic ca pentru:
LEI: ROBOR
EURO: EUROBOR
De ce avem nevoie de ROBOR sau EUROBOR iar statele din UE nu au nevoie (sau este un procent subunitar și chiar cu minus vezi Danemarca)?


LA MULTI ANI ! 2019 cu multa dragoste, fericire și succes.


poza de profil
Alin
Ghizila
1. Politica monetara a BNR (facilitatea de depozit, respectiv creditare) este publica, pe prima pagina la bnr.ro. Momentan bancile se imprumuta de la BNR cu o dobanda de 3.5%. Orice dobanda sub nivelul inflatiei ar insemna ca BNR iese in pierdere pe termen lung.
2. EURIBOR este folosit de toate statele din zona Euro. Nivelul este mult mai scazut pentru ca politica monetara a zonei Euro nu este controlata de analfabeti si infractori.
3. CEC Bank este o banca romaneasca cu capital 100% de stat, controlata direct de Ministerul Finantelor Publice, condus de sinistrul de finante Orlando. Daca bancile private pot fi acuzate (fara dovezi) ca se inteleg pentru a tine sus dobanzile, oare de ce nu ofera statul prin CEC Bank dobanzi mai mici la credite? :)

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri